Εκκολπωματίτιδα: Λαπαροσκοπική Κολεκτομή – Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση

Με τον όρο εκκολπωματίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή που εμφανίζεται στο τοίχωμα του εντέρου, η οποία δημιουργείται από τα εκκολπώματα. Η φλεγμονή του εντέρου παρουσιάζεται συνήθως όταν το στόμιο ενός εκκολπώματος αποφράσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να ελευθερωθούν τα μικρόβια και μέρος των κοπράνων.

Τα εκκολπώματα σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του εντέρου και έχουν τη μορφή μικρού μπαλονιού. Ωστόσο, έχουν την τάση να εμφανίζονται σε αδύναμα μέρη στο έντερο όπου οι πιέσεις είναι μεγαλύτερες. Ειδικότερα, τα εκκολπώματα πιο συχνά αναπτύσσονται στο αριστερό μέρος του παχέος εντέρου και κυρίως στο σιγμοειδές κόλον. Με την εμφάνισή τους, το σιγμοειδές θα αλλάξει και θα αποκτήσει σκληρή υφή, ενώ γίνεται δύσκαμπτο και στενεύει.

Στους πιο νέους ασθενείς, τα εκκολπώματα δημιουργούνται και στο δεξιό μέρος του παχέος εντέρου και προκαλούν πιο συχνά αιμορραγία. Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Εξαιτίας της πολύ αργής ανάπτυξης της πάθησης, τα εκκολπώματα προσβάλλουν περισσότερο ανθρώπους άνω των 80 ετών.

 

Eκκολπωματίτιδα: Ποια αίτια οδηγούν στην εμφάνιση της;

Η εκκολπωματίτιδα συνήθως οφείλεται στην κακή διατροφή που ακολουθεί ο δυτικός άνθρωπος. Είναι γνωστό ότι ο δυτικός κόσμος έχει αναπτύξει διατροφικές συνήθειες εχθρικές προς το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμός σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθάνε στην ενίσχυση των κοπράνων και συνεπώς στη διευκόλυνση του εντέρου. Όταν το έντερο δεν έχει αρκετό υλικό για να κενώσει, τότε δημιουργούνται σπασμοί, οι οποίοι αυξάνουν τις πιέσεις του εντέρου. Οι έντονες πιέσεις του εντέρου, οδηγούν στην ανάπτυξη εκκολπωμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκκολπωματίτιδας.

Περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος για την ανάπτυξη της εκκολπωματίτιδας αυξάνεται, είναι στις παρακάτω ομάδες:

  • Άνθρωποι που κάνουν χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Διαβητικοί
  • Ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Ασθενείς που κάνουν λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων

Eκκολπωματίτιδα: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκκολπωμάτωση δεν προκαλεί συμπτώματα. Η διάγνωσή της συχνά προκύπτει τυχαία μέσα από κολονοσκόπηση που πραγματοποιείται για διαφορετικό λόγο. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν περιλαμβάνουν:

Εκκολπωματίτιδα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση για την εκκολπωματίτιδα διενεργείται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, αρχικά, μέσα από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση.Ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε αιματολογικές εξετάσεις για να αναδειχθούν οι δείκτες των λευκών αιμοσφαιρίων και της CRP. Για τον αποκλεισμό άλλων εντερικών παθήσεων, συνήθως πραγματοποιείται κολονοσκόπηση. Η διάγνωση θα ολοκληρωθεί με την αξονική τομογραφία όπου θα γίνει απεικόνιση της φλεγμονής και του μεγέθους της.

Εκκολπωματίτιδα: Θεραπεία μέσω Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση των τελευταίων χρόνων. Η εκκολπωματίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση από τις καλοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου (πολύποδες κ.λπ.) που θεραπεύεται κυρίως λαπαροσκοπικά. Σχεδόν όλα τα είδη επεμβάσεων εκκολπωματίτιδας στο παχύ έντερο γίνονται μέσω λαπαροσκόπησης.

Όταν εμφανιστεί περισσότερες από δύο φορές εκκολπωματίτιδα, τότε ίσως πρέπει να γίνει αφαίρεση του σιγμοειδούς. Η χειρουργική επέμβαση επιτυγχάνει την πρόληψη από επιδείνωση και εξέλιξη σε στένωση και ρήξη εντέρου, ενώ ο ασθενής θεραπεύεται μια για πάντα.

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή για εκκολπωματίτιδα πραγματοποιείται και σε επείγουσες περιπτώσεις, όπως είναι η διάτρηση και περιτονίτιδα από εκκολπωματίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται κολοστομία μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά και με χρήση ειδικών εργαλείων λαπαροσκόπησης.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής για εκκολπωματίτιδα είναι:

  • Μικρές χειρουργικές τομές
  • Ελάχιστος πόνος μετά την επέμβαση
  • Μικρή διάρκεια νοσηλείας
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε στέρεη διατροφή
  • Ταχύτερη σωστή εντερική λειτουργία
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες