Ερωτική σχέση χωρίς σεξ: Είμαστε πια … φίλοι

Η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς σχέσης.Όμως  η διάθεση και οι συνθήκες αλλάζουν. Δύο σύντροφοι που χάνουν την σεξουαλική τους ζωή χάνουν μαζί και ένα σημαντικό κομμάτι της σχέσης τους και της ψυχικής τους επικοινωνίας.Πολλές φορές έχουμε ακούσει από φίλους και γνωστούς την φράση  «έχουμε γίνει πια φίλοι…, τον βλέπω σαν φίλο μου…, είμαστε φίλοι πια ,…..τον/της βλέπω σαν αδελφάκι »

Η σεξουαλική επαφή μεταξύ δύο ατόμων αποτελεί το βασικό παράγοντα που καθορίζει την σχέση που τους ενώνει και την διαφοροποιεί από την φιλική. Το σεξ ως συμπεριφορά αποτελεί το κριτήριο που καθορίζει τους ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα και βοηθά να υιοθετήσουν διαφορετικές  συμπεριφορές πάνω στις  οποίες θα λειτουργήσει η σχέση τους.

Από την άλλη η σεξουαλική επαφή δεν ορίζει μόνο το ρόλο του άνδρα και το ρόλο της γυναίκας αλλά επηρεάζει, διαμορφώνει και εξελίσσει την ποιότητα της συναισθηματικής επικοινωνίας του ζευγαριού. Ο άνδρας και η γυναίκα επενδύουν συναισθηματικά μέσα από τη σεξουαλική πράξη, προσφέροντας με κάθε σεξουαλική επαφή «κάποια εκατοστά εγγύτητας στη μεταξύ τους απόσταση».Παράλληλα, η επιθυμία για μελλοντική σεξουαλική επαφή ανατροφοδοτείται θετικά μέσα από την ηδονή που λαμβάνουν, ενισχύοντας το της σχέσης τους, που θα τους οδηγήσει στη δημιουργία οικογένειας και την προσωπική και κοινωνική τους ολοκλήρωση.Όταν λοιπόν το σεξ απουσιάζει ή απλά είναι πολύ περιορισμένο σε ένα ζευγάρι αυτό επηρεάζει αρνητικά τόσο τη συναισθηματική τους εγγύτητα και τη μελλοντική τους επιθυμία όσο και την ενδυνάμωση του σεξουαλικού τους ρόλου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Αμερικάνικου πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NewEngland Journal of Medicine, στην οποία συμμετείχαν 1.550 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, το 43% ανέφεραν χαμηλή επιθυμία, το 39% είπαν ότι είχαν πρόβλημα ξηρότητας του κόλπου και το 39% τόνισαν ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν σε οργασμό.

Υπάρχουν όμως και παθολιγικές συνθήκες που μπορεί να μειώσουν την λίμπιντο, κάποιες από αυτές είναι ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η αναιμία, ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή και οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τα οιστρογόνα ή την προγεστερόνη, τις ορμόνες του σεξ .Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με το στρες, την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα συναισθηματικής φύσης προβλήματα.

Ερωτική σχέση χωρίς σεξ: οι λόγοι που την προκαλούν

Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες από τις αιτίες που σου προκαλούν την πτώση της λίμπιντο και μειώνουν την διάθεση σου να κάνεις σεξ καθώς και τον τρόπο που  μπορείς να τις αντιμετωπίσεις

Αδελφοποίηση

Αδελφοποίηση είναι η απουσία του ερωτικού στοιχείου μέσα στη σχέση σε τέτοιο βαθμό που πλέον οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι σαν αδέρφια, χάνουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και ρόλο, και να αποκοιμιούνται κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους σαν δύο αδελφάκια. Υπάρχει αγάπη μεταξύ τους αλλά είναι σε φιλικό ή σε αδελφικό επίπεδο.Όταν συμβαίνει αυτό σε μια σχέση χάνεται η επιθυμία, το πάθος και η υγιής ζήλια ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Οι δύο σύντροφοι παραμελούν την εικόνα που προσφέρει ο ένας στον άλλο, δεν προσέχουν την εμφάνισή τους και το ερωτικό παιχνίδι γίνεται ανάμνηση και για τους δύο μέσα στην καθημερινότητά τους.

