Τι πρέπει να τρώτε όταν έχετε γρίπη, φαρυγγίτιδα, γαστρεντερίτιδα

Το κρυολόγημα, η γρίπη, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η γαστρεντερίτιδα είναι συχνές νόσοι του χειμώνα.

Πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ευκολότερα με τη διατροφή;

O xειμώνας αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίοδο για ιώσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές ξεπερνιούνται εύκολα αν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, φαρμακευτικά και διατροφικά. Στο άρθρο θα παραθέσουμε τις συνηθέστερες ασθένειες του χειμώνα και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ευκολότερα καταναλώνοντας κάποιες τροφές.

Κοινό κρυολόγημα- γρίπη: Τι να τρώτε

  • Συνιστάται η κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων όπως το τσάι, το χαμομήλι, το ζεστό γάλα, το φασκόμηλο και το τίλιο.
  • Η κατανάλωση ζεστών σουπών (κοτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, σούπα με λαχανικά) βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος όταν υπάρχει πυρετός.
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μπρόκολο, η ντομάτα και η κόκκινη πιπεριά. Έχουν αντιοξειδωτική δράση που βοηθά στην αντιμετώπιση του πυρετού και της καταρροής. Συνιστάται η κατανάλωση 4.000mg/ ημερησίως.

Η προσθήκη μαύρου πιπεριού στις σούπες φαίνεται να μειώνει την καταρροή.

Φαρυγγίτιδαλαρυγγίτιδα: Τι να τρώτε

  • Προτείνεται και πάλι η κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων και σουπών.
  • Προτείνεται η κατανάλωση μελιού, κατά προτίμηση μέσα στα ζεστά αφεψήματα, καθώς έχει καταπραϋντική δράση κατά του πονόλαιμου και παράλληλα αντιμικροβιακή λειτουργία.
  • Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση πιπερόριζας βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα που συχνά υπάρχει ως σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας και της φαρυγγίτιδας.

Γαστρεντερίτιδα: Τι να τρώτε

Όταν βρίσκεται σε ενεργή φάση (συνήθως το πρώτο τριήμερο) αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γιαούρτι, γάλα), οσπρίων (π.χ. φακές, φασόλια), λαδερών (π.χ. μπάμιες, φασολάκια, αρακάς) και λαχανικών (π.χ. μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο).

  • Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως λιπαρές σάλτσες και γλυκά.
  • Προτιμήστε τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το ρύζι, οι βραστές πατάτες, τα μακαρόνια με τυρί (χωρίς λιπαρές σάλτσες, το ψωμί και τις φρυγανιές.
  • Επιλέξτε το τσάι ως ρόφημα που περιορίζει την συχνότητα της διάρροιας.
    Μην ξεχνάτε πως για να περάσει μια ασθένεια του χειμώνα, θα χρειαστεί πρώτα να κάνει τον κύκλο της. Μέχρι τότε, χρειάζετε να κάνετε υπομονή!

Κυκλοφορούν ιώσεις! Πάρτε αυτές τις βιταμίνες

Γρίπη, κρυολόγημα και κορονοϊός το εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί τον οργανισμό μας τον Χειμώνα.

Η διατροφή και η σωστή πρόσληψη βιταμινών είναι σημαντική για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα τον φετινό χειμώνα που βρίθει ιώσεων, γρίπης και, φυσικά, κορωνοϊού… Και μπορεί για τον τελευταίο να μην μπορούμε ακόμη να κάνουμε και πολλά πράγματα πέρα από το να τηρούμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, εντούτοις για τη γρίπη που επίσης αρχίζει να παρουσιάζει έξαρση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Πολύ περισσότερο εάν πάσχετε και από Διαβήτη, δεδομένου ότι ακόμη και ένα επιπόλαιο κρυολόγημα μπορεί να απορρυθμίσει τις τιμές του σακχάρου και να σας βάλει σε περιπέτειες.

Δυο πολύτιμες ασπίδες προστασίας

Δυο από τις πιο βασικές βιταμίνες που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας και δρουν ενάντια στα εποχικά κρυολογήματα είναι οι Βιταμίνες C και D. Ο οργανισμός μας ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις απαραίτητες ποσότητες αυτών των βιταμινών, οπότε είναι αναγκαίο να τον τροφοδοτούμαστε τακτικά με αυτές. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και γενικά μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τον κυριότερο και σημαντικότερο παράγοντα πρόσληψης βιταμινών, αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετή για να κάνει το ανοσοποιητικό μας αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια εποχική γρίπη. Έτσι, μερικές φορές χρειάζεται να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών μέσω κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιταμίνη C για ταχύτερη ανάρρωση

Όσον αφορά την Βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή και με τον επιστημονικό όρο «ασκορβικό οξύ» (L-Ascorbic acid), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων μας από το οξειδωτικό στρες.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ μια υψηλότερη παροχή ενισχύει διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έδειξαν πως το ασκορβικό οξύ κινητοποιεί και διεγείρει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ συμμετέχει και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων, βοηθώντας τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα από ιώσεις, γρίπη, λοιμώξεις ή κρυολογήματα. Μάλιστα, αρκετές έρευνες δείχνουν πως η λήψη 1-3gr βιταμίνης C την ημέρα φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 1-1,5 ημέρα.

Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη Βιταμίνης C είναι τουλάχιστον 80mg/μέρα, που μπορεί να ανέβει και έως τα 500-1000 mg ανά ημέρα σε περιόδους έλλειψης βιταμινών ή έξαρσης της γρίπης.

Βιταμίνη D για την εξουδετέρωση μικροβίων και ιών

Μια άλλη εξίσου σημαντική βιταμίνη και μεγάλος σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η Βιταμίνη D. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «η βιταμίνη του ήλιου» και αυτό γιατί παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας, με την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο σύγχρονος όμως τρόπος ζωής που μας επιβάλλει να περνάμε τη μέρα μας μέσα σε κλειστούς χώρους, συμβάλλει ριζικά στην έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Παράλληλα, με την πάροδο των ετών, η δυνατότητα του οργανισμού να παράγει εύκολα και γρήγορα βιταμίνη D συνεχώς μειώνεται. Στην Ελλάδα μάλιστα θα περίμενε κανείς πως δεν θα είχαμε σε καμία περίπτωση πρόβλημα πρόσληψης Βιταμίνης D, όμως σύμφωνα με ευρήματα ποικίλων μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας, η αλήθεια απέχει κατά πολύ.

Σχετική μελέτη στο JAMA Networks αναφέρει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Επίσης, η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων και ιών. Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη Βιταμίνης D είναι 1500-2000 IU.