Ομοιοπαθητική: Οδηγός για αρχάριους – Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι χρήσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Η “Κλασική” Ομοιοπαθητική (την οποία στηρίζει η ΕΕΟΙ) είναι αυτή η οποία έχει να επιδείξει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ομοιοπαθητική: Λίγα λόγια για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

Ομοιοπαθητική: Πώς παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι ουσία φυσικής προέλευσης φυτικής, ορυκτής ή σπανιότερα ζωικής, που έχει αραιωθεί πάρα πολύ και έχει υποστεί ομοιοπαθητική δυναμοποίηση δηλ. το ομοιοπαθητικό διάλυμα κατά τη διαδικασία της αραίωσης του έχει υποστεί και μια σειρά από κρούσεις (δονήσεις). Εχουμε δηλ. ένα διάλυμα με απειροελάχιστη δόση ουσίας φυσικής προέλευσης που έχει υποστεί δονήσεις. Πρόκειται για μία απόλυτη φυσική κατεργασία μιας φυσικής ουσίας. Μέσω της διαδικασία της δυναμοποίησης ακόμη και ουσίες που στη φυσική τους μορφή είναι δηλητηριώδεις όπως π.χ. συμβαίνει με ορισμένα φυτά, μετά την ομοιοπαθητική κατεργασία τους έχει απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα τοξικής δράσης στον οργανισμό.

Ομοιοπαθητική: Μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις ή παρενέργειες;

Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας, ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί η θεραπευτική τους ικανότητα. Γι αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως η κύηση, η βρεφική ηλικία, η τρίτη ηλικία κ.α.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες ημέρες της αγωγής, πιθανόν να παρουσιάσει εντονότερα κάποιο από τα συμπτώματα που ήδη είχε, σε όρια τελείως ακίνδυνα για τον οργανισμό. Αυτό αποτελεί ένδειξη ισχυρή ότι έχει αρχίσει η ενδυνάμωση του οργανισμού άρα και η θεραπεία του. Ωστόσο, μόνο ο ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός είναι σε θέση να εκτιμήσει αν πρόκειται για την θεραπευτική επιδείνωση ή κάτι άλλο όπως π.χ. ένα τυχαίο κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση κ.τ.λ. συνεπώς αυτόν και πρέπει να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς.

Ομοιοπαθητική: Πόσο διαρκεί μια ομοιοπαθητική θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ασθένειας που έχετε, καθώς και από τα άλλα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της περίπτωσής σας. Επομένως, είναι δύσκολο για τον ομοιοπαθητικό σας να το αξιολογήσει μέχρι το δεύτερο ραντεβού σας.

Ένα ήπιο σύμπτωμα που βιώνετε εδώ και μερικά χρόνια, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βελτιωθεί, αν και μπορεί να δείτε βελτίωση πολύ σύντομα. Τα οξέα συμπτώματα από την άλλη μπορεί να βελτιωθούν πιο γρήγορα, μερικές φορές σε λίγες ώρες.

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί από μέσα προς τα έξω και συχνά τα εξωτερικά συμπτώματα, όπως ένα εξάνθημα, είναι η τελευταία κάτι που θα υποχωρήσει προς το τέλος. Μακροπρόθεσμα, είναι πολύ καλύτερο για σας να εξισορροπήσετε τόσο την αιτία της ασθένειας σας όσο και τα συμπτώματά της, παρά απλώς την ανακούφιση ή την καταστολή των συμπτωμάτων. Να θυμάστε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν υπάρχουν ποτέ δύο ίδιοι ασθενείς.

Εάν επιθυμείτε να διακόψετε τη θεραπεία σας για οποιονδήποτε λόγο, ο ομοιοπαθητικός θα το συζητήσει μαζί σας.

Ομοιοπαθητική: Ποιους νόμους ακολουθεί;

Η ομοιοπαθητική, σαν σύστημα φυσικής εξισορρόπησης και ενδυνάμωσης , διέπεται από τους εξής νόμους:

  1. Η ζωτικότητα του ατόμου είναι ο οδηγός του ομοιοπαθητικού για την επιλογή του ομοιοπαθητικού σκευάσματος και της δυναμοποίησης αυτού.
    Νόμος των ομοίων.
  2. Η ολότητα των συμπτωμάτων του ατόμου ομοιάζει το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που πρέπει να χορηγηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο ομοιοπαθητικός καταγράφει αναλυτικά το ιστορικό του ατόμου και μετά εντοπίζει στην ομοιοπαθητική αγωγή.
  3. Η μικρότερη δόση: Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι φτιαγμένα από ύλες του φυσικού περιβάλλοντος και είναι ακίνδυνα χωρίς παρενέργειες λόγω της υψηλής  αραίωσής τους.
  4. Η ομοιοπαθητική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες φαρμακευτικές αγωγές όπως της συμβατικής ιατρικής, της κινεζικής, της αγιουρβεδικής.

