Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώει μία έγκυος

Διανύεται την πιο όμορφη περίοδο της ζωής σας και τα βλέπετε όλα με μία πιο γλυκιά απόχρωση, όμως η περίοδος της εγκυμοσύνης θέλει προσοχή, τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο που κυοφορείτε. Σπουδαίο ρόλο στην εγκυμοσύνη παίζει και η διατροφή, η οποία έχει οφέλη και στο παιδί σας.

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν στη διατροφή σας

  1. Να τρώτε μικρές ποσότητες, κάθε 3-4 ώρες για να αποφύγετε τις απότομες μεταβολές σακχάρου ανάμεσα σε ψηλά και χαμηλά επίπεδα
  2. Αποφύγετε να κάνετε δίαιτα
  3. Επιλέξτε γεύματα και σνακ που μεταβολίζονται αργά και διώχνουν πιο αποτελεσματικά την πείνα – αποφεύγετε τα γλυκά και τα fast-food
  4. Προτιμάτε τα οργανικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν – αποφεύγετε τα συντηρητικά τα χημικά και τις ορμόνες
  5. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και μαργαρίνη – αποφύγετε τα τηγανητά και το μαγείρεμα με κορεσμένα ζωικά λίπη
  6. Να λαμβάνετε μέταλλα και βιταμίνες από τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά ή αν δεν καταναλώνετε τέτοιες τροφές επαρκώς να τα λαμβάνετε με συμπληρώματα.
  7. Καταναλώστε ελεύθερα καρύδια, σπόρους, φασόλια και όσπρια
  8. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  9. ​Πίνετε καλή ποιότητα νερού και βοτάνων ή τσαί φρούτων – αποφύγετε ωστόσο την καφεΐνη και μεγάλες ποσότητες τανίνης που περιέχονται στο τσάι.
  10. Αν επιλέξετε να πίνετε λίγο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, αυτό δε θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά το ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα δύο φορές την εβδομάδα.

Εγκυμοσύνη: Τα ναι και τα όχι της διατροφής

  • Να τρώτε άφθονα φρούτα κα λαχανικά επειδή περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρόυ σας και φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και τη δυσκοιλιότητα.
  • Να προτιμούνται υδατάνθρακες που να μεταβολίζονται αργά. Προτιμάτε το ψωμί ολικής αλέσεως, και ψωμί σικάλεως. Οι πατάτες, το ρύζι, και τα ζυμαρικά έχουν σημαντική θέση της διατροφής της εγκύου αλλά θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο και να μην καταναλώνονται σε συνδυασμό με τροφές αυξημένες σε λίπος όπως λιπαρές σάλτσες ή τηγανιτά. Αποφεύγετε τη ζάχαρη και τις ζαχαρούχες τροφές όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες και σαχαρούχα ποτά όπως η Coca-Cola. Η ζάχαρη αποδίδει θερμίδες που μπορεί να μετατραπούν σε λίπος χωρίς όμως να προσφέρει κανένα οφέλιμο συστατικό στον οργανισμό.
  • Να τρώτε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, τυρί, φασόλια επειδή είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων χρήσιμων στοιχείων.
  • Καταναλώνετε καθημερινά γαλακτομικά προϊόντα όπως γάλα, τυριά, γιαούρτι που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου.
  • Αποφεύγετε τα λίπη και τα λιπαρά φαγητά. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο λίπη απ’ ότι χρειάζεται. Το λίπος περιέχει πολλές θερμίδες και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συντελεί στην απόκτηση άχρηστου βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Αποφύγετε τα τηγανητά (π.χ τηγανητές πατάτες), τις σαντιγύ και τις σοκολάτες. Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα βουτύρου ή μαργαρίνης όταν αλείφετε το ψωμί σας και προσπαθείστε να αφαιρείτε το λίπος από το κρέας σας. Καταναλώνετε με μέτρο τυρόπιτες, πίτσες και άλλων ειδών πίτες και προτιμάτε γαλακτομικά προϊόντα που είναι ημίαποβουτηρωμένα.
  • ​Υπάρχουν ωστόσο και καλά λιπαρά οξέα. Τα ψάρια περιέχουν πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνονται τέτοιες τροφές ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο οπότε ο εγκέφαλος του εμβρύου αυξάνεται σε βάρος 4 με 5 φορές. Τα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που προέρχονται εκτός από τα έλαια κι από τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους περιέχουν επίσης απαραίτητα λιπαρά τα οποία αποτελούν συστατικά που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να λαμβάνει από τις τροφές.

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχετε

Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα πουλερικά μέχρι να μην υπάρχει ούτε ίχνος αίματος και καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες εκείνες που το παρασκευάζετε.

Καθαρίζετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά από κάθε ίχνος χώματος.

Βράζετε ή τηγανίζετε επαρκώς τα αυγά μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να στερεοποιηθούν για να αποφευχθεί η πιθανότητα σαλμονέλας. Αποφύγετε σπιτικές μαγιονέζες οι άλλες συνταγές που μπορεί να περιέχουν ωμά αυγά η ελλιπώς μαγειρεμένα.

​Αποφύγετε να τρώτε όλους τους τύπους των paté ή τα μαλακά τυριά που ωριμάζουν με βάση τους μύκητες της μούχλας ( ροκ-φόρ, Camembert, Brie, Stilton) προς αποφυγή της λιστερίωσης. Σκληρα τυριά όπως κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα επιτρέπονται όπως και όσα παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα (cottage cheese, mozzarela, και τυριά τύπου Philadelphia). H Λιστέρια, αν και σπάνια προκαλεί προβλήματα στις μέρες μας, πρέπει να αποφεύγετε η μόλυνση ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ακόμα και θάνατο του εμβρύου.

Εγκυμοσύνη και χορτοφαγικές δίαιτες

​Οι xoρτοφαγικές δίαιτες, τουλάχιστον στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα. Οι χορτοφάγες γυναίκες, που τρώνε αποκλειστικά και μόνο λαχανικά θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες και ειδικά με βιταμίνη Β12 και συμπληρώματα ασβεστίού. Αντίθετα, οι χορτοφάγες που τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρι δεν αντιμετωπίζούν γενικά πρωτεϊνικές ελλείψεις, αλλά μπορεί να χρειαστούν ειδικά συμπληρώματα.
Πηγή: venusmed