Πόνος στην πλάτη: Αιτίες που τον προκαλούν και πόσο πρέπει να ανησυχήσουμε

Ο πόνος στην πλάτη σας μπορεί να είναι κάτι προφανές, όπως η λάθος προσπάθεια που καταβάλατε για να μετακινήσετε η να σηκώσετε κάτι βαρύ η κάποιος τραυματισμός από ατύχημα η αθλητισμό η και λάθος στάση του σώματος !!  Είναι ένας από τους τρόπους  που έχει το σώμα μας για να μας ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά .

Ο πόνος στην πλάτη είναι σύνηθες φαινόμενο για τις ηλικίες 30 εώς 60 ετών ενώ λίγοι άνθρωποι κάτω των 18 και πάνω από 60 έχουν προβλήματα πλάτης. Αυτές οι στατιστικές  μας δείχνουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι ενήλικοι, ενώ οι έφηβοι έχουν εύκαμπτες πλάτες και η σπονδυλική στήλη των ηλικιωμένων γίνεται λιγότερο εύκαμπτη, γεγονός που τους προφυλάσσει από την καταπόνηση, περιορίζοντας τον αριθμό κινήσεών της. Είναι πολύ πιθανο να έχετε πόνους στην πλάτη, αν οι καθημερινές σας δραστηριότητες περιλαμβάνουν ανύψωση και μεταφορά.

Αν δεν αθλείστε συχνά και ξαφνικά περνάτε μια μέρα κάνοντας εργασίες στο σπίτι όπως αλλαγή θέσης επίπλων ή σκάβοντας στον κήπο, μπορεί, την επόμενη μέρα, η πλάτη σας να είναι πιασμένη και να πονάει. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο πόνος και το πιάσιμο οφείλονται σ’ ένα περαστικό σπασμό των μυών και ένα μικρό διάστρεμμα των συνδέσμων στην πλάτη σας, μια μικρή δηλαδή βλάβη, που μπορεί επίσης να συμβεί από υπερβολικό τέντωμα ή από αδέξιο σήκωμα ενός μεγάλου βάρους.

Πόνος στην πλάτη: Πιθανές αιτίες

Κακή στάση σώματος: Ο τρόπος που κάθεστε όταν κάνετε χρήση προιόντων τεχνολογίας πχ tablet ,κινητό τηλέφωνο, laptop μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη σας. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγεία, λόγω της πίεσης που ασκείται στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Κοιτώντας το κινητό σας σκυμμένοι είναι σα να σηκώνετε βάρος σχεδόν 30kg (27,2kg, για την ακρίβεια) με το λαιμό σας, σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στο New YorkSpine Surgery & Rehabilitation Medicine Dr. Kenneth K. Hansraj. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα , όταν σκύβετε για να διαβάσετε στο κινητό ή το tablet, ισοδυναμεί με το να κάθεται ένα οκτάχρονο παιδί πάνω στο κεφάλι σας, πράγμα καθόλου καλό για την υγεία σας! Η λύση είναι να κρατάτε το τηλέφωνο μπροστά σας και όχι προς τα κάτω. Να τοποθετείτε το tablet με κλίση 30 μοιρών όταν πληκτρολογείτε για να προστατέψετε και τους καρπούς σας. Όταν διαβάζετε να κρατάτε το κεφάλι όρθιο, στάση που περιορίζει το βάρος στην αυχενική μοίρα στα 4,5kg-5,7kg (10lbs-12lps).

Αν κάνετε δουλειά γραφείου φροντίστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος όταν κάθεστε, τα γόνατά σας να είναι στο ίδιο ύψος ή χαμηλότερα από τους γοφούς , το κάτω μέρος της μέσης να στηρίζεται πλήρως από την πλάτη της καρέκλας, οι ώμοι σας να είναι κάθετοι ως προς το έδαφος και η πλάτη σας ίσια. Το ύψος του τραπεζιού πρέπει να φτάνει μέχρι τους αγκώνες σας όταν κάθεστε και η οθόνη του υπολογιστή που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε να φτάνει μέχρι το ύψος των ματιών σας.