Ομοιοπαθητική: 8 λόγοι για να την επιλέξετε

Δεν έχει παρενέργειες

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δέχονται μια ειδική διαδικασία προετοιμασίας, την αραίωση και τη δυναμοποίηση. Αυτή η διαδικασία τα καθιστά μη χημικά ενώ η ορολογία “παρενέργειες” δεν συναντάται πουθενά στην  ομοιοπαθητική προσέγγιση.

Η διαδικασία της υψηλής αραίωσης τα καθιστά απολύτως ασφαλή για βρέφη, γυναίκες στη περίοδο της εγκυμοσύνης, στην εμμηνόπαυση, τη τρίτη ηλικία και σε άτομα που λαμβάνουν χημικά συνθετικά φάρμακα της συμβατικής ιατρικής.  Ωστόσο, η λήψη του ομοιοπαθητικού σκευάσματος θα πρέπει να γίνεται υπό την εποπτεία πτυχιούχου ομοιοπαθητικού.

Ήπια Προσέγγιση

Ενδυναμώνει την φυσική άμυνα του οργανισμού, την ζωτική του ενέργεια δηλαδή, ώστε να αυτοθεραπεύεται γρήγορα και άμεσα ο οργανισμός. Η ενδυνάμωση αυτή έχει μακρά διάρκεια έχουν δείξει οι κλινικές μελέτες.

Ολιστική

Η ομοιοπαθητική αγωγή στηρίζεται στο όλον του ατόμου, δηλαδή σε κάθε υποκειμενικό σύμπτωμα που βιώνει ο παθόντας,  για κάθε κάθε πάθηση. Το πώς  βιώνει ο παθόντας τη κατάσταση του είναι μεγάλης σημασίας και για αυτό η λήψη του ιστορικού είναι μεγάλης διάρκειας ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα να αναδυθούν και επικοινωνηθούν κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής συνεδρίας.

Αποτελεσματική

Η ενδυνάμωση που βιώνει το άτομο με την ομοιοπαθητική προσέγγιση δεν συντελεί μονάχα στην μείωση και σταδιακή εξάλειψη των αρχικών συμπτωμάτων που έγιναν λόγος έναρξης ομοιοπαθητικής θεραπείας αλλά και σε μία ενίσχυση του οργανισμού καθιστώντας το άτομο ισχυρότερο και λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει.

Προληπτική θεραπεία

Με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής ενός ατόμου σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Καμία Δοκιμή σε Ζώα

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στο φάρμακο από ότι τα ζώα. Όλα τα Ομοιοπαθητικά σκευάσματα δοκιμάζονται σε υγιείς ανθρώπους. Τα συμπτώματα που προκαλεί μια ουσία κατά τη διάρκεια του χρόνου σε ένα υγιές άτομο, φαίνεται να είναι ακριβώς αυτά που μπορούν να θεραπευτούν σε ένα άρρωστο άτομο που πάσχει από αυτά τα συμπτώματα.

Εύκολη Πρόσληψη

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δίνονται είτε ως μικρά δισκία τα οποία διαλύονται στο στόμα είτε σε υγρή μορφή. Κόκκοι, σκόνες ή σταγόνες είναι διαθέσιμα για μωρά και παιδιά.

Ιδανική για Πρώτες Βοήθειες

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων όπως: μώλωπες, μικρά εγκαύματα, διαστρέμματα, τσιμπήματα εντόμων και γαστρικά προβλήματα. Ωστόσο, οι πιο σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες πρέπει να αντιμετωπίζονται από πτυχιούχο Ομοιοπαθητικό.

Ομοιοπαθητική: 8 Συμβουλές για σωστή λήψη

  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις οδηγίες λήψης των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων πριν φύγετε.
  2. Εάν σας δοθεί ομοιοπαθητική αγωγή για μεταγενέστερη ημερομηνία, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό σκοτεινό μέρος, μακριά από οτιδήποτε με έντονη μυρωδιά και προσπαθήστε να μην τα τοποθετήσετε κοντά στο κινητό σας τηλέφωνο.
  3. Εάν ταξιδεύετε, προσπαθήστε να αποφύγετε να περάσετε με ομοιοπαθητικά σκευάσματα μέσα από τον σαρωτή ακτίνων Χ.
  4. Ενημερώστε τον ομοιοπαθητικό σας για οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα που σας έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας ή το οποίο λαμβάνετε τακτικά.
  5. Αναφέρετε επίσης οποιαδήποτε πρόσφατη ή άμεση οδοντιατρική θεραπεία.
  6. Ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί να ζητήσει να μιλήσει με το γιατρό σας.
  7. Εάν παίρνετε ένα ομοιοπαθητικά και πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε επιπλέον σκευάσματα – συμβατικά ή ομοιοπαθητικά – συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό σας για να συζητήσετε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ομοιοπαθητική αγωγή σας. Μπορεί να σας προτείνει να δείτε το γιατρό σας.
  8. Ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί να δώσει συμβουλές πρώτων βοηθειών, εάν είναι απαραίτητο. Εάν εμφανίσετε κρυολόγημα, πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε συμπτώματα που σας αφορούν, συζητήστε τα με τον ομοιοπαθητικό ή τον γιατρό σας.