Ξηροδερμία: Τι κάνει το δέρμα σας ξηρό – Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν διαβάσουμε για την ξηροδερμία; Για αρχή, η υγρασία είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για όμορφη, απαλή και υγιή επιδερμίδα. Η επιδερμίδα μπορεί να εκτελέσει σωστά τον ρόλο της ως προστατευτικός φραγμός του σώματος, μόνο εάν έχει επαρκές ποσοστό υγρασίας. Η εξωτερική στιβάδα του δέρματός μας, η επιδερμίδα, καλύπτεται από λεπτή μεμβράνη αποτελούμενη από νερό και λιπίδια. Αυτή η μεμβράνη διατηρεί την επιδερμίδα απαλή και εμποδίζει τη διείσδυση μυκήτων και βακτηρίων.

Επίσης, δεν είναι δυνατή η φυσική ανάπλαση της επιδερμίδας χωρίς υγρασία, καθώς οι ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα για τη δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων δεν μπορούν να φτάσουν στις περιοχές όπου οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες χωρίς νερό. Η υγρασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας μας. Χωρίς νερό, ακόμη και η παραμικρή κίνηση θα έσκιζε την επιδερμίδα.

Ξηροδερμία: Παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηρότητα

  • Η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να είναι κληρονομική ή εγγενής. Σε αυτόν τον τύπο επιδερμίδας, η παραγωγή σμήγματος και η ρύθμιση της υγρασίας έχουν διαταραχθεί. Αυτό προκαλεί αποφολίδωση, κνησμό, ερυθρότητα ακόμη και φλεγμονή που μπορούν να επιδεινωθούν περισσότερο υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων.
  • Το κρύο, η ζέστη, ο άνεμος και ο ξηρός θερμός αέρας μπορούν να ερεθίσουν αρκετά την επιδερμίδα. Αφαιρούν την υγρασία της και προσβάλλουν τους φυσικούς προστατευτικούς φραγμούς της. Το αποτέλεσμα είναι ορατό κυρίως κατά τις ψυχρότερες εποχές του έτους.
  • Το νερό αφαιρεί επίσης το ποσοστό της υγρασίας που περιέχεται στην επιδερμίδα υπό συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να κάνεις καυτό μπάνιο ή ντους μεγάλης διάρκειας.
  • Συχνά, η μη ενδεδειγμένη περιποίηση μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Πολλά είδη προσωπικής υγιεινής, όπως το shower gel με βάση το σαπούνι, βλάπτουν την επιδερμίδα περισσότερο απ’ ότι την ωφελούν. Χρησιμοποίησε με μέτρο αυτά τα προϊόντα και επίλεξε ενυδατικά προϊόντα καθαρισμού.
  • Η επιδερμίδα μας υποφέρει μαζί μας όταν αισθανόμαστε στρες και ψυχική ένταση. Τα νεύρα και οι ορμόνες μας διαταράσσουν την ισορροπία υγρασίας και την παραγωγή λιπαρότητας του σώματός μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τραχιών και ξηρών περιοχών και την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα.

Ξηροδερμία: Αντιμετώπιση με φυσικά προϊόντα

  • Χυμός λεμόνι και μέλι: Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός δεν βοηθάει μόνο στον ερεθισμένο λαιμό όταν έχετε κρυολόγημα, αλλά κάνει θαύματα και για την ξηροδερμία. Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και το λεμόνι είναι όξινο και αλλάζει το pH της επιδερμίδας με τέτοιον τρόπο, ώστε εμποδίζει την ξηροδερμία.
  • Μηλόξυδο: Πρόκειται για το καλύτερο όπλο κατά της ξηροδερμίας, το οποίο θα βρείτε στην «φαρέτρα» του ντουλαπιού της κουζίνας. Θα ρυθμίσει κατάλληλα το pH του δέρματος στο κεφάλι και θα σας ανακουφίσει από τον κνησμό.
  • Λάδι από καρύδα: Είναι από τα πιο γνωστά «κόλπα» αντιμετώπισης της ξηροδερμίας. Θα ενυδατώσει το δέρμα, θα περιορίσει τις ενοχλητικές νιφάδες και θα το προστατεύσει από την ξηρότητα.
  • Ελαιόλαδο: Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα! Περιέχει άφθονη βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία θα σας βοηθήσουν πολύ.
  • Σησαμέλαιο: Κάνει παρόμοια δουλειά με τα προαναφερθέντα έλαια. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και περιορίζει τις νιφάδες της ξηροδερμίας.