Επίμονοι λεκέδες: Πώς θα καθαρίσετε λάδι, αίμα, κρασί από το λευκό μπλουζάκι

Πριν καταφύγουμε στην εύκολη και κοστοβόρα λύση του καθαριστηρίου, δείτε αν με τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να καθαρίσετε το λευκό σας μπλουζάκι από επίμονους και δύσκολους λεκέδες.

Βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε στο νου μας:

  • Αντιμετωπίζουμε τους λεκέδες όσο πιο σύντομα γίνεται. Είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν όσο είναι ακόμη φρέσκοι.
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε διαλύτη (ασετόν, μαγειρική σόδα, οινόπνευμα κ.λπ.), το δοκιμάζουμε σε ένα σημείο του ρούχου που δεν φαίνεται, ώστε να μην καταστρέψουμε το ύφασμα.

Οι πιο συνηθισμένοι λεκέδες

Λάδι

Ρίχνουμε βενζίνη στο ρούχο κι έπειτα ταλκ ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η περιοχή του λεκέ, ενώ κάτω από το λεκέ τοποθετούμε ένα απορροφητικό άσπρο κομμάτι ύφασμα. Το αφήνουμε για λίγη ώρα και στη συνέχεια το πλένουμε τοπικά με απορρυπαντικό πιάτων που βγάζει τους λεκέδες [τρίβοντας πολύ ελαφριά για να μη φύγει το χρώμα του].

Λύση στιγμής για όταν φοράτε το ρούχο, ρίξτε ταλκ (ή αλεύρι) πάνω στο λεκέ για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια βάλτε λίγο καθαριστικό για τα πιάτα ακριβώς όπου έχει πέσει το λαδι (ή στο πίσω μέρος του) και βάλτε το ύφασμα για πλύσιμο.

Κόκκινο κρασί
Όταν είμαστε στο τραπέζι με τους καλεσμένους μας και τρώμε σαν λύση στιγμής για το τραπεζομάντηλο, βάζουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πάνω στο σημείο που χύθηκε το κρασί για να μην απλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια του ρούχου και στη συνέχεια βάζουμε αλάτι πάνω στο λεκέ. Το αλάτι θα ρουφήξει τη μεγαλύτερη ποσότητα του κρασιού. Μουλιάζουμε το ύφασμα σε ζεστό νερό και το βάζουμε στο πλυντήριο. 

Δεύτερη λύση, ο νωπός λεκές από κρασί διαλύεται αμέσως με ούζο! Βάλτε ένα απορροφητικό χαρτί από την πίσω πλευρά και έπειτα βρέξτε τον με το γνωστό ποτό. Απρόσμενη μέθοδος με εγγυημένα αποτελέσματα.

Αίμα

Κατ΄ αρχάς μη βάλετε πάνω του ζεστό νερό! Το αίμα μόλις έρθει σε επαφή με ζεστό νερό σταθεροποιείται και είναι αδύνατον να βγει. Ρίξτε κρύο νερό πάνω του και στη συνέχεια βυθίστε τον σε κρύο νερό (γύρω στα 4 φλιτζ.), στο οποίο έχετε προσθέσει ½ κ.γ. απορρυπαντικό πιάτων και 1 κ.σ. αμμωνία. Τρίψτε ελαφρά και από το πίσω μέρος του. Αν δεν είναι νωπός, τότε επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, αλλά προσθέστε πάνω του και μία στρώση αμμωνίας αραιωμένης με νερό.

Από τους πιο δύσκολους λεκέδες και αρκετά συχνός όταν έχουμε παιδιά, ο λεκές από αίμα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, ξεπλένουμε και έπειτα το βάζουμε στο πλυντήριο.

Σοκολάτα
Άλλος ένα λεκές που οι μαμάδες συναντούν πολύ συχνά. Αφού στεγνώσει καλά η σοκολάτα χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι ή μη αιχμηρό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τα συμπαγή υπολείμματα και πλένουμε με ζεστό νερό. Αν ο λεκές επιμείνει, το αφήνουμε να μουλιάσει για αρκετές ώρες σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό σε σκόνη.

Μελάνι
Και σε ποιον δεν έχει συμβεί ατύχημα με στυλό ή μαρκαδόρο! Δύο τρόποι υπάρχουν για να το αντιμετωπίσουμε.

Αν είμαστε κάπου που μπορούμε να βγάλουμε αμέσως το λερωμένο ρούχο, το βγάζουμε και βουτάμε το λερωμένο σημείο σε γάλα. Το γάλα θα απορροφήσει το μελάνι και θα γίνει μπλέ ή το οποιοδήποτε χρώμα μελανιού λερωθήκατε.

Αν το μελάνι ήταν πολύ και με το γάλα δεν βγήκε όλο ή δεν μπορέσατε να το κάνετε αμέσως τότε, το πιο αποτελεσματικό προϊόν κατά του μελανιού είναι… το σπρέι για τα μαλλιά. Τοποθετούμε ένα καθαρό πανί κάτω από το λεκέ, ψεκάζουμε μέχρι το ύφασμα να είναι υγρό, το αφήνουμε για 1’ και στραγγίζουμε με ένα καθαρό πανί. Επαναλαμβάνουμε αν ο λεκές αντιστέκεται και βάζουμε το ρούχο απευθείας για πλύσιμο.

Καφές: Δεν πρέπει να τον αφήσετε να στεγνώσει! Πλύνετέ τον σε χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε τον σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία. Αν είναι λευκό, βρέξτε τον με οξυζενέ και μετά ξεπλύνετέ τον πολύ καλά.

Μέικαπ: Βουρτσίστε καλά το λεκέ και στη συνέχεια βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό αφήνοντάς το να δράσει. Εάν επιμένει, βυθίστε τον για 5΄ σε ένα αραιό διάλυμα αμμωνίας-νερού (αναλογία 1/100). Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Ούρα/ιδρώτας: Ένας λεκές που προβληματίζει ιδιαίτερα τις νέες μαμάδες! Φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και αμμωνία και σκεπάστε με αυτό το λεκέ για λίγα λεπτά. Έπειτα βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Εξίσου καλά δουλεύει και το μείγμα από νερό και ταλκ (ή αλεύρι), το οποίο όμως πρέπει να αφήσετε στο ύφασμα μέχρι να στεγνώσει.

Παγωτό: Μουλιάστε το ύφασμα σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Αν επιτρέπεται, πλύνετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν όχι, καθαρίστε με σφουγγαράκι εμποτισμένο με χλιαρό υδατικό διάλυμα βόρακα 1,5%.

Σάλτσα ντομάτας: Βυθίστε το ρούχο σε κρύο νερό. Αν ο λεκές είναι νωπός, προσθέστε και μία στρώση από αλάτι προτού τον ξεπλύνετε.

Σοκολάτα: Αρχικά αφαιρέστε όση σοκολάτα μπορείτε. Στη συνέχεια τρίψτε με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε κανονικά. Εάν δεν απομακρυνθεί τελείως, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο αλλά προσθέστε, εκτός από το απορρυπαντικό, διάλυμα αμμωνίας ή και διάλυμα λευκού ξιδιού.

Τσίχλα: Βάλτε το ρούχο σας σε μία σακούλα και αφήστε το για μία ώρα στην κατάψυξη. Η τσίχλα θα παγώσει και θα σπάσει πολύ εύκολα. Εάν παρ΄ όλα αυτά παραμείνουν ίχνη, θα χρειαστείτε βενζίνη.