Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν καούρα για πρώτη φορά στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, παρόλο που είναι κάτι κοινό και γενικά αβλαβές, μπορεί να είναι αρκετά άβολη κατάσταση. Η καούρα (ονομάζεται επίσης δυσπεψία οξέος, ή παλινδρόμηση οξέος) είναι μια αίσθηση καύσου, που συχνά εκτείνεται από το κάτω μέρος του στήθους έως το κάτω μέρος του λαιμού.
Καούρα: Τα προβλήματα
Η καούρα και τα προβλήματα που συνεπάγονται αυτής (φυσικά αέρια και φούσκωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) αρχίζουν συνήθως στο δεύτερο, ή στο τρίτο τρίμηνο, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν νωρίτερα για ορισμένες γυναίκες. Η δυσφορία πιθανότατα “θα έρχεται και θα φεύγει” μέχρι να γεννήσετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η καούρα θα πάψει ν’ αποτελεί πρόβλημα μετά την γέννα.
Οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνεχίσουν να έχουν καούρα για έναν χρόνο μετά την γέννηση του μωρού τους.
Καούρα: Τι την προκαλεί κατά την εγκυμοσύνη;
Ορισμένες από τις ορμονικές και φυσικές αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Για παράδειγμα, ο πλακούντας παράγει την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία χαλαρώνει τους λείους μύες της μήτρας. Αυτή η ορμόνη χαλαρώνει επίσης την βαλβίδα, που διαχωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Αυτό μπορεί να κάνει το γαστρικό οξύ να διαρρεύσει και να προκαλέσει αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση καψίματος στον λαιμό σας.
Καούρα: Πώς μπορώ να την μειώσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο για την μείωση της καούρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και δύσκολα θα αποφύγετε εντελώς την δυσάρεστη αυτή κατάσταση, δείτε μερικούς τρόπους, για να την αποτρέψετε και να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε δυσφορία:
Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που αναστατώνουν το στομάχι σας
Αυτά περιλαμβάνουν:
- ανθρακούχα ποτά
- αλκοόλ
- καφεΐνη
- σοκολάτα
- εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους
- ντομάτες
- μουστάρδα
- ξύδι
- προϊόντα με μέντα
- επεξεργασμένα κρέατα
- τρόφιμα που είναι λιπαρά, πικάντικα, τηγανητά ή με πολλά μπαχαρικά
Φάτε μικρά γεύματα
Αντί για τρία μεγάλα γεύματα, φάτε πολλά μικρά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Πάρτε το χρόνο σας όταν τρώτε και μασήστε καλά την κάθε μπουκιά.
Πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα
Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αν υπερβάλλεται μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη δυσφορία. Μείνετε ενυδατωμένες, πίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ποσότητας νερού ανάμεσα στα γεύματα.
Μασήστε τσίχλα μετά το φαγητό
Η τσίχλα διεγείρει τους σιελογόνους αδένες σας και το σάλιο μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε το οξύ.
Φάτε δύο ή τρεις ώρες πριν από τον ύπνο
Αυτό δίνει στο σώμα σας το χρόνο να χωνέψει πριν ξαπλώσετε.
Να κοιμάστε με το σώμα σας σε ανάκλιση
Ανυψώστε το άνω μέρος του σώματος σας περίπου 15 εκατοστά με μαξιλάρια, όταν κοιμάστε. Αυτό βοηθάει το στομάχι να παραμείνει χαμηλότερα του οισοφάγου και βοηθά την πέψη.
Ντυθείτε με άνετα ρούχα
Φορέστε χαλαρά, μαλακά ρούχα. Μην φοράτε ρούχα που είναι σφιχτά γύρω από την μέση και την κοιλιά σας.
Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα καούρας
Ένα αντιόξινο που περιέχει μαγνήσιο, ή ασβέστιο μπορεί να σας ανακουφίσει. Ρωτήστε όμως πάντα τον γιατρό σας προτού πάρετε ένα, επειδή μερικές μάρκες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ή περιέχουν αλουμίνιο, ή ασπιρίνη. Μπορείτε επίσης να τον ρωτήσετε και για συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καούρα, τα οποία είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Καούρα: 5 λύσεις για να απαλλαγείτε
Η καούρα είναι το «σήμα κατατεθέν» της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), μιας διαταραχής που χαρακτηρίζεται από την ανοδική κίνηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.
Η περιστασιακή καούρα είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως για όσους πάσχουν από ΓΟΠ η μεγάλη συχνότητά της στερεί την απόλαυση του φαγητού και αποτελεί πηγή έντονης ενόχλησης και δυσφορίας.
Η παλινδρόμηση των οξέων από το στομάχι συμβαίνει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, είναι συχνότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή της κοιλιάς και που έχει σαν αποτέλεσμα την παλίνδρομη κίνηση υγρών ή και υπολειμμάτων τροφών. Άλλοτε πάλι η παλινδρόμηση οφείλεται σε φάρμακα (π.χ. παυσίπονα, αντιισταμινικά) που χαλαρώνουν τη βαλβίδα που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο, επιτρέποντας έτσι τη διαρροή των όξινων υγρών.
Αν η καούρα σάς ταλαιπωρεί συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, τότε μάλλον πάσχετε από ΓΟΠ. Στην περίπτωση αυτή, οι στρατηγικές που θα δείτε παρακάτω θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις ενοχλήσεις και να μειώσετε τη συχνότητα των επεισοδίων.
1. Χυμός αλόης
Η αλόη έχει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις και μία από αυτές είναι η ανακούφιση από την καούρα. Μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση Journal of Traditional Chinese Medicine υπέδειξε ότι ποσότητα περίπου 30 ml αλόης είναι μια ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ.
2. Ημερολόγιο διατροφής & συμπτωμάτων
Τροφές και ποτά που συνδέονται στενά με την καούρα είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και τα προϊόντα της (π.χ. σάλτσες), τα τηγανητά, η σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά. Ωστόσο, τα διατροφικά εναύσματα για μια κρίση καούρας συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως ένα αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων –κυρίως ποια προϊόντα πυροδότησαν συμπτώματα παρά ποια δεν προκάλεσαν πρόβλημα– είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να σχεδιαστεί ένα σωστό διατροφικό πλάνο που θα αποτρέψει τα επεισόδια.
3. Μικρότερα γεύματα
Τα μεγάλα γεύματα είτε προκαλούν είτε επιδεινώνουν την καούρα. Μια περίοδος πειραματισμού είναι απαραίτητη ώστε να βρείτε ποιες ποσότητες φαγητού σάς εξασφαλίζουν μικρότερη συχνότητα επεισοδίων καούρας χωρίς να σας οδηγούν στη μόνιμη πείνα.
4. Λιγότερο φαγητό το βράδυ
Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα κυρίως το βράδυ. Ιδανικά, πρέπει να προγραμματίζετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, καθώς όταν ξαπλώνετε είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν τα οξέα του στομάχου προς τον οισοφάγο.
5. Μηλόξιδο
Δρα περίπου όπως ο χυμός της αλόης για να καταπραΰνει την καούρα, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά όξινο. Το μηλόξιδο δεν πρέπει να καταναλώνεται ποτέ αδιάλυτο, αλλά να συνδυάζεται με μια ποσότητα νερού (1-2 κουταλιές μηλόξιδο ανά 250 ml νερού).