Εμβόλιο κορονοϊού και εγκυμοσύνη: Ποιες έγκυες πρέπει να το κάνουν και ποιο εμβόλιο

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι συνιστά η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία στις εγκύους, τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι. Ποια εμβόλια προτείνει να κάνουν.

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι πρέπει να ξέρουν οι έγκυοι

Συστάσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός εξέδωσε η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ). Σε αυτές εξηγεί ποιες πρέπει να εμβολιάζονται και ποια εμβόλια πρέπει να προτιμώνται κατά την εγκυμοσύνη αλλά και τον θηλασμό. Παρέχει επίσης συμβουλές για τον εμβολιασμό των γυναικών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

Όπως εξηγεί η ΕΜΓΕ, η εγκυμοσύνη θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου για εκδήλωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστά να εμβολιάζονται όλες οι έγκυοι εναντίον.

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιες έγκυοι πρέπει να το κάνουν;

Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για ορισμένες ομάδες εγκύων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (λ.χ. ιατρονοσηλευτικό προσωπικό)
  • Όσες πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα  που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή ακόμα και θάνατο εξαιτίας της Covid-19.

Τέτοια νοσήματα, σύμφωνα με την ΕΜΓΕ, είναι ο διαβήτης, οι καρδιολογικές και αναπνευστικές παθήσεις, η παχυσαρκία κ.λπ. Ο εμβολιασμός συνιστάται να γίνεται σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κυήσεως, διευκρινίζει.

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι ισχύει για τον θηλασμό

Η ΕΜΓΕ προτείνει τη χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά την εγκυμοσύνη. Όπως εξηγεί, τα έως σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του νέου κορονοϊού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων.

Στην πραγματικότητα, «η χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων», αναφέρει.

Όσον αφορά τον θηλασμό, η ΕΜΓΕ τονίζει πως δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, επισημαίνει. Τουναντίον, «ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό».

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι πρέπει να κάνουν όσες προσπαθούν να συλλάβουν;

Η ΕΜΓΕ συνιστά επίσης τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών  που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον ή βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αντιθέτως, δεν συνιστά τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Δεν προτείνει επίσης να γίνει τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος. Τέλος, δεν συνιστά διακοπή της κύησης λόγω εμβολιασμού.

Τέλος, συνιστά να μεσολαβεί διάστημα 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό και άλλα εμβόλια που πρέπει να χορηγούνται στην εγκυμοσύνη. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι περιπτώσεις όπου είναι απολύτως αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός. Τέτοια περίπτωση είναι λ.χ. ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου μετά από τραυματισμό.

Εγκυμοσύνη: Αυτές τις τροφές πρέπει οπωσδήποτε να μην καταναλώνετε – Δείτε το λόγο

Ένας από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και την υγεία της μητέρας, είναι η διατροφή. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να είναι ευρέως γνωστά τα τρόφιμα, που μια έγκυος γυναίκα πρέπει να αποφεύγει.

Εγκυμοσύνη: Τροφές που είναι απαγορευμένες 

Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα και πουλερικά. Πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα.

Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

Ωμά ψάρια, σούσι αλλά και ωμά αβγά. Είναι σημαντικό ακόμα και όταν τρώτε εκτός σπιτιού να ρωτάτε εάν το χρησιμοποιήθηκε ωμό αβγό για την παρασκευή του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εάν καταναλώσετε ωμό αβγό είναι να κολλήσετε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα. Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια και έτσι η έγκυος δεν κινδυνεύει να έχει επιπλοκές στην υγεία της αλλά και στην εγκυμοσύνη της.

Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Η κατανάλωση μαλακών τυριών (brie, φέτα αγνώστου προελεύσεως ή κατσικίσιο τυρί) και αλλαντικών αγνώστου προελεύσεως. Μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια) που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση οτιδήποτε μη φαγώσιμου. Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαχταρούν να καταναλώνουν μη φαγώσιμα αντικείμενα π.χ. πάγο, σκόνη πλυντηρίου, σοβά κτλ.

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων και πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Εγκυμοσύνη: Τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγονται

Ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί. Τα ψάρια αυτά έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μέχρι 340 γρ. την εβδομάδα, (περίπου 2 μεσαία γεύματα), ψάρια χαμηλά σε περιεκτικότητα υδραργύρου.

Τέσσερα από τα πιο δημοφιλή σε κατανάλωση ψάρια, χαμηλής περιεκτικότητας υδραργύρου είναι ο τόνος σε κονσέρβα, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και οι γαρίδες.

Αλκοόλ. Η μπύρα, το κρασί και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι περισσότεροι ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν πως εάν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο (π.χ. λίγο κρασί), τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας και ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Καφές και γενικότερα καφεϊνούχα ποτά. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.

Εκτός από τον  καφέ, καφεΐνη υπάρχει και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο κακάο, στη σοκολάτα και στο τσάι! Αντικαταστήστε τα ροφήματά σας με γάλα, με χυμούς φρούτων ή φτιάξτε το δικό σας ποτό με νερό και μερικές σταγόνες λεμονιού!

Φυσικά μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα με τις τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε να καταναλώνετε τα ανθυγιεινά σνακ, όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.