Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Αιτία, συμπτώματα, θεραπεία

Κανονικά, το σπέρμα εξέρχεται από το πέος όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση προκαλεί τη μετακίνηση του σπέρματος προς τα πίσω στην κύστη.

Η φυσιολογική εκσπερμάτωση ωθεί το σπέρμα έξω από το πέος, μέσω της ουρήθρας του άνδρα. Υπάρχει ένας μικρός μυς, που ονομάζεται σφιγκτήρας κύστης, που κλείνει το άνοιγμα στην ουροδόχο κύστη, εμποδίζοντας έτσι το σπέρμα να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη.

Όταν ο σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης δεν λειτουργεί σωστά, η ουροδόχος κύστη μπορεί να μην κλείσει τελείως, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει την εκσπερμάτωση στην ουροδόχο κύστη αντί να βγει από το πέος.

Γρήγορα γεγονότα σχετικά με την παλίνδρομη εκσπερμάτιση

• Οι περισσότεροι άνδρες εκσπερματίζουν περισσότερο από 1ml σπέρματος.
• Οι άντρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να εκσπερματίζουν τίποτα ή καθόλου.
• Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι ένα σύμπτωμα, όχι μια διάγνωση.
• Δεν υπάρχει λόγος για θεραπεία της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης αν κάποιος δεν προσπαθεί να αφήσει έγκυο την σύντροφό του.

Τι είναι μια παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Μια παλίνδρομη εκσπερμάτωση μπορεί επίσης να είναι γνωστή ως ξηρός οργασμός. Μερικοί άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση εξακολουθούν να εκσπερματίζουν, αλλά παρατηρούν λιγότερο υγρό από ό, τι κάποτε.

Όταν πολύ λίγο ή καθόλου υγρό εκσπερμάτισης εξέρχεται από το σώμα, οι πιθανότητες των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν ένα εύρος ωαρίων κυμαίνεται από χαμηλές έως καθόλου. Ωστόσο, η παλίνδρομη εκσπερμάτιση αποτελεί μόλις το 0,3-2% των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

Και δεν είναι επώδυνη. Οι άνδρες με την κατάσταση που εκσπερματίζουν μικρές ποσότητες σπέρματος ίσως δεν παρατηρούν καν ότι έχουν την κατάσταση.

Μια ένδειξη μπορεί να αποτελούν τα νεφελώδη ούρα αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, η οποία είναι πιθανό επειδή το σπέρμα έχει αναμειχθεί με τα ούρα. Οι άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να αφήσουν έγκυες τις συντρόφους τους.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Θεραπεία

Επειδή η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός άνδρα κατά το σεξ, ορισμένοι άνδρες μπορούν να επιλέξουν να θεραπεύσουν την πάθηση ακόμα και αν δεν έχει σοβαρή υποκείμενη αιτία.

Οι άνδρες που θέλουν να αφήσουν έγκυες τις συντρόφους τους εξακολουθούν να έχουν επιλογές. Η θεραπεία αρχίζει συνήθως με την αφαίρεση του σπέρματος μετά την εκσπερμάτιση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απομόνωση σπέρματος από την ουροδόχο κύστη.

Μερικά φάρμακα προσπαθούν να ενθαρρύνουν την ορθόδρομη εκσπερμάτιση. Αν αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες, ένας γιατρός μπορεί να απομακρύνει το σπέρμα χωρίς να απαιτείται από τον άνδρα να εκσπερματίσει.

Υπάρχουν οι εξής χειρουργικές διαδικασίες για:

Απομάκρυνση σπέρματος όρχεων (TESA): Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και χρησιμοποιεί βελόνα για την απομάκρυνση του σπέρματος από τους όρχεις.
• Διαδερμική αναρρόφηση επιδιδυμικής σπερματογένεσης (PESA): Αυτή η διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία, βασίζεται σε βελόνα για την απομάκρυνση του σπέρματος από την επιδιδυμία – τον αγωγό που συνδέεται με τους όρχεις.
Εξαγωγή σπέρματος όρχεων (TESE): Όπως το TESA, το TESE αφαιρεί το σπέρμα απευθείας από τους όρχεις σε κατάσταση αναισθησίας. Σε αντίθεση με την TESA, το TESE απαιτεί μια τομή στον όρχι.

Μόλις αφαιρεθεί το σπέρμα, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την σύντροφο ενός άνδρα να μείνει έγκυος με μία από τις δύο μεθόδους:

• In vitro γονιμοποίηση (IVF): Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός ωαριου από τη γυναίκα και στη συνέχεια τη γονιμοποίησή της σε ένα τρυβλίο petri. Όταν ένα έμβρυο μεγαλώσει, ένας γιατρός το εμφυτεύει στη μήτρα της γυναίκας.
• Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI): Με αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός εγχέει σπέρμα απευθείας στη μήτρα μιας γυναίκας ενώ εκτελεί ωορρηξία.