Η λύση του προβλήματος ξεκινά όταν και οι δύο σύντροφοι  αποφασίσουν να σταθούν συμμαχικά απέναντι στο πρόβλημα και όχι ο ένας απέναντι από τον άλλον.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα κατορθώσουν να «θυμηθούν» πώς αισθανόντουσαν στην αρχή της σχέσης τους, το πάθος που τους ένωνε, να ανακαλύψουν «πού» χάθηκε στην κοινή τους πορεία και μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία να συμμαχήσουν και να αποφασίσουν να το αντιμετωπίσουν.

Έλλειψη επιθυμίας

H έλλειψη ερωτικής επιθυμίας είναι ένα συχνό πρόβλημα στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες. Ένας άνθρωπος ή ένα ζευγάρι μπορεί να χάσει την ερωτική του επιθυμία έπειτα από μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του (εγκυμοσύνη, προαγωγή κ.λπ.), μια απογοήτευση, μια συζυγική κρίση, προβλήματα υγείας ή καθημερινή φθορά. Tο σεξ είναι ένας σημαντικός τρόπος επικοινωνίας για ένα ζευγάρι και η έλλειψή του εμποδίζει τη διατήρηση της οικειότητας μεταξύ των συντρόφων.

Εάν έχεις ενεργό σύντροφο … κάνε περισσότερο σεξ .Ο πιο φυσικός τρόπος για να ξαναβρείς τη σεξουαλική επιθυμία σου είναι να αρχίσεις να κάνεις σεξ. Εάν χρειαστεί, κλείσε ραντεβού για σεξ. Μπορεί να αισθανθείς αμήχανα στην αρχή, αλλά καθώς θα βρίσκεις περισσότερο χρόνο γι’ αυτό, θα σου φαίνεται ολοένα και πιο αυθόρμητο.

Καθώς καταβάλλεις προσπάθεια για να αυξήσεις την όρεξή σου, βρες τρόπους για να φτιάξεις ατμόσφαιρα και να γίνεις  ρομαντική. Στείλτε ο ένας στον άλλο μηνύματα με υπονοούμενα ή βγείτε έξω για ένα ρομαντικό δείπνο.

Η διατήρηση της επικοινωνίας με το σύντροφό σου με ανεπαίσθητους τρόπους, όπως το να κρατιέστε από το χέρι ή να τηλεφωνείτε ο ένας στον άλλο στη δουλειά, μπορεί να κάνει τη σεξουαλική σας ζωή καλύτερη από ποτέ. Δεν υπάρχει τόση πίεση για το αν αποδίδεις, ενώ ασήμαντα πράγματα όπως το χιούμορ στη σχέση ή το να κάνει ο ένας στον άλλο μασάζ μπορεί να οδηγήσει στο σεξ.

Η σεξουαλικότητα δεν είναι μόνο τρυφερότητα, αγάπη, συντροφικότητα, αλλά περιέχει και σαγήνη, μυστήριο, επιβολή και υποταγή. Όσο περισσότερο κρατάς το μυστήριο νιώθεις τον άλλο ίδιο μ’ εσένα, όσο λιγότερα πράγματα νιώθεις ότι έχει για να τον ανακαλύψεις, όσο λιγότερο διακρίνεις το δικό του «προφίλ» ως ανθρώπου και εραστή, τόσο λιγότερο τον επιθυμείς σεξουαλικά.

Προσπάθησε να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο κάθε φορά ή φρόντισε να ανακαλύπτει εκείνος σ’ εσένα, μοιραστείτε κάποιες φαντασιώσεις σας, ομολογήστε μεταξύ σας κάποια πράγματα που θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν τολμάτε.