Εγκυμοσύνη: Σχεδόν το 80% των γυναικών μετά από την περίοδο της εγκυμοσύνης υποφέρουν από πόνο χαμηλά στην πλάτη λόγω των πιέσεων που δέχθηκε το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των συνηθειών που σχετίζονται με τη φροντίδα του μωρού. Αν για παράδειγμα κρατάτε το μωρό μόνο από τη μία πλευρά του σώματος, επηρεάζεται η φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Εάν είστε νέα μητέρα, ενημερωθείτε για τη στάση του σώματος που πρέπει να έχετε και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όλες τις ομάδες μυών ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο συγκεκριμένα σημεία

Άγχος και υπερβολικό στρες: Το στρες προκαλεί σφίξιμο των μυών και «κόμπους» στον αυχένα και στην πλάτη που εκδηλώνονται με πόνο. Το υπερβολικό άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς στην πλάτη. Μην το αμελήσετε γιατί ο πόνος θα χειροτερέψει. Αν πιστεύετε ότι οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στο άγχος σας, δοκιμάστε κάποια τεχνική χαλάρωσης (όπως ο διαλογισμός ή η βαθιές αναπνοές). Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την οσφυαλγία.

Αδύναμοι μυς: Στο σώμα μας όλα είναι συνδεδεμένα, έτσι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή ανισορροπία που όλοι έχουμε λίγο πολύ από διάφορες συνήθειες της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, αν οι μύες στην μια πλευρά μιας άρθρωσης είναι ισχυρότεροι των μυών της αντίθετης πλευράς, το σώμα τείνει να έλκεται προς την κατεύθυνση των ισχυρότερων μυών. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με την ενδυνάμωση των μυών και την επίτευξη ισορροπίας.

Πόνος στην πλάτη: Παθολογικές αιτίες

Διόγκωση ή ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν σαν αμορτισέρ για τη σπονδυλική στήλη απορροφώντας τους κραδασμούς. Η γήρανση του οργανισμού, η κακή στάση του σώματος, οι απότομες κινήσεις και η κληρονομικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες ρήξης. Όταν ο δίσκος υποστεί ρωγμές, χάνει μέρος από τα υγρά του, το πάχος του ελαττώνεται και καθίσταται σκληρότερος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται πόνος στη μέση (οσφυαλγία) από υπερβολική καταπόνηση. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει σε πρώτη φάση φάρμακα, επιθέματα και φυσιοθεραπεία.

Πόνος στην πλάτη με ακράτεια: Αν έχετε πόνο στην πλάτη σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου σας, αυτό είναι ένα σημάδι πως πρέπει να πάτε γρήγορα στον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στο νωτιαίο κανάλι, όπως μια κήλη δίσκου ή κάποια βλάβη, συμπιέζοντας τα νεύρα σας στο βαθμό που επηρεάζει τα νεύρα της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, δημιουργώντας προσωρινή παράλυση» ανέφερε ο Ανάντ. «Εάν αυτό το νεύρο συμπιεστεί για πολύ καιρό, μπορεί να είναι δύσκολο να ανακάμψει και να λειτουργήσει και πάλι κανονικά».

Πόνος στην πλάτη κοντά στον λαιμό: Πολλοί άνθρωποι πονάνε στο άνω μέρος της πλάτης πίσω από τον λαιμό. Πιστεύουν πως είναι ο πόνος στην πλάτη, αλλά δεν είναι πάντα όπως μας έχουν δείξει αρκετές έρευνες. Αυτός ο πόνος μπορεί να προέρχεται από τον λαιμό σας. Ο λόγος που είναι διαφορετικός είναι επειδή είναι ο νωτιαίος μυελός σας Αν έχετε πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης που σχετίζεται με μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα χέρια, ή παρατηρείτε ότι περπατάτε με κάποια αστάθεια και έχετε αλλαγές στο βάδισμά σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στον νωτιαίο μυελό, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι απλά πράγματα όπως η δυσκολία στο κούμπωμα της μπλούζας τους  ή η δυσκολία στο να βάλουν τα σκουλαρίκια τους, μπορεί να σχετίζεται με το γήρας. Είτε ενδεχομένως λόγω αρθρίτιδας. Αν αυτό συμβαίνει τακτικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να ζητήσετε μια νευρολογική εξέταση». Αν εντοπιστεί νωρίς η βλάβη μπορεί να αποφευχθεί αλλά εάν επηρεαστεί ο νωτιαίος μυελός, συχνά δεν βελτιώνεται.

Πόνος στην πλάτη και άλλες σοβαρές παθήσεις

Η παγκρεατίτιδα, μια μόλυνση των νεφρών ή ακόμη και ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν πόνο εξ αντανακλάσεως στην πλάτη. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε οστεομυελίτιδα, μία λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι πόνοι στην πλάτη υποχωρούν μόνοι τους εντός 6 εβδομάδων. Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε γιατρό. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν παράλληλα με τον πόνο στην πλάτη είναι ο πυρετός, το μούδιασμα στην περιοχή του ορθού και η διαρροή εντέρου.