Μπορείτε να καταναλώνετε καρπούζι αν έχετε υψηλό ζάχαρο;
Το καρπούζι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές διατροφικές απολαύσεις! Εκτός όμως από το άρωμά του, την τραγανή υφή του και την ικανότητά του να ενυδατώνει το σώμα, το καρπούζι έχει έντονη γλυκιά γεύση. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει το καθιστούν ‘άλλοθι γλυκιάς λιγούρας’ για άτομα με υψηλό σάκχαρο, ωστόσο κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν φοβούμενοι την επίδραση που ενδεχομένως έχει το φρούτο στη γλυκόζη του αίματος. Τι όμως ισχύει; Μπορούν τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη να εντάξουν τον καρπούζι στην καθημερινή καλοκαιρινή τους διατροφή;
Τέσσερις λόγοι για να αγαπήσετε το καρπούζι εάν έχετε ζάχαρο
Θα μπορούσε να πει κανείς πως το καρπούζι είναι ένα φρούτο που «αγαπάει» τον σακχαρώδη διαβήτη για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους:
- Βιταμίνη Α: Μία μερίδα καρπούζι περιέχει σχεδόν το 30% της βιταμίνης Α, που χρειάζονται καθημερινά τα μάτια, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Λυκοπένιο: Το φυτοθρεπτικό αυτό συστατικό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ιδιαιτέρως πολύτιμες για την υγεία των ματιών, του προστάτη αδένα και της καρδιάς. Θυμηθείτε πως τα παραπάνω μέρη του σώματος βάλλονται ιδιαίτερα από τον διαβήτη.
- Ενυδάτωση: Το καρπούζι ξεδιψά περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο. O κίνδυνος για αφυδάτωση είναι μεγαλύτερος σε άτομα με υψηλό ζάχαρο. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα καταβάλει υπερπροσπάθεια για να αποβάλλει τα περιττά υγρά μέσω των ούρων.
- Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες του καρπουζιού, εξασφαλίζουν πως θα ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για «κάτι γλυκό», χωρίς όμως να εκτοξεύσετε τα επίπεδα του ζαχάρου μετά από το γεύμα. Ίσως έχετε ακούσει πως το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το απαγορευτικό όπως και τα καρότα. Στην πραγματικότητα όμως το γλυκαιμικό φορτίο του καρπουζιού, δηλαδή η «γλυκιά επίδραση» στο ζάχαρο ανά μερίδα, είναι χαμηλό χάρη στις φυτικές του ίνες.
Πώς να απολαύσετε το καρπούζι;
Μία μερίδα καρπούζι αποτελεί τον «γλυκό» σας σύμμαχο το καλοκαίρι. Δοκιμάστε το με γιαούρτι μαζί με το πρωινό, σαν σνακ στην παραλία, ως κυρίως γεύμα με φέτα, ντομάτα και κρεμμύδι, σαν «παγωτό» εάν το βάλετε στην κατάψυξη, και φυσικά σαν επιδόρπιο! Προτιμήστε να καταναλώσετε το καρπούζι ωμό, και αποφύγετε το χυμό του καθώς δεν περιέχει τις πολύτιμες φυτικές ίνες.
Καλοκαίρι και τροφική δηλητηρίαση: Τα λάθη στην κουζίνα που αυξάνουν τον κίνδυνο
Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο διάστημα δεν προκαλούν μόνο θερμοπληξία, αυξάνουν και τον κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση, καθώς πολλά τρόφιμα καθίστανται επικίνδυνα.
Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σημαντικά με ορισμένα λάθη που δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένα.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) εξηγούν ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουμε όταν μαγειρεύουμε:
Δεν πλένουμε συχνά τα χέρια μας
Δεν πρέπει να πιάνουμε νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας. Η τακτική αυτή είναι πιθανό να μεταφέρει μικρόβια από τα νωπά τρόφιμα στα μαγειρεμένα. Για να μην μολύνουμε τα τρόφιμα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και όταν:
- Φυσάμε τη μύτη μας
- Βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στην παλάμη μας
- Πάμε στην τουαλέτα
- Βγάλουμε έξω τα σκουπίδια
- Χαϊδέψουμε το κατοικίδιό μας
Να πλένετε επίσης τα χέρια σας πριν αρχίσετε να τρώτε.
Χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό
Είναι μεγάλο λάθος, λ.χ., να χρησιμοποιούμε το ίδιο πιρούνι για να γυρνάμε το κρέας από την αρχή έως το τέλος του μαγειρέματος. Εξίσου μεγάλο λάθος είναι να ξεβγάζουμε πρόχειρα με λίγο νερό το πιάτο στο οποίο είχαμε το ωμό κοτόπουλο, για να βάλουμε το ψημένο. Ή να κόβουμε τα λαχανικά στο ίδιο ξύλο κοπής όπου κόψαμε το κρέας, χωρίς να το σαπουνίσουμε πρώτα.
Ξεφλουδίζουμε φρούτα, λαχανικά χωρίς να τα πλύνουμε
Με αυτή την τακτική, υπάρχει κίνδυνος βακτήρια και υπολείμματα φυτοφαρμάκων να περάσουν από τη φλούδα στη σάρκα τους.
Τρώμε και πίνουμε την ώρα που μαγειρεύουμε
Δεν πρέπει να τρώμε, να πίνουμε, αλλά ούτε και να καπνίζουμε όταν προετοιμάζουμε νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών, ψαριών, θαλασσινών.
Αφήνουμε μισοψημένο το φαγητό
Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα θαλασσινά και τα αυγά μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Πρέπει να τα μαγειρεύουμε πολύ καλά. Αν δεν μπορείτε να το υπολογίσετε, να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο τροφίμων.
Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου
Είναι μεγάλο λάθος να αφήνουμε το φαγητό στον πάγκο της κουζίνας από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Ειδικά τώρα που κάνει ζέστη, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να αλλοιωθεί. Αν καταναλώσουμε αλλοιωμένο φαγητό, κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση. Το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την ώρα που σβήνουμε το μάτι. Για να κρυώσει πιο γρήγορα στο μεσοδιάστημα, βγάλτε το από το σκεύος μαγειρικής και βάλτε το σε ένα άλλο. Να θυμάστε ότι μερικά τρόφιμα είναι εξαιρετικά ευπαθή στη ζέστη. Ρύζι, πατάτες και γαλακτοκομικά (π.χ. το τυρί στην χωριάτικη σαλάτα) αλλοιώνονται πολύ εύκολα.
Έχουμε σε υψηλή θερμοκρασία το ψυγείο
Ειδικά το καλοκαίρι, η θερμοκρασία στο ψυγείο σας πρέπει να είναι 4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερα. Στην κατάψυξη πρέπει να είναι κάτω από -18ο C (μείον 18 βαθμοι Κελσίου). Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ραγδαία στην «επικίνδυνη ζώνη» (από τους 4 έως και τους 60 βαθμούς Κελσίου).
Τρώμε τα έτοιμα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης
Ακόμα ένα τεράστιο λάθος στην κουζίνα. Οι ημερομηνίες λήξης υπάρχουν για να τις τηρούμε και όχι για να τις αγνοούμε. Αν την αγνοήσουμε, διακινδυνεύουμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση.
Ωστόσο προσοχή: Άλλο είναι να αναγράφει ένα προϊόν «Ανάλωση μέχρι» (ή «Use-by») και άλλο «Ανάλωση κατά προτίμηση έως» (ή «Best before»). Στην πρώτη περίπτωση, όταν παρέλθει η ημερομηνία, το τρόφιμο δεν θεωρείται πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Με το «Best before» όμως, το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί, αλλά ενδέχεται να μην είναι τόσο γευστικό όσο αν είχε καταναλωθεί νωρίτερα.
Ζεσταίνουμε με λάθος τρόπο το φαγητό
Εάν πρόκειται να φάτε φαγητό που είχατε στο ψυγείο, πρέπει να το θερμαίνετε στους τουλάχιστον 80ο C.