Διογκωμένοι λεμφαδένες: Γιατί πρήζονται και πότε να ανησυχήσετε

Οι λεμφαδένες είναι όργανα του σώματος και αναπόσπαστο τμήμα του ανοσολογικού μας συστήματος. Βασικός τους ρόλος είναι να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν μικρόβια, λοιμώξεις και άλλες ξένες ουσίες.Φανταστείτε το λεμφικό σύστημα σαν ένα πολύπλοκο δίκτυο που διατρέχει ολόκληρο το σώμα σας, όπως οι φλέβες σας. Αποτελείται από λεμφοκύτταρα και στόχος του είναι να προστατεύει το σώμα σας και να φροντίζει το ανοσοποιητικό σύστημα Αυτό σημαίνει ότι αποβάλλει τοξίνες, παθογόνους παράγοντες, μικρόβια ή κάθε άλλη ξένη ουσία που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Οι λεμφαδένες έχουν σχήμα φασολιού και βρίσκονται στην περιοχή του λαιμού, στην κλείδα, στη μασχάλη, στα εσωτερικά όργανα και στη βουβωνική χώρα. Συνήθως, το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει το ενάμιση εκατοστό και αν πρηστούν συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους.

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 600 λεμφαδένες και περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν σχεδιαστεί για να μας ενημερώνουν και να μας προστατεύουν από λοιμώξεις και ασθένειες. Οι λεμφαδενες μερικές φορές διογκώνονται, γίνονται πιο μαλακοί και πονάνε.

Λεμφαδένες: Γιατί πρήζονται

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μετά από μια εξαντλητική γρίπη, οι λεμφαδένες στα πλάγια του λαιμού σας έχουν πρηστεί. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία για τους πρησμένους λεμφαδένες ή όταν είστε στο ντους μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό όγκο κάτω από τη μασχάλη σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ηρεμήσετε και να επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ας δούμε όμως ορισμένους από τους λόγους που οι λεμφαδένες σας μπορεί να πρηστούν:

 • Λόγω κάποιου κρυολογήματος ή μιας γρίπης που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνουν την άμυνα του οργανισμού σας.
 • Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά μια λοίμωξη των δοντιών μπορεί να προκαλέσει το πρήξιμο οποιουδήποτε λεμφαδένα στο λαιμό σας. Επομένως, είναι απαραίτητο να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή
 • Να προσέχετε τις λοιμώξεις των αυτιών. Αν αντιμετωπίζετε κάποια σοβαρή λοίμωξη του αυτιού, αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των λεμφαδένων σας.
 • Τα έλκη στο στόμα αποτελούν ακόμη ένα είδος λοίμωξης που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
 • Νοσήματα, όπως είναι η φυματίωση και η αμυγδαλίτιδα, είναι ακόμη μερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το πρήξιμο των λεμφαδένων.
 • Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος.
 • Να είστε προσεκτικοί με τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων καθώς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση πρησμένων λεμφαδένων στο σώμα σας.
 • Η λευχαιμία είναι επίσης μια από τις αιτίες και θα πρέπει να την έχετε υπόψη σας.
 • Μπορεί να έχουμε πρησμένους λεμφαδένες εξαιτίας της νόσου του Hodgkin ή του μη-Hodgkinλεμφώματος. Υπάρχουν πολύ κοινά είδη καρκίνου και είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι το ποσοστό ανάρρωσης από αυτές τις ασθένειες είναι αρκετά υψηλό.

Λέμφαδενες με διόγκωση: Συμπτώματα

Γενικά, είναι εύκολο να εντοπίσουμε αυτούς τους λεμφαδένες αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε όλα τα συμπτώματα έτσι ώστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και σε περίπτωση που εμφανίσετε κάτι στο σώμα σας να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 • Αν παρατηρήσετε κάποιον όγκο στο λαιμό, στην κλείδα, στην μασχάλη ή στη βουβωνική σας χώρα τότε μάλλον είναι κάποιος πρησμένος λεμφαδένας. Θα θέλαμε να σημειώσουμε επίσης ότι αν βρείτε αυτόν τον όγκο στην κλείδα σας μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό κι έτσι θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα από τη νόσο του Hodgkin, η οποία αν αντιμετωπιστεί κατάλληλα συνήθως μπορεί να θεραπευτεί.
 • Οι πρησμένοι λεμφαδένες ορισμένες φορές συνοδεύονται από χαμηλό πυρετό. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Ορισμένες φορές, οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι φράσεις όπως: “αν δεν πονάει, τότε είναι κακό” και “αν πονάει, τότε είναι μια απλή λοίμωξη” είναι τελείως λανθασμένες. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς κι επομένως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να λάβετε μια σωστή διάγνωση.

