Κορονοϊός: Η άγνωστη παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό – Τι πρέπει να προσέξετε

Κορονοϊός: Γνωστή σε όλους μας είναι πλέον η παρενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, δηλαδή η θρόμβωση, αλλά είναι η μόνη;

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκαθαρίσει ότι όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, με τις πιο συχνές να περιλαμβάνουν πόνο στο χέρι του εμβολιασμού ή μυαλγίες. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, έχουν ισχυριστεί ότι μετά τον εμβολιασμό τους παρουσίασαν μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Μέχρι σήμερα στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 28,9 εκατομμύρια άνθρωποι με το εμβόλιο της Οξφόρδης (Astrazeneca) και της Pfizer/BioNTech για την πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ενώ περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Κορονοϊός: Τι συμπτώματα παρουσιάστηκαν μετά τον εμβολιασμό;

Μια αναφορά από το MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας) υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι στη Βρετανία βίωσαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως η κόπωση και ο πονοκέφαλος (τα συχνότερα), καθώς και πόνο στο χέρι και πυρετό.

Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, αρκετοί πολίτες έχουν ισχυριστεί ότι παρουσιάζουν έντονη μεταλλική γεύση στο στόμα για αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer, ο John Howard από τη Νότια Καρολίνα ανέφερε ότι η μεταλλική αυτή αίσθηση εμφανίστηκε μερικά λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Σε δηλώσεις του στο NBC News, ο 45χρονος κ.Howard ανέφερε ότι ενώ το σύμπτωμα δεν ήταν ενοχλητικό, δε μπορούσε να απολαύσει φυσιολογικά τον καφέ του. Ένας άλλος ασθενής, ο 52χρονος Dave Bischel δήλωσε ότι γευόταν νικέλιο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer που άφηνε αυτή την άσχημη γεύση στο στόμα των ασθενών. Ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να γευτεί μέταλλο για αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Moderna, με τον 50χρονο Paul Wartenberg από τη Φλόριντα να δηλώσει ότι η γεύση αυτή έφυγε όταν έφαγε το βραδινό του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρενέργειες στο εμβόλιο είναι κάτι καλό. «Είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για τις παρενέργειες και σε όλα τα εμβόλια μπορεί να υπάρχουν κάποια φαινόμενα. Όπως και με το εμβόλιο της γρίπης, έχουν υπάρξει αναφορές για κόπωση, ελαφρύ πονοκέφαλο, ξηρό βήχα και μυαλγίες.

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε άσχημα, είναι φυσιολογικό, διαρκεί μόνο κάποιες ημέρες και είναι καλό σημάδι, καθώς δείχνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Δεν σημαίνει ότι έχει νοσήσει σοβαρά, αλλά ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πρώτα σημάδια λοίμωξης από κορωνοϊό», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Κορονοϊός: Ελάχιστες παρενέργειες

Οι ειδικοί της Pfizer δήλωσαν ότι οι εκτενείς δοκιμές που διενήργησαν έδειξαν ότι «ο οργανισμός γενικά αντέχει ικανοποιητικά το εμβόλιο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Οι παρενέργειες μπορούν να είναι ήπιες και ανεξάρτητα δεδομένα παρακολούθησης αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Η Ομάδα Γνώσης Εμβολίων της Βρετανίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι επειδή τα εμβόλια λειτουργούν πυροδοτώντας την παραγωγή αντίδρασης από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου που μοιάζουν με τα συμπτώματα της πραγματικής λοίμωξης.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι οι πιο κοινές παρενέργειες που έχουν σχετιστεί με το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ο πόνος στο χέρι, με το 65% των ασθενών να παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα, ενώ ακολουθούν κρυάδες, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, μυαλγίες, κόπωση και πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με αναφορά της Pfizerοι χειρότερες παρενέργειες ήταν η κόπωση και οι πονοκέφαλοι, αλλά μόνο μετά τη δεύτερη δόση. Μόλις 4% των ανθρώπων ανέφεραν κόπωση και 2% ανέφεραν πονοκέφαλο.

Συμπερασματικά, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, και στην περίπτωση του εμβολίου για τον κορωνοϊο κάποιοι ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και άλλες παρενέργειες, ωστόσο σε γενικές γραμμές δείχνουν ήπιες.

Κορονοϊός: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

πάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τους υγειονομικούς στη Γερμανία. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα αν άτομα που έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν ή όχι τον ιό.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών Όιγκεν Μπριτς δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «είναι ανυπόφορο ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση σε αυτό το καθοριστικό ζήτημα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch ως κορυφαίος θεσμός της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει επιτέλους να πάρει θέση διότι χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καμία αξία.

Κορονοϊός: Γιατί υπήρξαν θάνατοι και μετά τον εμβολιασμό;

Στη Γερμανία υπήρξαν ορισμένα περιστατικά ηλικιωμένων σε γηροκομεία που νόσησαν βαριά ή ακόμη πέθαναν από COVID-19 μολονότι είχαν εμβολιασθεί.

Στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις όμως, οι ασθενείς μολύνθηκαν είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τον εμβολιασμό. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί το εμβόλιο δεν είχε επαρκή χρόνο για να αναπτύξει την απαραίτητη ανοσολογική προστασία.

Σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να προσφέρει το εμβόλιο ανοσολογική προστασία. Πλήρη προστασία παρέχει μόνο μετά και από τον δεύτερο εμβολιασμό.

Επίσης οι επιστήμονες διακρίνουν τη λεγόμενη αποστειρωτική από τη λειτουργική ανοσία. Η αποστειρωτική ανοσία σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν μπορεί να μολύνει κανέναν.

Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και Moderna από το Ισραήλ, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν κατά 92% χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σχέση με μη εμβολιασμένα άτομα.

Οριστικά στοιχεία για τα λοιπά εμβόλια δεν υπάρχουν ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι και εκεί τα ποσοστά αυτά θα είναι επίσης υψηλά. Όσο για τη λεγόμενη λειτουργική ανοσία, αυτή θεωρείται εγγυημένη για όλα τα εμβόλια: προλαμβάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια;

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Οι ερευνητές που εργάζονται στην φάση της παραγωγής εμβολίων μπορούν να αποφανθούν μόνο για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια.

Στην τρίτη φάση της ανάπτυξής τους μπορούν να αποφανθούν για τη λειτουργική ανοσία. Στην τέταρτη φάση, μετά δηλαδή την διάθεση των εμβολίων, συνάγονται συμπεράσματα για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν.

Στην φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη διάρκειά της προστασίας.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις που έχουν ήδη εμφανιστεί,με κάποιες εξ αυτών, όπως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, να έχει μολύνει και εμβολιασθέντες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στη μείωση του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.