Τα εσωτερικά σπυράκια μπορεί να μη φαίνονται από μακριά, μπορείς όμως να τα αισθανθείς αν ψηλαφήσεις με τα δάχτυλά σου το δέρμα σου και συνήθως προκαλούν πόνο. Για να απαλλαγείς από το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και την ενόχληση που σου προκαλούν, μπορείς να εφαρμόσεις τα παρακάτω πολύ απλά και γρήγορα μέτρα.
Εσωτερικό σπυράκι: Αντιμετώπιση με ζεστή κομπρέσα
Η θερμότητα θα βοηθήσει να ανοίξουν οι πόροι ώστε να απομακρυνθούν ευκολότερα το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια που βρίσκονται βαθιά στο δέρμα και ευθύνονται για το εσωτερικό σπυράκι. Βούτηξε ένα καθαρό πανί ή μια πετσέτα σε ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό και στη συνέχεια εφάρμοσε επάνω στο δέρμα για 10-15 λεπτά. Μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές μέσα στη μέρα μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο.
Εσωτερικό σπυράκι: Χρησιμοποίησε έλαιο τεϊόδεντρου
Το έλαιο έχει αντιβακτηριδιακή δράση, γι’ αυτό και θα το βρεις ως συστατικό σε πολλά προϊόντα κατά της ακμής. Χρησιμοποίησε το έλαιο τεϊόδεντρου τοπικά επάνω στο δέρμα – κατά προτίμηση μαζί με ένα έλαιο βάσης για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς – ή αναζήτησε ένα προϊόν περιποίησης που να το περιέχει.
Εσωτερικό σπυράκι: Κρέμα κατά της ακμής
Στο φαρμακείο θα βρεις προϊόντα που περιέχουν βενζοϊκό υπεροξείδιο, σαλικυλικό οξύ, άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), ρετινοειδή και θειούχες ενώσεις. Καθένα από αυτά τα συστατικά στοχεύει σε διαφορετική αιτία που προκαλεί την ακμή. Για παράδειγμα, το βενζοϊκό υπεροξείδιο καταπολεμά τα βακτήρια P. acnes που προκαλούν σπυράκια, ενώ το σαλικυλικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράζουν τους πόρους και καταπολεμά τις φλεγμονές. Είναι δύσκολο να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιο προϊόν θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οπότε καλό θα είναι πρώτα να δοκιμάσεις ένα, δύο ή και τρία διαφορετικά προϊόντα ή ακόμη καλύτερα να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.
Εσωτερικό σπυράκι: Ο πάγος με το μέρος σας
Το παγάκι θα βοηθήσει να υποχωρήσει το κοκκίνισμα, η φλεγμονή και το πρήξιμο που προκαλεί το εσωτερικό σπυράκι. Πριν εφαρμόσεις το παγάκι στο δέρμα σου, καθάρισε καλά την περιοχή όπου έχει κάνει την εμφάνισή του το σπυράκι και σκούπισέ τη απαλά. Τύλιξε το παγάκι σε μια πετσέτα και εφάρμοσε για 5 λεπτά, άφησε για 5 λεπτά το δέρμα σου να ξεκουραστεί και ακούμπησε ξανά το παγάκι για άλλα 5 λεπτά. Επανάλαβε τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
Εσωτερικό σπυράκι: Γιατί κάνει την εμφάνιση του;
Τα σπυράκια αυτά είναι στην πραγματικότητα κύστεις κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σχηματίζονται λόγω της λοίμωξης ενός πόρου ή σμηγματογόνου αδένα και της επακόλουθης φλεγμονής των γύρω ιστών.
Ένα απλό σπυράκι εμφανίζεται όταν φράζει ένας πόρος του δέρματος. Συχνά παγιδεύονται στο σημείο αυτό και βακτήρια. Η κύστη σχηματίζεται όταν η λοίμωξη προχωρά πιο βαθιά στο δέρμα.
Βέβαια, μία μεμονωμένη κύστη δεν αρκεί για να δοθεί ο χαρακτηρισμός κυστική ακμή. Η κυστική ακμή κατατάσσεται στις πλέον σοβαρές και επίμονες μορφές ακμής.
Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να πιέζουμε ένα σπυράκι και ο κανόνας αυτός ισχύει και για ένα εσωτερικό σπυράκι. Εάν πιέσουμε ένα εσωτερικό σπυράκι, ο πόνος θα είναι εξαιρετικά ισχυρός και είναι πολύ πιθανό να μείνει ουλή στο δέρμα μετά την επούλωση.
Εσωτερικό σπυράκι: Πότε η κύστη οφείλεται σε κυστική ακμή;
Η κυστική ακμή είναι ένας φλεγμονώδης τύπος ακμής, ο πλέον σοβαρός, ο οποίος συμβαίνει όταν οι φλεγμονές εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, δημιουργώντας ερυθρές κύστεις με πύον, που μπορεί να προκαλούν πόνο ή κνησμό. Εάν μια κύστη ανοίξει, τότε τα βακτήρια εξαπλώνονται στο δέρμα και η κυστική ακμή επιδεινώνεται.
Συνήθως η κυστική ακμή εμφανίζεται στην εφηβεία ή στα πρώιμα νεανικά χρόνια. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 χρόνων. Εκδηλώνεται σε πρόσωπο, πλάτη, στήθος, μπράτσα ή ώμους, ίσως και πίσω από τα αυτιά. Η κυστική ακμή είναι πιο συχνή στους άντρες, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως στο κάτω τμήμα του προσώπου.
Η κυστική ακμή εκτός από του ότι είναι η πιο σοβαρή μορφή ακμής, τείνει επίσης να καλύπτει και μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως η όψη του δέρματος είναι έντονα κόκκινη που δίνει την εντύπωση πως “φλέγεται”. Κάποια άλλα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης της κυστικής ακμής περιλαμβάνουν:
- μεγάλες κύστεις με πύον
- μεγάλα λευκά εξογκώματα
- ερυθρότητα
- πόνος στην αφή
Εσωτερικό σπυράκι: Από τι προκαλείται η κυστική ακμή;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κυστικής ακμής. Η κυστική ακμή για μερικούς ανθρώπους είναι γενετικής αιτιοπαθογένειας, για άλλους είναι ζήτημα ορμονικό και για κάποιους προκύπτει από το γεγονός ότι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ακμής.
Συνήθως, προκαλείται από ορμονική ανισορροπία των ανδρογόνων. Κατά την διάρκεια της εφηβείας, τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει φραγμένους πόρους και ακμή. Επειδή η κυστική ακμή συνδέεται με την τεστοστερόνη, οι άντρες τείνουν να είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητοι.
Στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές συνδέονται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της κυστικής ακμής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την καταγραφή ιατρικών ιστορικών ασθενών, που τουλάχιστον ο ένας γονέας είχε σοβαρή κυστική ακμή.
Εσωτερικό σπυράκι: Οδηγεί σε ουλές η κυστική ακμή;
Λόγω του βάθους και της έκτασης της φλεγμονής, η κυστική ακμή έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει ουλές ακμής. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής μόνο αν δεν πειράξετε τις κύστεις με τα δάχτυλα (αποφυγή κινδύνου εξάπλωσης της φλεγμονής) και απευθυνθείτε έγκαιρα στον εξειδικευμένο δερματολόγο. Σε περίπτωση που η κυστική ακμή έχει ήδη δημιουργήσει ουλές στο δέρμα, πρώτα αντιμετωπίζεται η ενεργή ακμή και μετά ακολουθεί η θεραπεία για τα σημάδια και τις ουλές ακμής.
Εσωτερικό σπυράκι: Πώς θεραπεύεται η κυστική ακμή;
Η θεραπεία της κυστικής ακμής καθορίζεται με βάση τα αίτια που την προκαλούν, την βαθμίδα σοβαρότητας, εάν έχει δημιουργήσει ουλές ακμής στο δέρμα και εάν ο ασθενής είχε ακολουθήσει κάποια θεραπεία στο παρελθόν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθώς η κυστική ακμή αποτελεί ακμή βαριάς μορφής, η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένο και πολύ προσεκτικό τρόπο εφαρμόζοντας ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους που δεν θα προκαλέσουν ούτε υποτροπή της νόσου αλλά ούτε παρενέργειες στον ασθενή.
Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς συνδυάζει εφαρμογή καθαρού, ορατού και ζωογόνου φωτός στο δέρμα με χρήση ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας και οξυγόνου. Η συγκεκριμένη ουσία απλώνεται τοπικά στο δέρμα με σκοπό να ενισχύει σημαντικά την επίδραση του φωτός στις κύστεις και άλλες βλάβες της ακμής. Με αυτό τον τρόπο το ζωογόνο φως, μπλε και ερυθρού φάσματος, διεισδύει βαθιά στο δέρμα, εξαλείφει τα βακτήρια, μειώνει την φλεγμονή και αναστέλλει την ανάπτυξη της ακμής.
Με την εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας αποφεύγεται ή περιορίζεται η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα τα οποία προκαλούν παρενέργειες, καθώς και αύξηση της ανοχής και αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος και τις ανάγκες του ασθενούς, καθορίζεται ο απαιτούμενος αριθμός των συνεδριών, η συχνότητα και η διάρκειά τους.
Η θεραπεία της κυστικής ακμής δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Απαιτεί χρόνο για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα, αν έχει προκαλέσει στο δέρμα ουλές ακμής, τότε η πλήρης θεραπεία περιλαμβάνει επιπλέον εξειδικευμένες μεθόδους με συνδυαστική δράση για την ανάπλαση του δέρματος.