Κακή μνήμη: 5 σημάδια που δείχνουν… Αλτσχάιμερ

Κακή μνήμη: Είναι εύλογο τα προβλήματα μνήμης να προκαλούν ανησυχία, καθώς είναι συνδεδεμένα με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ειδικά όσοι έχουν στην οικογένειά τους κάποιον που έχει νοσήσει, έχουν ένα παραπάνω λόγο να ανησυχούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσουν οπωσδήποτε την ασθένεια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Αλτσχάιμερ, η ασθένεια αποτελεί τη μοναδική από τις πρώτες 10 αιτίες θανάτου, που δεν μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί ή να επιβραδυνθεί.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Αν λοιπόν είστε νέοι και έχετε δυσκολίες στη μνήμη, είναι μάλλον απίθανο να αποτελούν σύμπτωμα Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Αλτσχάιμερ: Τα πρώιμα σημάδια

Δείτε 5 ενδείξεις ότι η κακή μνήμη σας, μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου:

Ξεχνάτε πράγματα που κάνετε κάθε μέρα

Είναι φυσιολογικό να ξεχάσετε που έχετε βάλει τα κλειδιά σας, καθώς τη στιγμή που το κάνατε μπορεί να σκεφτόσασταν κάτι άλλο. Αν όμως ξεχνάτε διαρκώς πράγματα που σχετίζονται με την καθημερινή ρουτίνα, όπως π.χ. το μαγείρεμα, μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Χαθήκατε σε μια οικεία διαδρομή

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχάσουν πού βρίσκονται ή πού πηγαίνουν όταν κατευθύνονται προς κάποιο γνωστό σημείο, όπως ο χώρος εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί και ένδειξη άνοιας, αλλά είναι πιο εμφανές σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Επαναλαμβάνετε τις ίδιες συζητήσεις

Οι άνθρωποι που επαναλαμβάνουν διαρκώς τις ίδιες συζητήσεις, χωρίς να συνειδητοποιούν, είναι πιθανόν να βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Ξεχνάτε τα ραντεβού σας

Σε όλους μπορεί να συμβεί να ξεχάσουν ένα προγραμματισμένο ραντεβού στον οδοντίατρο, μέχρι να τους το θυμίσει η ειδοποίηση στο κινητό. Αν όμως χάνετε σε μόνιμη βάση ραντεβού και αμελείτε τις υποχρεώσεις σας, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.

Το έχουν παρατηρήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

Αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας εντοπίσει το πρόβλημα στη μνήμη σας, το πιθανότερο είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Τις περισσότερες φορές είναι αυτοί που το επισημαίνουν στους πάσχοντες ή στον γιατρό.

Εάν σας αφορά κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, πρέπει να θυμάστε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι συχνή στους νέους. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου κυριαρχούν οι ηλεκτρονικές συσκευές και υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών, η διάσπαση της προσοχής είναι πανταχού παρούσα.

Προσπαθήστε λοιπόν να ηρεμήσετε για να χαλαρώσει και το μυαλό σας.

Αν όμως ανησυχείτε, μην το κρατάτε για τον εαυτό σας. Εάν έχετε προβλήματα μνήμης που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Πρόληψη άνοιας: Τα 7 βήματα για έναν υγιή εγκέφαλο

Αμερικανοί ειδικοί συστήνουν με νέα οδηγία τους επτά βήματα για έναν υγιή εγκέφαλο από την παιδική ηλικία έως τα γηρατιά.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Stroke» αυτό το απλό πρόγραμμα (με την ονομασία «Life’s Simple 7») ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο όσο και το υπόλοιπο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για άνοια, καθώς κανείς γερνάει.

Οι παράγοντες του κινδύνου

Τόσο ο εγκέφαλος όσο και η καρδιά χρειάζονται επαρκή κυκλοφορία αίματος, όμως σε πολλούς ανθρώπους οι αρτηρίες σταδιακά στενεύουν ή μπλοκάρονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά και εμφράγματα. Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν αθηροσκλήρωση, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Οι επτά συμβουλές για καρδιαγγειακή υγεία, που βασίσθηκαν στη μελέτη και συγκριτική αξιολόγηση 182 δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών, είναι οι εξής:

– Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
– Έλεγχος της χοληστερίνης
– Έλεγχος του σακχάρου
– Σωματική άσκηση
– Υγιεινή διατροφή
– Απώλεια περιττού βάρους
– Διακοπή καπνίσματος

Υγιής θεωρείται ο εγκέφαλος όταν μπορεί να λάβει και να αναγνωρίσει πληροφορίες και ερεθίσματα από τις αισθήσεις, να ασκήσει την προσοχή του, να μαθαίνει και να θυμάται, να επικοινωνεί, να επιλύει προβλήματα, να παίρνει αποφάσεις και να ελέγχει τα συναισθήματα.

Η άνοια σταδιακά υποσκάπτει αυτές τις ικανότητες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιζήμια στένωση των αρτηριών μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την παιδική ηλικία και να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Όσο μειώνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κανονικό εγκεφαλικό ή για πολλά μικρά εγκεφαλικά, με συνέπεια την αγγειακή άνοια.

Κακή μνήμη: Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό

Αφήστε τα σταυρόλεξα και τα σουντόκου! Τα λεγόμενα παιχνίδια «εκπαίδευσης» του μυαλού δεν παρέχουν τελικά τα οφέλη που πιστεύαμε, όπως αποκαλύπτει μια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH).

Το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων από επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, κατέληξε ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια δεν είναι επαρκή ώστε αυτά τα παιχνίδια να προτείνονται ως μέτρο διατήρησης της νοητικής υγείας με την πάροδο των ετών.

Αντιθέτως, οι ειδικοί προτείνουν διάφορα χόμπι που αφυπνίζουν ποικιλοτρόπως το πνεύμα ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, όσο πιο νέος αρχίζει κανείς να κάνει ένα τέτοιο χόμπι τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί αργότερα.

«Αν κάποιος παίζει ένα παιχνίδι που “εκπαιδεύει” το μυαλό μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο η βελτίωση αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε βελτίωση των καθημερινών νοητικών ικανοτήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, σύμφωνα με το BBC.

Μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους είναι οι εξής:

– Tai Chi

– μαθήματα φωτογραφίας

– εκμάθηση ξένων γλωσσών

– κηπουρική

– εκμάθηση μουσικού οργάνου

– πλέξιμο

– μαγειρική

– εκμάθηση νέων τεχνολογιών

– δημιουργική γραφή

– καλλιτεχνικά πρότζεκτ

– εθελοντισμός

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να αναζητούμε δραστηριότητες και χόμπι που «δοκιμάζουν» τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκούντγουιν, επιστήμονα που εργάζεται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Age UK και ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου, η νοητική κατάπτωση δεν είναι «καταδίκη» όσο μεγαλώνουμε. «Είναι πολλές οι δραστηριότητες που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και που έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο, αρκεί να είναι κάτι καινούριο για εμάς και να απαιτούν τη συγκέντρωση και την προσοχή μας» αναφέρει και συμπληρώνει: «Μάλιστα, μπορεί να είναι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά, όπως το να παίζουμε με τα εγγόνια μας, να ασχολούμαστε με τον κήπο ή να παίζουμε χαρτιά».

Κλείνοντας, ο Γκούντγουιν επισημαίνει πως «αν και ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε κάτι καινούριο, το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να περάσουν τα χρόνια για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την υγεία του εγκεφάλου μας».