Εμβόλιο κορονοϊού: Πανικός έχει επικρατήσει στην Ευρώπη, μετά τα επεισόδια θρομβώσεων που προκλήθηκαν αφότου χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca. Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι δυνατό να αλλάξουν εταιρία.
Στη Γερμανία, μετά τη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού (Stiko) την περασμένη Τρίτη να εμβολιάζονται μ’ αυτό μόνο οι άνω των 60, οι αρμόδιοι συνιστούν τώρα σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη με άλλο παρασκεύασμα. Στη Γερμανία υπάρχουν δύο άλλες επιλογές: το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer και εκείνο της Moderna.
Εμβόλιο κορονοϊού: Δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε αναφορικά με τους κινδύνους, που ενδεχομένως προκύπτουν για όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου με AstraZeneca ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, μιας και ελάχιστοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού: «Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο.
Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία».
Εμβόλιο κορονοϊού: Ενήμερη η Μέρκελ για τις εξελίξεις
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχαν ενημερωθεί ήδη από τη περασμένη Παρασκευή από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ότι ο εμβολιασμός των κάτω των 60 με AstraZeneca θα πρέπει να σταματήσει. Χρειάστηκαν ωστόσο τέσσερεις ολόκληρες μέρες μέχρι το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση.
Ας σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη εμβολιάστηκαν με AstraZeneca σχεδόν 315.000 άνθρωποι χωρίς να είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις για το παρασκεύασμα, με το οποίο εμβολιάζονται.
Μιλώντας στο ZDFheute κυβερνητική εκπρόσωπος αιτιολόγησε την καθυστέρηση από πλευράς καγκελαρίας τονίζοντας ότι «προτού ληφθεί μια απόφαση παγγερμανικής εμβέλειας η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε την άποψη του Συμβουλίου Δεοντολογίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών».
Οι ενστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των κάτω των 60 με AstraZeneca διέρρευσαν ωστόσο σε επιστημονικούς κύκλους λίγο μετά την ενημέρωση της καγκελαρίου.
Προφανώς για αυτό το λόγο τόσο οι κλινικές σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο, (μεταξύ των οποίων και η Πανεπιστημιακή Κλινική του Βερολίνου Charité) όσο και οι κλινικές του Μονάχου αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών ατόμων κάτω των 60 νωρίς την Τρίτη, αναγκάζοντας στην ουσία τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και στη συνέχεια την καγκελάριο και τους τοπικούς πρωθυπουργούς να ανακοινώσουν το βράδυ της ίδιας μέρας τη διακοπή των εμβολιασμών.
Εμβόλιο κορονοϊού: Μεταδίδουν τον ιό όσοι εμβολιάστηκαν;
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τους υγειονομικούς στη Γερμανία. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα αν άτομα που έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν ή όχι τον ιό.
Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών Όιγκεν Μπριτς δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «είναι ανυπόφορο ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση σε αυτό το καθοριστικό ζήτημα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch ως κορυφαίος θεσμός της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει επιτέλους να πάρει θέση διότι χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καμία αξία.
Εμβόλιο κορoνοϊού: Γιατί υπήρξαν θάνατοι και μετά τον εμβολιασμό;
Στη Γερμανία υπήρξαν ορισμένα περιστατικά ηλικιωμένων σε γηροκομεία που νόσησαν βαριά ή ακόμη πέθαναν από COVID-19 μολονότι είχαν εμβολιασθεί.
Στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις όμως, οι ασθενείς μολύνθηκαν είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τον εμβολιασμό. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί το εμβόλιο δεν είχε επαρκή χρόνο για να αναπτύξει την απαραίτητη ανοσολογική προστασία.
Σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να προσφέρει το εμβόλιο ανοσολογική προστασία. Πλήρη προστασία παρέχει μόνο μετά και από τον δεύτερο εμβολιασμό.
Επίσης οι επιστήμονες διακρίνουν τη λεγόμενη αποστειρωτική από τη λειτουργική ανοσία. Η αποστειρωτική ανοσία σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν μπορεί να μολύνει κανέναν.
Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και Moderna από το Ισραήλ, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν κατά 92% χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σχέση με μη εμβολιασμένα άτομα.
Οριστικά στοιχεία για τα λοιπά εμβόλια δεν υπάρχουν ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι και εκεί τα ποσοστά αυτά θα είναι επίσης υψηλά. Όσο για τη λεγόμενη λειτουργική ανοσία, αυτή θεωρείται εγγυημένη για όλα τα εμβόλια: προλαμβάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.
Εμβόλιο κορoνοϊού: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια;
Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Οι ερευνητές που εργάζονται στην φάση της παραγωγής εμβολίων μπορούν να αποφανθούν μόνο για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια.
Στην τρίτη φάση της ανάπτυξής τους μπορούν να αποφανθούν για τη λειτουργική ανοσία. Στην τέταρτη φάση, μετά δηλαδή την διάθεση των εμβολίων, συνάγονται συμπεράσματα για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν.
Στην φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη διάρκειά της προστασίας.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις που έχουν ήδη εμφανιστεί,με κάποιες εξ αυτών, όπως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, να έχει μολύνει και εμβολιασθέντες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στη μείωση του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Είναι περισσότερα τα οφέλη κατά του κορονοϊού;
Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι «από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών».
Από την πλευρά της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του NACΙ και πρόσθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές αρχές.
Παράλληλα η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερη δυσπιστία για το φάρμακο της ΕΜΒΟΛΙΟ AstraZeneca.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την YouGov την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι μόνο το 23% των Γάλλων και το 32% των Γερμανών θεωρούν το εμβόλιο ασφαλές.