Διακοπές: Τα φάρμακα που πρέπει να έχετε μαζί σας

Η πολύωρη παραμονή στη θάλασσα, η βόλτα στην εξοχή ή ένα τοπικό έδεσμα εκτός από στιγμές απόλαυσης μπορεί να κρύβουν και κινδύνους.

Οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται:

  • είτε από τον ήλιο (ηλιακό έγκαυμα, ηλίαση, θερμοπληξία, φωτοτοξικές ή φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, επιδείνωση ή εμφάνιση νέων δερματικών νοσημάτων),
  • είτε από ορισμένους “κατοίκους” του φυσικού περιβάλλοντος, (κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, αράχνες, σκορπιοί, φίδια, τσιμπούρια, μέδουσες, τσούχτρες, αχινοί, δράκαινες, σκορπίνες, θαλάσσιες ανεμώνες) που προκαλούν ένα μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων έως και αλλεργικό σοκ,
  • είτε τέλος από ατυχήματα, τραυματισμούς, πνιγμούς ή άλλες νοσολογικές καταστάσεις (δερματίτιδα εξ επαφής με ορισμένα φυτά, κολπίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ωτίτιδα, ουρολοίμωξη, ψύξη, ναυτία, εμέτους, διάρροια, μόλυνση λόγω επαφής με άγνωστα ζώα και διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μετά από επαφή με άγνωστα άτομα).

Οργανώστε το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών

Φεύγοντας λοιπόν για τις διακοπές, εκτός από τις αποσκευές μας, απαραίτητο είναι και ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, η σωστή επιλογή και η κατάλληλη οργάνωση του οποίου έχουν ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν προϋπόθεση για να μην αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στη συνέχεια.  Η κατασκευή του πρέπει να είναι από ανθεκτικό υλικό που να προστατεύει από ήλιο, θερμότητα, νερό, υγρασία, οσμές, κ.λπ. Το εσωτερικό του να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την ταξινόμηση του περιεχομένου του.

Ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός

  • Αρχικά το εμπλουτίζουμε με όλα τα βασικά φάρμακα που παίρνουμε σε τακτική βάση εμείς ή τα μέλη της οικογένειάς μας, σε επαρκείς ποσότητες και στην κανονική τους συσκευασία.
  • Επίσης είναι απαραίτητα τοπικά φάρμακα, όπως κορτιζονούχες κρέμες, αλοιφές ή γαλακτώματα, αντιβιοτικές αλοιφές, κολλύρια για τα μάτια, αντιφθειρικές λοσιόν ή σαμπουάν και αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Από τα φάρμακα που χορηγούνται συστηματικά, πρώτης γραμμής είναι τα κορτικοστεροειδή σε ενέσιμη μορφή ή σε χάπια, τα αντιϊσταμινικά σε χάπια, σιρόπια ή σταγόνες, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για ναυτία , αντιδιαρροϊκά, αντιόξινα και άλλα φάρμακα για το στομάχι , βρογχοδιασταλτικά  και σπασμολυτικά .
  • Μη φαρμακευτικά προϊόντα που επίσης περιλαμβάνονται είναι αντηλιακά προσώπου και σώματος με υψηλό SPF, κρέμες, ζελ ή γαλακτώματα για ανακούφιση από εγκαύματα ή οξείες δερματοπάθειες, εντομοαπωθητικά, αμμωνία σε στικ, σπρέυ ή κρέμα, ξύδι και ταλκ.
  • Το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών πρέπει ακόμα να είναι εφοδιασμένο με αντισηπτικά, αλλά και με επιδεσμικό υλικό, όπως βαμβάκι, γάζες, αυτοκόλλητες γάζες , λευκοπλάστ, ελαστικούς επιδέσμους, αυτοκόλλητες ταινίες συγκράτησης δέρματος , μεγάλους τριγωνικούς επιδέσμους και παγοκύστεις για την αντιμετώπιση ατυχημάτων.
  • Εργαλεία που επίσης χρειάζονται, είναι ένα ψαλίδι, μια λαβίδα ή ένα τσιμπιδάκι, ένα νυστέρι ή ένα μυτερό μαχαίρι, γάντια μιας χρήσης, ένα θερμόμετρο, σύριγγες αποστειρωμένες, ένα επιστόμιο τεχνητής αναπνοής και μια συσκευή αρνητικής πίεσης , με την οποία αφαιρούνται δηλητηριώδες ουσίες μετά από τσιμπήματα (μέλισσες, σφήκες, δράκαινες, φυτά) ή δήγματα (φίδια, σκορπιοί).
  • Ορισμένα μάλιστα άτομα με ιστορικό αλλεργίας πρέπει να έχουν μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης για παιδιά ή ενήλικες. Πρόκειται για μια έτοιμη, προγεμισμένη σύριγγα σε συσκευή αυτοχορηγούμενης ένεσης (πένα) για ενδομυϊκή έγχυση που χρησιμοποιείται σαν θεραπεία διάσωσης σε οξείες αλλεργικές καταστάσεις.
  • Τέλος στο βαλιτσάκι αυτό τοποθετούμε τα βιβλιάρια υγείας μας , μια ατζέντα με τα τηλέφωνα των γιατρών μας, καθώς και άλλα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης (Κέντρο δηλητηριάσεων, Φαρμακεία, ΕΚΑΒ κ.λπ.).