Πολλές φορές το σώμα μάς μιλάει, αλλά εμείς έχουμε μάθει να το αγνοούμε. Αρκετές φορές αθώα σημάδια μπορεί να λένε πολλά για την υγεία μας.
Οι καρδιακές παθήσεις αφορούν γυναίκες και άντρες και -δυστυχώς- είναι πολύ συχνές στις μέρες μας. Οι παρακάτω ενδείξεις αποτελούν μια καλή αφορμή για ένα τσεκ απ στον καρδιολόγο, ειδικά εάν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση.
Άπνοια στον ύπνο
Όταν το ροχαλητό διακόπτεται από παύσεις στην αναπνοή, ο εγκέφαλος μπορεί να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο. Θα στείλει σήματα στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά για να εργαστούν σκληρότερα για να κρατήσει τη ροή του αίματος σε εξέλιξη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ευτυχώς, η υπνική άπνοια είναι θεραπεύσιμη.
Κίτρινα-πορτοκαλί εξανθήματα στο δέρμα
Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να κάνουν το δέρμα να “σπάσει” γύρω από τις αρθρώσεις των δακτύλων και των ποδιών και στο κάτω μέρος. Πολλά από αυτά τα λίπη στο αίμα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη σκλήρυνση των αρτηριών και οι υψηλοί αριθμοί συχνά σχετίζονται με άλλες καταστάσεις που θέτουν κάποιον σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Μειωμένη δύναμη στα χέρια
Η δύναμη του χεριού μπορεί να σημαίνει κάτι για τη δύναμη της καρδιάς. Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν είναι δύσκολο για κάποιον να συγκρατήσει ένα αντικείμενο, οι πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα είναι υψηλότερες.
Σκούρα σημάδια κάτω από τα νύχια
Εάν κάποιος δεν έχει χτυπήσει ή βλάψει το δάχτυλό του πρόσφατα, οι μικρές κουκίδες αίματος παγιδευμένες κάτω από το νύχι θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μόλυνση στην επένδυση της καρδιάς ή των βαλβίδων, που ονομάζεται ενδοκαρδίτιδα.
Αλλαγές χρώματος δέρματος
Τα μπλε ή γκρίζα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών θα μπορούσαν να προέρχονται από κακή κυκλοφορία αίματος πλούσιου σε οξυγόνο, συχνά λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ενδοκαρδίτιδα.
Ούλα που αιμορραγούν
Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι η αιμορραγία, τα πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά.
Δυσκολία στην αναπνοή
Το αίσθημα δύσπνοιας μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ή καρδιακής προσβολής. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει κανείς να ενημερώσει τον γιατρό του εάν δυσκολεύεται να πάρει αναπνοή μετά από πράγματα που ήταν εύκολα για εκείνον στο παρελθόν όπως αν του είναι δύσκολο να αναπνεύσει ενώ ξαπλώνει.
Πρήξιμο στα πόδια
Συμβαίνει όταν κανείς στέκεται ή είναι όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι επίσης κοινό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συσσώρευση υγρών μπορεί επίσης να οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια και να έχει ως αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία στα πόδια. Τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι από θρόμβο που εμποδίζει την επιστροφή αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά.
Κούραση
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αφήσει κάποιον με αίσθημα κούρασης και εξάντλησης, επειδή ο μυς της δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός του. Μάλιστα, θα έπρεπε να προσέξει και για άλλα συμπτώματα, όπως βήχα και πρήξιμο, δεδομένου ότι το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πολλών διαφορετικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, του καρκίνου ή ακόμη και της κατάθλιψης.
Νόσοι της καρδιάς: Αυτό είναι το φαγητό που την καταπονά
Όσο και αν αγαπάτε το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας θα πρέπει σιγά σιγά να έχετε δεύτερες σκέψεις, καθώς για να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να κόψουμε αυτή τη αγαπημένη συνήθεια.
Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσιευση στο American Journal of Clinical Nutrition, οι πληροφορίες προκύπτουν από τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας 134.297 ανθρώπων από 21 χώρες των πέντε ηπείρων, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.
Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν μία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.
Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος είχε ουδέτερη επίδραση στην υγεία.
«Τα στοιχεία για τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι σαφή, γι’αυτό και θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και επεξεργασμένου κρέατος με σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά και θνησιμότητα», εξηγεί ο Romaina Iqbal, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan του Πακιστάν.
«Το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μη επεξεργασμένου κρέατος ως κομμάτι ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής», αναφέρει με τη σειρά του ο Mahshid Dehghan, ερευνητής Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster.
Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) που ξεκίνησε το 2003 είναι η πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες για τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου και επεξεργασμένου κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας ανθρώπων από χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
«Η μελέτη PURE εξετάζει ενδελεχώς πιο ευρείς πληθυσμούς και μοτίβα διατροφής, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παράσχουμε νέα στοιχεία που διαχωρίζουν τις επιδράσεις του επεξεργασμένου και μη κρέατος», προσθέτουν οι επιστήμονες.
Σημειώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων για την συχνότητα του φαγητού, ενώ συλλέχθηκαν, επίσης, και δεδομένα συλλέχθηκαν για την θνησιμότητά τους και σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μοτίβα κατανάλωσης κρέατος και τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τη θνησιμότητα.
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι επιπλέον έρευνες μπορεί να βελτιώσουν τις τρέχουσες γνώσεις για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας, καθώς εν προκειμένω δεν ήταν σαφές το τι έτρωγαν αντί για κρέας οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος και αν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα.
Τα υποκατάστατα τροφίμων που δεν περιλαμβάνουν κρέας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περαιτέρω ερμηνεία των συσχετισμών μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των αποτελεσμάτων υγείας. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους «υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί».