Καούρα: Όλα ξεκινούν από το στομάχι

Η καούρα … ίσως την έχετε ακούσει από τον γιατρό σας και ώς πύρωση, είναι η αίσθηση καψίματος ή πόνου στον οισοφάγο σας. Συμβαίνει συχνότερα σε χαμηλότερες περιοχές κοντά στο στομάχι σας. Η καούρα δημιουργείται συνήθως από την παλινδρόμηση γαστρικών οξέων δηλαδή την ανοδική κίνηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Η περιστασιακή καούρα είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως για όσους πάσχουν από παλινδρόμηση  η μεγάλη συχνότητά της στερεί την απόλαυση του φαγητού και αποτελεί πηγή έντονης ενόχλησης και δυσφορίας.

Το κάψιμο ξεκινά στο στήθος σας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στον λαιμό σας, στο σαγόνι ή στη γλώσσα σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, ναυτία, βραχνάδα, ρέψιμο, πονόλαιμο και αίσθημα παλινδρόμησης υγρών.

Η παλινδρόμηση των οξέων από το στομάχι συμβαίνει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, είναι συχνότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή της κοιλιάς και που έχει σαν αποτέλεσμα την παλίνδρομη κίνηση υγρών ή και υπολειμμάτων τροφών. Άλλοτε πάλι η παλινδρόμηση οφείλεται σε φάρμακα (π.χ. παυσίπονα, αντιισταμινικά) που χαλαρώνουν τη βαλβίδα που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο, επιτρέποντας έτσι τη διαρροή των όξινων υγρών. Αν η καούρα σάς ταλαιπωρεί συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, τότε μάλλον πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Καούρα): πως προκαλείτε

Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος. Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός μυώδης δακτύλιος, ο οποίος ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Ο Κατώτερος Οισοφαγικός Σφιγκτήρας ενεργεί σαν μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας στην τροφή να περνά μέσα από το στομάχι. Κανονικά, ο ΚΟΣ κλείνει αμέσως μετά την κατάποση για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων. Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο ΚΟΣ δεν λειτουργεί σωστά επιτρέποντας στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να κάψουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Αυτό ερεθίζει τον οισοφάγο, προκαλώντας καούρες και ενδεχομένως βλάβη στον οισοφάγο.

Οι κύριες αιτίες υπερβολικού οξέος του στομάχου είναι:

  • Στρες, ανήσυχη ή με γρήγορους ρυθμούς ζωή
  • Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
  • Κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων
  • Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού χωρίς το σωστό μάσημα
  • Η απώλεια γευμάτων (αυτό αλλάζει το ρυθμό χώνεψης)
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
  • Το κάπνισμα
  • Η αδράνεια
  • Ο ανεπαρκής ύπνος
  • Το βακτήριο ελικοβακτήριο του πυλωρού

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλές από τις αιτίες πρόκλησης των οξέων, βασίζονται στον τρόπο ζωής μας.

Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό το πρόβλημα και να αποφύγουμε ακόμα και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως έλκη και γαστρίτιδα.

 ΓΟΠ(καούρα): συμβουλές για λιγότερα συμπτώματα

Όπως και με το φαγητό, το πότε και το πώς πίνετε κάτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα της καούρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μην έχετε τέτοια συμπτώματα:

  • Μην παρακάμπτετε το πρωινό, ή το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ροφημάτων αργότερα μέσα στην ημέρα και, άρα, να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο σας.
  • Μην τρώτε αργά το βράδυ σνακ. Αυτό περιλαμβάνει και να μην πίνετε ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
  • Διατηρήστε μια όρθια στάση σώματος (ίσια πλάτη όταν κάθεστε) κατά τη διάρκεια που γευματίζετε ή πίνετε κάτι.
  • Μην τρώτε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένα άτομα.

ΓΟΠ(καούρα): Η νύχτα είναι πιο δύσκολη

Η νυχτερινή καούρα μπορεί να είναι σοβαρότερη από την ημερήσια. Εχει την τάση να διαρκεί περισσότερο, προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στον οισοφάγο και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οδηγεί σε συχνότερα περιστατικά λαρυγγίτιδας, άσθματος και πνευμονίας.

Ισως το ίδιο σημαντικό είναι ότι η καούρα επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου και προξενεί σημαντικώς μεγαλύτερη βλάβη στη συνολική ποιότητα της ζωής, παρά η ημερήσια καούρα.

Τη νύχτα η καούρα μπορεί να συμβεί χωρίς να το αντιληφθείτε. H παλινδρόμηση των όξινων υγρών του στομάχου δεν σας ξυπνά κατ’ ανάγκην, οπότε η διάρκεια έκθεσης του οισοφάγου στα όξινα υγρά είναι πολύ μεγαλύτερη.Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δυσκολιών ύπνου και της νυχτερινής καούρας διότι αρκετά άτομα τα οποία δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ένας λόγος είναι η καούρα. Ετσι, η τυχόν θεραπευτική αγωγή δεν είναι ωφέλιμη μόνο για την καούρα, αλλά πιθανώς και για την ποιότητα του ύπνου τους. Εκτός από τον περιορισμό του βάρους και την αποφυγή των αεριούχων ποτών υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ελαχιστοποίηση της καούρας, όπως για παράδειγμα μικρότερα και συχνότερα γεύματα και κατάκλιση μερικές ώρες μετά το φαγητό.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Θεραπεία

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση γενικώς θεραπεύεται σε τρία στάδια:

  1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων μπορεί να μειώσει την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ύπνου μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.
  2. Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων, που παράγονται στο στομάχι. Και οι δύο τρόποι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά, αυτή η αγωγή πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό σας.
  3. Χειρουργική αντιμετώπιση: Ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται καλά στην συντηρητική (αλλαγές του τρόπου ζωής) ή στην φαρμακευτική αγωγή, ή οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ αποτελεσματική για την θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης. Εν τούτοις, μέχρι πρόσφατα, η επέμβαση αυτή απαιτούσε μία μεγάλη τομή στην κοιλιά και είχε σαν αποτέλεσμα αρκετό μετεγχειρητικό πόνο και μία περίοδο ανάρρωσης έξι ή και περισσότερων εβδομάδων. Πλέον, η τεχνική αυτή έχει αλλάξει και χρησιμοποιούνται λαπαροσκοπικές τεχνικές αποφεύγοντας έτσι μεγάλες τομές.