Η θεραπεία για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Όταν οι άνδρες αντιμετωπίζουν παλίνδρομη εκσπερμάτωση με φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή φαρμάκων συνήθως επιλύει το πρόβλημα.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Αιτίες

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να προκληθεί από:

• Διαβήτη: Το σάκχαρο του αίματος που παραμένει ανεξέλεγκτο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει πολλά από τα όργανα και τα νεύρα, επηρεάζοντας τους μυς της ουροδόχου κύστης.

• Βλάβη στο νευρικό σύστημα: Οι τραυματισμοί και οι ασθένειες που βλάπτουν το νευρικό σύστημα, όπως και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τους μυς της ουροδόχου κύστης. Η χειρουργική επέμβαση στην κάτω ράχη μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

• Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, τους όρχεις, το κόλον, το ορθό, την ουροδόχο κύστη ή την κάτω ράχη μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση.

• Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να παρεμποδίσουν την εκσπερμάτιση. Αυτά περιλαμβάνουν τα φάρμακα για το διευρυμένο προστάτη και κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα.

Αφαίρεση προστάτη και παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η απομάκρυνση μέρους του προστάτη μέσω χειρουργικής επέμβασης είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Οι άνδρες που υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναμένουν να παρουσιάσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση επειδή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βλάψει τους μυς και τα νεύρα της ουροδόχου κύστης.
Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση του προστάτη δεν μπορούν να εκσπερματίσουν καθόλου. Αυτό είναι διαφορετικό από την παλίνδρομη εκσπερμάτωση και συμβαίνει επειδή το υγρό της εκσπερμάτωσης δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει στο πέος.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό εάν δεν υπάρχει εκσπερμάτιση μετά από οργασμό ή εάν υπάρχει λιγότερη εκσπερμάτωση από το συνηθισμένο μετά από οργασμό.
Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση δεν είναι ούτε επικίνδυνη ούτε επώδυνη και δεν απαιτεί πάντα θεραπεία. Μπορεί, ωστόσο, να είναι ένα σύμπτωμα μιας άλλης ιατρικής πάθησης.
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με την παλίνδρομη εκσπερμάτιση όταν:
• η εκσπερμάτωση δεν είναι παρούσα μετά από έναν οργασμό
• υπάρχει σταθερά λιγότερη εκσπερμάτωση από το συνηθισμένο μετά από έναν οργασμό
• ένα ζευγάρι δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο προσπαθειών
Έτσι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν οπισθοδρομική εκσπερμάτιση πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Πρόληψη

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως.

Οι άνδρες που χρειάζονται θεραπεία για ένα διευρυμένο προστάτη πρέπει να εξετάσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις που είναι λιγότερο επεμβατικές, όπως οι (TUMT) ή (TUNA) του προστάτη. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν νευρική και μυϊκή βλάβη.

Ο έλεγχος των ιατρικών καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα μπορεί επίσης να αποτρέψει την παλίνδρομη εκσπερμάτωση. Οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί τους και πρέπει να εφαρμόζουν τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως συνιστά ο γιατρός.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση δεν είναι πάντα αναστρέψιμη. Ωστόσο, η υπογονιμότητα που μπορεί να προκαλέσει είναι θεραπεύσιμη. Ακόμη και όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκσπερματίσει καθόλου, ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

Τα άτομα με παλίνδρομη εκσπερμάτωση μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα λόγω ενός διευρυμένου προστάτη, διαβήτη ή χειρουργικής επέμβασης προστάτη. Σε περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει συμπτώματα όπως οδυνηρή εκσπερμάτιση, αίμα στην εκσπερμάτιση, ή συχνή ούρηση, αυτά τα συμπτώματα δείχνουν μια άλλη διάγνωση και δεν οφείλονται σε παλίνδρομη εκσπερμάτωση.
Οι περισσότεροι άνδρες συνδέουν την εκσπερμάτιση με τον οργασμό, αλλά δεν περιλαμβάνουν όλοι οι οργασμοί μια εκσπερμάτιση. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να έχετε έναν οργασμό χωρίς εκσπερμάτωση, αλλά δεν είναι επιβλαβές. Πρέπει να αλλάξετε τις προσδοκίες σας για να μπορέσετε να ζήσετε άνετα με μια παλίνδρομη