Εμμηνόπαυση: 8 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα της – Πότε συνήθως εμφανίζεται

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η περίοδος εκείνη που ξεκινά 12 μήνες μετά από την τελευταία έμμηνο ρύση. Συνήθως αφορά γυναίκες από 45-50 περίπου χρόνων και συνοδεύεται από μία σειρά συμπτωμάτων, που γνωστοποιούν την εμφάνισή της. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλουν και διαφέρουν τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα από γυναίκα σε γυναίκα, ωστόσο τα πιο γνωστά και συνηθισμένα είναι τα εξής:

Ακανόνιστη περίοδος

Η χρονική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση ονομάζεται προεμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση. Κατά την διάρκειά της συχνά οι γυναίκες έχουν ακανόνιστη περίοδο η οποία είτε τελειώνει πολύ γρήγορα και έχει λίγη αιμορραγία είτε είναι πολύ «βαριά». Λόγω αυτού του συμπτώματος της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες έχουν μείνει έγκυες καθώς θεωρούσαν ότι έχουν πλέον μπει στην εμμηνόπαυση ενώ ακόμη ήταν στην προεμμηνόπαυση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι μία γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση μόνο όταν πλέον δεν έχει καθόλου έμμηνο ρύση για 12 ολόκληρους μήνες.

Εξάψεις

Άλλο ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις. Το έντονο αίσθημα ζέστης και η εφίδρωση συχνά ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισής της, όπως είναι η άσκηση (πχ: γιόγκα που ηρεμεί τον οργανισμό), τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, η σωστή θερμοκρασία του δωματίου κ.α. όμως στην ουσία απλά κατευνάζουν την ένταση του συμπτώματος, δεν το αντιμετωπίζουν.

Κολπική ξηρότητα

Η ξηρότητα του κόλπου οφείλεται στην μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου και μείωση της ελαστικότητας της περιοχής. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η σεξουαλική ζωή μίας γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να σταματά. Η καταλληλότερη λύση είναι να απευθυνθούμε στον γιατρό μας ο οποίος θα προτείνει τρόπους που η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ειδάλλως ενδείκνυται και η χρήση λιπαντικών που θα διευκολύνουν και την σεξουαλική επαφή.

Αδύναμα μαλλιά

Και εδώ τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αλλά και οι lotion και τα σαμπουάν που σχετίζονται με την ενδυνάμωση των μαλλιών και με την τριχόπτωση θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Ξηροδερμία

Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του και γίνεται πιο ξηρό. Η χρήση της κατάλληλης κρέμας για θρέψη τόσο της επιδερμίδας του προσώπου όσο και της επιδερμίδας του σώματος θα χαρίσει και πάλι την πολυπόθητη άνεση.

Προβλήματα στον ύπνο και εναλλαγές στην διάθεση

Συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι εναλλαγές στην διάθεση και η δυσκολία στον ύπνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό μπορεί να χορηγηθεί είτε κάποιο φάρμακο είτε κάποιο συμπλήρωμα που θα βοηθήσει.

Αύξηση βάρους

Στην περίπτωση της αύξησης του βάρους η σωστή διατροφή με την αποφυγή τροφών που περιέχουν πολλά λίπη και ζάχαρη αλλά και η σωματική άσκηση θα βοηθήσουν πολύ.

Απώλεια όγκου από τον μαστό

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, μειώνεται σταδιακά και ο αδενικός ιστός, με αποτέλεσμα οι μαστοί να γίνονται λιγότερο πυκνοί και περισσότερο λιπωδεις. Και σε αυτή την περίπτωση οι κατάλληλες ασκήσεις για το στήθος θα βοηθήσουν να μην χάσει ιδιαίτερα το σχήμα του.