Λεμφαδένες διογκωμένοι: Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό 

Εάν συντρέχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετέ με τον γιατρό σας έτσι ώστε να βρεθεί το πρόβλημα

 1. Οι λεμφαδένες σας δεν μειώνονται σε μέγεθος η συνεχίζουν να διογκώνονται
 2. Είναι ερυθροί και ευαίσθητοι
 3. Στην Ψηλάφηση είναι σκληροί και ακανόνιστοι
 4. Δεν είναι σταθεροί στην θέση τους
 5. Σε παιδιά οποιοδήποτε αδένας είναι μεγαλύτερος από 1 εκατοστό σε διάμετρο
 6. Έχετε πυρετό , νυχτερινή εφίδρωση η περίεργη απώλεια βάρους

Λεμφαδένες: Πως θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να παραμείνει υγιής

Όπως συνηθίζουμε να λέμε δεν υπάρχει κανένας βέβαιος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ορισμένες ασθένειες. Στην περίπτωση του λεμφικού συστήματος, το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το ανοσοποιητικό σας σύστημα Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη :

 • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C: αυτό μπορείτε να το καταφέρετε πίνοντας φρέσκους χυμούς φρούτων όπως πορτοκαλάδες, λεμονάδες και χυμούς γκρέιπφρουτ ή καταναλώνοντας φρουτοσαλάτες με φράουλες, ακτινίδια και παπάγια  Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου, η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε λοιμώξεις.
 • Πείτε ΝΑΙ στη βιταμίνη Ε: θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και στις τροφές ολικής άλεσης όπως είναι η βρώμη, το σιτάρι, το κριθάρι και η μαγιά μπύρας. Προσπαθήστε επίσης να τρώτε ξηρούς καρπούς.
 • Αυξήστε τα επίπεδα σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου στο σώμα σας: άπαχα κρέατα, όσπρια, κολοκύθες, σολωμός ελαιόλαδο… Όλες αυτές οι τροφές είναι βασικές για να έχει το σώμα σας τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται για να παραμένει δυνατό.
 • Προσπαθήστε να διατηρείτε το στρες σε χαμηλά επίπεδα: Όταν το σώμα σας είναι γεμάτο από ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, αυτές οι τοξίνες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος το οποίο έχει αρνητική επίδραση στη συνολική σας υγεία. Η διατήρηση του στρες σε χαμηλά επίπεδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις ασθένειες και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας. Η υγεία σας το αξίζει!

Λεμφαδένες διογκωμένοι: Προστασία στο σπίτι με γιατροσόφια

 1. Ζεστές ή Κρύες κομπρέσες: Και οι ζεστές και κρύες κομπρέσες μπορούν να μειώσουν το μέγεθος των διογκωμένων λεμφαδένων. Μια ζεστή ή κρύα κομπρέσα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και επομένως να μειώσει το πρήξιμο, τον πόνο και τους πρησμένους λεμφαδένες. Τοποθέτησε ένα ζεστό ή κρύο ύφασμα σε διογκωμένους λεμφαδένες για πέντε έως 10 λεπτά. Επανέλαβε αυτό μερικές φορές ημερησίως για να μειώσεις το πρήξιμο.
 2. Μηλόξυδο: Πολλοί χρησιμοποιούν επίσης μηλόξυδο για πρησμένους λεμφαδένες. Έχει αντιβιοτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσίας και τη θεραπεία λοιμώξεων. Για τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος με αυτό, κατανάλωσε δύο κουταλιές μηλόξυδο διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό τρεις φορές την ημέρα.
 3. Ωμό Σκόρδο: Οι αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες στο σκόρδο βοηθούν στην ανακούφιση λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε διογκωμένους λεμφαδένες. Κατανάλωσε δύο με τρεις θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδο καθημερινά μέχρι να εξαφανιστεί η λοίμωξη. To ψιλοκομμένο σκόρδο είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί τα ένζυμα αλλινάσης του, τα οποία παράγουν την αλικίνη που καταπολεμά τη μόλυνση.
 4. Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι μια από τις καλύτερες βιταμίνες για τους πρησμένους λεμφαδένες. Είναι γνωστό ότι βελτιώνει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά μια λοίμωξη. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πιθανότητα πρησμένων λεμφαδένων – ένα σημάδι μόλυνσης.
 5. Αλατόνερο: Το αλμυρό νερό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο στους λεμφαδένες του λαιμού λόγω λοίμωξης. Πρόσθεσε μισό κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνε γαργάρες. Μερικές φορές τη μέρα όσο κρατάει η λοίμωξη, θα σε βοηθήσει πολύ.
 6. Σκόνη Κουρκουμά: Ο κουρκούμας είναι το κύριο καρύκευμα που βρίσκεται στο κάρυ και θεωρείται ότι είναι το πιο ισχυρό βότανο στον κόσμο. Το δραστικό συστατικό στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία στοχεύει στο πρήξιμο που σχετίζεται με διογκωμένους λεμφαδένες. Συνδύασε μια κουταλιά σκόνη κουρκουμά με αρκετό μέλι για να δημιουργήσεις μια πάστα. Εφάρμοσε αυτό το μείγμα στον πρησμένο λεμφαδένα και, μετά από 10 λεπτά, ξεπλύνε το με ζεστό νερό. Κάνε αυτό δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα.Γενικά, θα δεις βελτίωση στην κατάσταση σου από μια αντιφλεγμονώδη διατροφή που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύει από πρησμένους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν από ασθένειες και λοιμώξεις. Ωστόσο, οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να προκληθούν από μύκητες, βακτήρια ή ιούς.
 7. Άσκηση: Η άσκηση και η γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του λεμφικού συστήματος. Η τακτική θεραπεία μασάζ είναι μια από τις πολλές φυσικές θεραπείες για τους πρησμένους λεμφαδένες.
 8. Μασάζ: Μπορείς επίσης να κάνεις μασάζ στους δικούς σου λεμφαδένες καθημερινά για περίπου 15 λεπτά, θα τους διεγείρεις και θα βελτιώσεις τη λεμφική λειτουργία.

 

 

 

 

.