Εγκυμοσύνη: Αυτές τις τροφές πρέπει οπωσδήποτε να μην καταναλώνετε – Δείτε το λόγο

Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μητέρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε διάφορες καταστάσεις, καθώς πλέον δεν είναι υπεύθυνη μονάχα για τον εαυτό της, αλλά και για το μωρό που μεγαλώνει μέσα της.

Ένας από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και την υγεία της μητέρας, είναι η διατροφή. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να είναι ευρέως γνωστά τα τρόφιμα, που μια έγκυος γυναίκα πρέπει να αποφεύγει.

Εγκυμοσύνη: Τροφές που είναι απαγορευμένες 

Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα και πουλερικά. Πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα.

Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

Ωμά ψάρια, σούσι αλλά και ωμά αβγά. Είναι σημαντικό ακόμα και όταν τρώτε εκτός σπιτιού να ρωτάτε εάν το χρησιμοποιήθηκε ωμό αβγό για την παρασκευή του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εάν καταναλώσετε ωμό αβγό είναι να κολλήσετε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα. Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια και έτσι η έγκυος δεν κινδυνεύει να έχει επιπλοκές στην υγεία της αλλά και στην εγκυμοσύνη της.

Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Η κατανάλωση μαλακών τυριών (brie, φέτα αγνώστου προελεύσεως ή κατσικίσιο τυρί) και αλλαντικών αγνώστου προελεύσεως. Μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια) που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση οτιδήποτε μη φαγώσιμου. Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαχταρούν να καταναλώνουν μη φαγώσιμα αντικείμενα π.χ. πάγο, σκόνη πλυντηρίου, σοβά κτλ.

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων και πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Εγκυμοσύνη: Τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγονται

Ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί. Τα ψάρια αυτά έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μέχρι 340 γρ. την εβδομάδα, (περίπου 2 μεσαία γεύματα), ψάρια χαμηλά σε περιεκτικότητα υδραργύρου.

Τέσσερα από τα πιο δημοφιλή σε κατανάλωση ψάρια, χαμηλής περιεκτικότητας υδραργύρου είναι ο τόνος σε κονσέρβα, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και οι γαρίδες.

Αλκοόλ. Η μπύρα, το κρασί και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι περισσότεροι ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν πως εάν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο (π.χ. λίγο κρασί), τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας και ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Καφές και γενικότερα καφεϊνούχα ποτά. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.

Εκτός από τον  καφέ, καφεΐνη υπάρχει και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο κακάο, στη σοκολάτα και στο τσάι! Αντικαταστήστε τα ροφήματά σας με γάλα, με χυμούς φρούτων ή φτιάξτε το δικό σας ποτό με νερό και μερικές σταγόνες λεμονιού!

Φυσικά μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα με τις τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε να καταναλώνετε τα ανθυγιεινά σνακ, όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.

Εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να προτιμήσετε;

Σημαντικό είναι μία γυναίκα πριν μείνει έγκυος να έχει ένα φυσιολογικό βάρος, να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή και να έχει φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα, γιατί όλα αυτά θα συμβάλουν να έχει μία ισορροπημένη εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να επιλέγει τρόφιμα από όλες τις ομάδες για να καλυφθεί σε ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Επομένως, ιδανικές επιλογές είναι οι παρακάτω:

  • Λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ (φασολάκια, αρακάς, μπάμιες, αγκινάρες) αλλά κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα, μαρούλι, ρόκα). Συστήνεται κατανάλωση 2-4 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα, σαλάτα με κάθε κυρίως γεύμα.
  • Φρούτα πλούσια σε φυλλικό ολύ και βιταμίνη C (πορτοκάλι, φράουλες, ακτινίδια, ανανάς, ρόδι, μανταρίνια, μπανάνα, πεπόνι). Συστήνεται κατανάλωση 3-4 φρούτων την ημέρα.
  • Όσπρια που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και σίδηρο (φακές, φασόλια, ρεβίθια). Συστήνεται κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα για την κάλυψη του ασβεστίου (3 μερίδες/ ημέρα).
  • Ψάρια και θαλασσινά (1-2 φορές την εβδομάδα), αλλά ειδικώς λιπαρά ψάρια (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, σαρδέλα, γαύρος, κολιός, γόπα, ζαργάνα) και κυρίως σαρδέλα και γαύρος που να καταναλώνονται με το κόκαλο και μας καλύπτουν σε Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και σε ασβέστιο, βιταμίνη D, ιώδιο και σίδηρο.
  • Κόκκινο κρέας, που είναι πλούσια πηγή σιδήρου (άπαχα κομμάτια, αφαιρούμε το ορατό λίπος, 1-2 φορές την εβδομάδα).
  • Πουλερικά που μας προσφέρουν σίδηρο (αφαιρούμε την πέτσα, 1-2 φορές την εβδομάδα).
  • Αμύγδαλα, μπάμιες, αντίδια, σύκα και ακτινίδια, που είναι εναλλακτικές πηγές ασβεστίου.
  • Καρύδια, φουντούκια και ταχίνι που αποτελούν πλούσια πηγή σε φυλλικό οξύ.

Εγκυμοσύνη: Γενικές οδηγίες για την μαγειρική κατά την εγκυμοσύνη

  1. Μην αποθηκεύετε μαζί και στο ίδιο μέρος ή ράφι της κατάψυξης το κρέας με το ψάρι, ώστε να μην υπάρχει μεταφορά μικροβίων από το ένα είδος στο άλλο.
  2. Όταν μαγειρεύετε διαφορετικά είδη κρέατος, να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη για το καθένα και να καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες εργασίας προτού τις χρησιμοποιήσετε.
  3. Όταν μαγειρεύετε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, φροντίστε να το βράζετε ή να το ψήνετε καλά.
  4. Πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνετε.
  5. Πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι τον πάγκο, τις επιφάνειες εργασίας και κοπής αλλά και τα μαχαίρια που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού.

Η διατροφή της εγκύου είναι μεν σημαντική αλλά δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή. Είναι καλό να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών αλλά να θυμάστε πως μπορείτε να το ρίχνετε ‘έξω’ αραιά και που, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχετε θέσει σε κίνδυνο το μικρό σας.

Αυτό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο είναι μια συνολικά κακή διατροφή, κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μια μέρα που αποφασίσατε να δώσετε μερικές γαστρονομικές απολαύσεις στον εαυτό σας. Εξάλλου αυτό ανεβάζει τη διάθεσή σας και κατ’ επέκταση του μικρού σας.