Ωχ! Ένα σπυράκι με πύον κοσμεί το μέτωπό μου, τι κάνω τώρα; Πόσες φορές έχεις κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου διαπιστώνοντας ότι ένας απρόσκλητος… επισκέπτης αναπτύχθηκε στο πρόσωπό σας.
ε χρειάζεται να αγχώνεσαι και να αναρωτιέσαι γιατί τα σπυράκια εμφανίζονται μόνο σε σένα, αφού δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν προβλήματα ακμής ή εμφανίζουν περιστασιακά, σπυράκια με πύον. Η ακμή αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία από έναν δερματολόγο και μειώνεται ή καταπολεμείται. Τα σπυράκια με πύον όμως; Πάμε να δούμε τους λόγους εμφάνισης, τη φροντίδα και τον τρόπο αντιμετώπισης για σπυράκια με πύον, ούτως ώστε την επόμενη φορά να είσαι προετοιμασμένη.
Σπυράκι: Πώς δημιουργείται
Για να καταλάβεις πως ‘’βγαίνει’’ ένα σπυράκι με πύον, πρέπει πρώτα να αντιληφθείς πως και γιατί δημιουργείται ένα κανονικό σπυράκι.
Η επιδερμίδα του προσώπου, και όχι μόνο, μεταξύ άλλων δημιουργεί νεκρά κύτταρα, τα οποία προσπαθούν να αποβληθούν για να καθαρίσει το δέρμα. Όμως η διαδικασία αυτή πολλές φορές εμποδίζεται, αφού υπάρχουν κλειστοί πόροι που εμποδίζουν τα νεκρά κύτταρα να αποβληθούν.
Αρκετές φορές όμως μέσα στον οργανισμό και την επιδερμίδα εισβάλουν διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Ο οργανισμός από μόνος του δημιουργεί μια διαδικασία καταστροφής αυτών των μικροοργανισμών με σκοπό να τους αποβάλει. Τα σκοτωμένα αυτά μικρόβια στην δική μας περίπτωση είναι το πύον. Τα σπυράκι είναι η δίοδος μέσω της οποίας θα αποβληθούν τα σκοτωμένα μικρόβια, δηλαδή το πύον.
Τώρα που κατάλαβες περίπου πως λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός, αντιλαμβάνεσαι πως είναι λάθος να σπάζεις τα σπυράκια με πύον, και αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα. Με το να σπάζεις το σπυράκι αφενός μπορεί να μεταφέρεις περισσότερα μικρόβια που θα μπορέσουν να μπουν στον οργανισμό σου πιο εύκολα, αφετέρου μπορεί πάντα να αφήσεις ένα σημάδι που ίσως και να μείνει μόνιμο.
Πώς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τα σπυράκια με πύον
1. Μην πιάνεις το πρόσωπό σου
Τα σπυράκια με πύον χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, αφού είναι σημάδι επούλωσης της επιδερμίδας. Θα πρέπει να τηρείς κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής. Ο νούμερο ένας κανόνας είναι ότι απαγορεύεται να πιάνεις το πρόσωπό σου με γυμνά χέρια. Εάν θέλεις να καθαρίσεις το πρόσωπό σου ή να βάλεις μια κρέμα, θα πρέπει να έχεις πλύνει τα χέρια σου πολύ προσεκτικά και ακόμα καλύτερα να βάλεις ένα αντισηπτικό που θα απομακρύνει όλα τα μικρόβια.
2. Ρουτίνα φροντίδας και περιποίησης
Καλό θα είναι για όσο καιρό έχεις το σπυράκι με πύον στο πρόσωπο σου να μην αμελείς την καθημερινή σου ρουτίνα φροντίδας και περιποίησης, αλλά να προσέχεις να μην τοποθετείς προϊόντα μακιγιάζ επάνω στο σπυράκι, αλλά και γύρω από την περιοχή. Μην ξεχνάς ότι η επιδερμίδα σου θέλεις συνεχή ενυδάτωση, οπότε μην αφήνεις στην άκρη τα προϊόντα που χρησιμοποιείς γιατί μπορεί να προκαλέσεις άλλα προβλήματα π.χ. αφυδάτωση επιδερμίδας, ξηρασία κ.τ.λ. Όμως, η περιοχή γύρω από το σπυράκι είναι πολύ ευαίσθητη, οπότε καλό θα είναι να μην ακουμπάς προϊόντα εκεί. Ειδικά το make up απαγορεύεται. Εξάλλου εάν το σπυράκι έχει πύον δε θα μπορέσεις να το καλύψεις όσο make up και να βάλεις επάνω. Είναι προτιμότερο να φαίνεται μέχρι να φύγει τελείως, παρά να διατρέξεις τον κίνδυνο να το μολύνεις περισσότερο. Κάνε λοιπόν λίγη υπομονή, και σκέψου πως είναι για την υγεία σου.
3. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να φύγει ένα σπυράκι;
Η διάρκεια που χρειάζεται ένα σπυράκι να φύγει είναι περίπου μια εβδομάδα, αναλόγως το μέγεθος, και την επιδερμίδα. Εάν όμως παρατηρήσεις μεγάλες αλλαγές ή ότι δε φεύγει ενώ έχει περάσει καιρός, καλό θα ήταν να κάνεις μια επίσκεψη στο δερματολόγο σου, για να μπορέσει να το εξετάσει καλύτερα.
4. Ο ρόλος της ενυδάτωσης και της απολέπισης
Φυσικά υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείς να κάνεις, για να αποφεύγεις τα σπυράκια. Το πρώτο βήμα είναι να έχεις μια καθαρή επιδερμίδα, και όταν λέμε καθαρή εννοούμε να είναι καλά ενυδατωμένη και να μην έχει νεκρά κύτταρα και πόρους. Αρχικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση μια ενυδατική κρέμα προσώπου. Η σωστή ηλικία για να ξεκινήσεις να βάζεις μια κρέμα με ελαφριά σύσταση και υφή είναι γύρω στα 16 χρόνια. Δε θα πρέπει λοιπόν να παραλείψεις την ενυδάτωση αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Επίσης πολύ σημαντική είναι και η απολέπιση της επιδερμίδας αφού θα επιτρέψει την αποβολή των νεκρών κυττάρων και τον καθαρισμό των πόρων. Μια φορά την εβδομάδα είναι ιδανική για να κάνεις απολέπιση και να έχεις καθαρή επιδερμίδα. Όμως και πάλι αυτό δε φτάνει.
5. Μάσκα για σπυράκια
Μια μάσκα θα σε βοηθήσει να μπεις στην τελική ευθεία για όμορφη επιδερμίδα και θα σε βοηθήσει να μην ξαναδείς σύντομα σπυράκια με πύον. Ο άργιλος ενδείκνυται για βαθύτερο καθαρισμό της επιδερμίδας και είναι ιδανική λύση. Εκτός όμως από τον άργιλο μπορείς να πάρεις μια μάσκα ιδανική για τον τύπο της επιδερμίδας. Ότι τύπο επιδερμίδας και αν έχεις λιπαρή, ευαίσθητη, μικτή, κανονική κ.τ.λ., σίγουρα θα βρεις μια μάσκα που να καλύπτει τις ανάγκες σου.
6. Η διατροφή για τα σπυράκια
Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία της επιδερμίδας παίζει η σωστή διατροφή. Πολύ σημαντική είναι όμως και η κατανάλωση νερού. Το νερό βοηθάει στον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας αλλά και στην ελαστικότητά της. Πίνοντας δέκα με δώδεκα ποτήρια νερού καθημερινά θα δεις μεγάλη διαφορά, και τα σπυράκια θα κάνουν καιρό να εμφανιστούν και πάλι στο πρόσωπο σου. Το πρόσωπό σου όχι μόνο θα δείχνει αλλά και θα είναι καθαρό!
Σε ότι αφορά τη διατροφή, θα πρέπει να καταναλώνεις πολλά φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει να περιορίσεις τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και τα πολλά λιπαρά. Η υγιεινή διατροφή θα σε βοηθήσει και στην υγεία σου αλλά και στην ομορφιά σου. Και όταν ο οργανισμός σου είναι υγιής τότε ένα μόνο είναι σίγουρο, η επιδερμίδα σου θα ακτινοβολεί και θα λάμπει!
Συμβουλή για τα σπυράκια με πύον
Φυσικά θα πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε οργανισμός διαφέρει. Πολλές φορές όλα τα παραπάνω δεν αρκούν, αφού τα σπυράκια με πύον μπορεί να εμφανίζονται λόγο άγχους, στεναχώριας, αλλεργίας, κληρονομικότητας και άλλα. Αυτές οι αιτίες ίσως χρειαστούν μια παραπάνω θεραπεία για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Όπως και να έχει ένα σπυράκι με πύον δεν πρέπει να σου χαλάει τη διάθεση και δεν πρέπει να ρίχνει τη ψυχολογία σου. Πολλές φορές εσύ δίνεις μεγαλύτερη βάση από όση χρειάζεται και μεγαλοποιείς το πρόβλημα. Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι βγάζουν σπυράκια με πύον, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσένα ούτε όμως είναι και κάτι μόνιμο. Με το να τα πειράζεις πολλές φορές δημιουργείς μεγαλύτερο πρόβλημα. Φρόντισε να χαμογελάς, και κανένας δε θα παρατηρήσει το σπυράκι!