Υπερβολικό βάρος  

Κάποιες φορές και όχι σε όλους τους ανθρώπους τα επιπλέον κιλά δεν επηρεάζουν μόνο την αυτοεκτίμησή τους, αλλά μπορούν ακόμη και να απορυθμίσουν τις ορμόνες τους . Το επιπλέον λίπος παράγει επιπλέον οιστρογόνα, που διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών και προκαλούν αλλαγές στη διάθεση, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία επειδή βοηθά στην αύξηση και διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Αυξάνει επίσης τη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση.

Αφιέρωσε χρόνο στον ευατό σου, βάλε στο καθημερινό πρόγραμμα σου δραστηριότητες που σου αρέσουν γιατί οι  καθημερινές ασχολίες, τα παιδιά, η δουλειά, η φροντίδα του σπιτιού μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις κουρασμένο για σεξ και ίσως να είναι το τελευταίο πράγμα που θες. Θα νιώσει ξανά σέξι!

Οι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν Προτίμησε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως θαλασσινά και πουλερικά, χρησιμοποίησε ρύζι και υποκατάστατα σόγιας αντί για κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά. Η σόγια και ο λιναρόσπορος μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων, ενώ μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην εξάλειψη των οιστρογόνων, αποτρέποντας την ανακύκλωσή τους στο κυκλοφορικό. Απόφυγε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές ίνες: μπλοκάρουν την αποβολή των οιστρογόνων από τον οργανισμό.

Έλλειψη αίσθησης στις γυναίκες

Στις γυναίκες εάν το σεξ δεν έχει την ίδια σωματική επίδραση όπως  πριν, ίσως το πρόβλημα να  βρίσκεται στους πυελικούς μυς. Τείνουν να χάνουν τον τόνο τους μετά την εγκυμοσύνη και με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη σεξουαλική απόλαυση. Οι πυελικές ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν.

Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι παρόμοιες με αρχαίες ασκήσεις γιόγκα, γνωστές ως ασουίνι μούντρα, οι ασκήσεις Κέγκελ είναι απλώς επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των κολπικών μυών, όπως όταν κρατιέσαι μέχρι να πας στο μπάνιο. Επικεντρώσου στους κολπικούς μυς, χωρίς να σφίγγεις τους γλουτιαίους ή τους μηριαίους μυς και βεβαιώσου ότι η ουροδόχος κύστη σου είναι άδεια. Οι ειδικοί συστήνουν 10 σετ ασκήσεων Κέγκελ, τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα.

Κολπική Ξηρότητα στις γυναίκες

Η κολπική ξηρότητα είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών, αν και μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Το πρώτο βήμα είναι να βρεις τι την προκαλεί. Μπορεί να προκύψει ως πρόβλημα αν έχεις υποστεί χημειοθεραπεία ή παίρνεις αντισυλληπτικά ή άλλα φάρμακα.

Η κολπική ξηρότητα είναι πιο συνήθης σε περιόδους ορμονικών διαταραχών, πράγμα που μπορεί να συμβεί κατά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό, κατά το θηλασμό ή εξαιτίας του στρες και του καπνίσματος. Εάν παρατηρείς ξηρότητα μόνο κατά τη συνουσία, το πρόβλημα είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με τη σεξουαλική σου ζωή. Εάν απέχεις από το σεξ για πολύ καιρό, το σώμα σου μπορεί να σταματήσει να παράγει την απαραίτητη υγρασία.

Ένα λιπαντικό καλής ποιότητας μπορεί να κάνει θαύματα. Μάλιστα, όσα διαθέτουν φυσική σύνθεση έχουν αποτέλεσμα , έτσι, θα μπορείς να απολαύσεις ξανά το σεξ και να ανανεώσεις τη σχέση σου.