Σεροτονίνη: Φυσιολογικά επίπεδα – Φυσικά Ενισχυτικά Μέσα

Η σεροτονίνη είναι μία μονοαμίνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Η βασική της λειτουργία είναι η ολοκλήρωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων. Η σύνθεση της σεροτονίνης πραγματοποιείται κυρίως στους σεροτονινεργικούς νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος, από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και τον μεταβολίτη της 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-ΗΤΡ). Επιπλέον, η σεροτονίνη βρίσκεται εκτενώς στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και φυλάσσεται κυρίως στα αιμοπετάλια του κυκλοφορικού συστήματος.

Στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η σεροτονίνη θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στην ρύθμιση του θυμού, της επιθετικότητας, της θερμοκρασίας του σώματος, της ψυχικής διάθεσης, του ύπνου, της σεξουαλικότητας και της όρεξης. Όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα , τότε αισθανόμαστε ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία.

Αντίθετα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα και ανησυχία. Όταν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα είναι διαρκείας μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες ψυχικές ασθένειες όπως διπολική κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχές λήψης τροφής, διαταραχές ύπνου, αδυναμία απόδοσης, στρες και οξείς ημικρανίες.

Η σεροτονίνη επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός σας, από τα συναισθήματά σας έως τις κινητικές σας ικανότητες. Η σεροτονίνη θεωρείται φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης. Είναι η χημική ουσία που βοηθά στον ύπνο, το φαγητό και την πέψη. Η σεροτονίνη επίσης

  • Μειώνει την κατάθλιψη
  • Ελαττώνει το άγχος
  • διεγείρει τη ναυτία
  • διατηρεί την υγεία των οστών

Σεροτονίνη: Φυσιολογικά επίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό

Γενικά, το φυσιολογικό εύρος των επιπέδων σεροτονίνης στο αίμα είναι 101–283 ng / mL. Αυτό το σημείο αναφοράς, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις μετρήσεις και τα δείγματα που δοκιμάστηκαν.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα ύπνου. Πολλοί γιατροί θα συνταγογραφήσουν έναν επιλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Είναι ο πιο συχνά συνταγογραφούμενος τύπος αντικαταθλιπτικού . Τα SSRI αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την επαναπορρόφηση της χημικής ουσίας, έτσι περισσότερο από αυτό παραμένει ενεργό. Στα SSRI περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα Prozac και Zoloft. Όταν παίρνετε φάρμακα σεροτονίνης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Η ανάμιξη φαρμάκων μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο συνδρόμου σεροτονίνης.

Σεροτονίνη: Φυσικοί τρόποι να αυξήσετε την παραγωγή της

Εκτός των SSRI, οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα σεροτονίνης:

Έκθεση σε έντονο φως

Η ηλιοφάνεια ή η θεραπεία με φως είναι συνήθως συνιστώμενες θεραπείες για τη θεραπεία της εποχιακής κατάθλιψης. Τους χειμερινούς μήνες και ειδικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μην αφήνετε την ηλιοφάνεια ανεκμετάλλευτη. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή είναι συνηθισμένη κατά τους χειμερινούς μήνες και σχετίζεται με την απουσία φυσικού φωτός. Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης κατά τις ηλιόλουστες μέρες συγκριτικά με τις ημέρες που επικρατεί συννεφιά.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει αποτελέσματα που ενισχύουν τη διάθεση. Η άσκηση προκαλεί έκκριση ενδορφινών, οι οποίες μας κάνουν χαρούμενους. Όταν γυμνάζεστε, το σώμα απελευθερώνει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που καταπολεμούν τους μυϊκούς πόνους. Δεν χρειάζεται πολλή άσκηση για να αποκομίσετε τα οφέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, αρκούν 20 λεπτά προπόνησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας έως και για 12 ώρες. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε ασκήσεις που πραγματικά σας αρέσουν, συνιστά ο Simon Young, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

Διαλογισμός & Θετική Σκέψη

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και να προωθήσει μια θετική προοπτική για τη ζωή, η οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης και να μειώσει το άγχος. Η αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής και των αλληλεπιδράσεών σας με άλλους με θετική προοπτική μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης σας.

Τα βακτήρια του εντέρου

Φάτε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για να τροφοδοτήσετε υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία δείχνουν νέα έρευνα παίζουν ρόλο στα επίπεδα σεροτονίνης μέσω του άξονα του εντέρου-εγκεφάλου. Τα συμπληρωματικά προβιοτικά μπορεί επίσης να έχουν αξία.

Μασάζ

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έκαναν μια επισκόπηση 12 μελετών σχετικά με τα οφέλη του μασάζ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης επειδή επηρεάζει τη βιοχημεία του σώματος. Σειρά μελετών με πάνω από 500 συμμετέχοντες (άντρες, γυναίκες και παιδιά) με κατάθλιψη ή άγχος, έδειξαν ότι η θεραπεία με μασάζ μείωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες έως και 53% και αύξησε τα επίπεδα σεροτονίνης.