Κιρσοί και φλεβίτιδα: Πώς αντιμετωπίζονται – Οι τροφές που βοηθούν

Κιρσοί και φλεβίτιδα: Σχεδόν οι μισές γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Εμφανίζονται μπλε, μοβ ή κόκκινες κλωστές που σχηματίζουν ιστό αράχνης πάνω στους μηρούς ή στις γάμπες, που κάθε άλλο παρά κολακεύουν τα πόδια. Ωστόσο πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες για την υγεία.

Κιρσοί και φλεβίτιδα: Τι είναι και πόσο συχνά εμφανίζονται

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) είναι οζώδεις, διογκωμένες φλέβες. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσώδης, ωστόσο αυτές που επηρεάζονται πιο συχνά είναι στα κάτω άκρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κληρονομικότητας ή λόγω εκ γενετής «αδύναμου» φλεβικού τοιχώματος. Η ορθοστασία τείνει να επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα (ή η εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει την προδιάθεση να εκδηλωθεί).

Για πολλούς ανθρώπους, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Για άλλους, όμως, μπορεί να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Ίσως μάλιστα, οδηγήσουν και σε πιο σοβαρά προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Οι κιρσοί μπορεί να υποδηλώνουν και την ύπαρξη άλλων προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα. Παρουσιάζονται στο 25% του πληθυσμού. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το 4 – 5% των ατόμων που έχουν κιρσούς, θα οδηγηθούν σε έλκος (6ο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας).

Κιρσοί και φλεβίτιδα: Πώς θα τους αναγνωρίσεις – Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι κιρσοί έχουν συγκεκριμένη κλινική εικόνα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αισθητικοί οι λόγοι που κάποιος θέλει να τους αφαιρέσει. Συνήθως η «φλεβίτιδα», όπως είναι ευρέως αλλά λανθασμένα γνωστοί οι κιρσοί, συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

 • Πρήξιμο στα πόδια γύρω από τους αστραγάλους, γάμπες
 • Φαγούρα στα πόδια
 • Κάψιμο
 • Αίσθημα βάρους κυρίως στις γάμπες
 • Κράμπες
 • Εύκολη κόπωση
 • Αίσθημα τσιμπήματος (νυγμών)

Αν δεν απευθυνθείς εγκαίρως στο γιατρό, η νόσος μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα να επιδεινωθούν δυσκολεύοντας την ποιότητα ζωής σου. Επιπλέον, μπορεί να πυροδοτηθούν επιπλοκές όπως θρόμβωση, δερματικές παθήσεις ή αιμορραγία. Οι κιρσοί αποτελούν ένα στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.

Τα στάδια

Κιρσοί και φλεβίτιδα: Πώς θα βρω σε ποιο στάδιο είμαι

Θα πρέπει να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ο οποίος μέσω κλινικής εξέτασης αλλά και ειδικού αιμοδυναμικού ελέγχου με υπερηχογράφημα ( τρίπλεξ) θα διαπιστώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι. Αφού γίνει η διάγνωση του σταδίου της φλεβικής ανεπάρκειας, θα σχεδιασθεί και η κατάλληλη θεραπεία ή ο σωστός συνδυασμός θεραπειών.

Κιρσοί και φλεβίτιδα: Πώς αντιμετωπίζονται

Η αντιμετώπιση των κιρσών (φλεβίτιδας) μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε με επεμβατικές ή μη επεμβατικές μεθόδους. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι:

 • 1. Η συντηρητική (χάπια, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης)
 • 2. Η χειρουργική (απολίνωση και εκρίζωση φλεβών, τοπικές κιρσεκτομές ή τοπικές κιρσεκτομές σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία με αφρό)
 • 3. Οι σύγχρονες ενδοφλεβικές:
  • Α. Θερμικές – laser, ραδιοσυχνότητες, ατμός,
  • Β. Μη θερμικές – σκληροθεραπεία σε υγρή μορφή, σκληροθεραπεία σε μορφή αφρού, μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία, σύγκλιση φλέβας με κυανοακριλική κόλλα.

Η επιλογή της θεραπείας γίνεται μαζί με τον αγγειοχειρουργό, μετά από σωστή διάγνωση, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση,ενώ λαμβάνεται πάντα υπόψιν το ατομικό ιστορικό του ασθενή, η ηλικία του και το στάδιο της πάθησης

Κιρσοί και φλεβίτιδα: Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης:

Αποτελεί συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των κιρσών. Σφίγγουν σταθερά τα πόδια σου, βοηθώντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και στους μύες των ποδιών με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Με την πίεση που ασκείται αποφεύγεις τα πρησμένα πόδια.

Μπορείς να προμηθευθείς τις κάλτσες αυτές στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα ιατρικών προϊόντων. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αλλά έναν τρόπο που προτείνεται στα πρώτα στάδια για να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης.

Δείτε στο παρακάτω video ποιες τροφές ωφελούν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κιρσών.