Λιπαρή Επιδερμίδα: Σπιτικές μάσκες για εξισορρόπηση της λιπαρότητας

Πολλοί άνθρωποι, τόσο στην εφηβεία, όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, ταλαιπωρούνται από λιπαρότητα της επιδερμίδας του προσώπου τους, ακμή, μαύρα στίγματα και ό,τι αυτά συνεπάγονται. Υπάρχουν κάποια φυσικά προϊόντα τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούμε να επικαλεστούμε για να δημιουργήσουμε τη δίκη μας μάσκα περιποίησης του δέρματος του προσώπου μας.

Η κατάλληλη προετοιμασία του δέρματος πριν απο την εφαρμογή μιας μάσκας είναι πολύ σημαντική. Στην περίπτωση του λιπαρού δέρματος, η προετοιμασία αυτή μπορεί να είναι η απολέπιση. Αφού ολοκληρώσετε την προετοιμασία, εφαρμόζετε τη μάσκα που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Τη μάσκα αυτή θα πρέπει να τη διατηρήσετε για 15-20 λεπτά και, στη συνέχεια, να ξεβγάλετε αρχικά με χλιαρό και μετά κρύο νερό για να κλείσουν οι πόροι. Ολοκληρώνετε την περιποίηση με την εφαρμογή της ενυδατικής σας κρέμας.

Λιπαρή Επιδερμίδα: Λοσιόν Περιποίησης

Χυμός Αγγουριού

Ο χυμός του αγγουριού μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λοσιόν για το λιπαρό και ευαίσθητο δέρμα.

Έγχυμα βάτου

Το έγχυμα απο φύλλα και φρούτα βάτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λοσιόν προσώπου για δέρματα με προβλήματα λιπαρότητας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ειδική λοσιόν από 30 γραμμάρια φύλλων και φρούτων βάτου σε μισό ποτήρι ροδόνερο. Αφήνετε το μείγμα να παραμείνει 24 ώρες και χρησιμοποιείτε καθημερινά πρωί και βράδυ.

Λιπαρή Επιδερμίδα: Μάσκες Περιποίησης

Μάσκα Φράουλας

Η φράουλα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το λιπαρό δέρμα, ενώ έχει και την ιδιότητα να συσφίγγει τους πόρους. Συνδυάζεται άψογα με υλικά όπως το αυγό και το άπαχο γάλα, για τη δημιουργία μιας μάσκας που βελτιώνει το χρώμα και την υφή της επιδερμίδας. Περιέχει:

  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό φράουλας
  • 1 χτυπημένο ασπράδι αυγού
  • 1 πρέζα μαγειρική σόδα
  • 2-3 κουταλιές της σούπας άπαχο γάλα

Ανακατεύετε και εφαρμόζετε το μείγμα που θα σχηματιστεί στο πρόσωπο, διατηρώντας για 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό και μετά κρύο νερό και σκουπίζεστε με μια πετσέτα με λίγο πιο σκληρή υφή.
Μπορείτε αν θέλετε και να χρησιμοποιήσετε σκέτη φράουλα, απλώνοντας στο πρόσωπό σας 5-6 πολτοποιημένες φράουλες, τις οποίες θα διατηρήσετε μέχρι να στεγνώσουν στο δέρμα σας.

Μάσκα με αγγούρι και αυγό

Η μάσκα με αγγούρι και αυγό είναι πολύ αποτελεσματική για το λιπαρό και με ατέλειες δέρμα. Το αγγούρι έχει την ιδιότητα να τονώνει, ενώ παράλληλα ενυδατώνει και χαρίζει απαλότητα στην επιδερμίδα. Το ασπράδι του αυγού συσφίγγει τους πόρους και απομακρύνει τα μαύρα στίγματα, καταπολεμώντας παράλληλα τη λιπαρότητα.

Πολτοποιείτε ένα αγγούρι και, στη συνέχεια, αναμειγνύετε με ένα αυγό μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πάστα. Διατηρείτε για 15 λεπτά και ξεβγάζετε με χλιαρό και, στη συνέχεια, κρύο νερό.

Μάσκα λεβάντας

Μια πολύ αποτελεσματική μάσκα για ενυδάτωση και θρέψη του λιπαρού δέρματος, σχηματίζεται με μέλι μαζί με γιαούρτι και λεβάντα. Το μέλι ενυδατώνει και θρέφει την επιδερμίδα, ένω παρουσιάζει και αντιοξειδωτική δράση. Το γιαούρτι θρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα, κάνοντας το δέρμα πιο απαλό. Επιπλέον, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Τέλος, το αιθέριο έλαιο λεβάντας ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, ενώ συμβάλλει και στην ανάπλαση των κυττάρων. Παρουσιάζει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες. Περιέχει:

  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Ανακατεύετε και εφαρμόζετε το μείγμα στο πρόσωπο, διατηρώντας για 15 λεπτά. Απομακρύνετε με χλιαρό και, στη συνέχεια, κρύο νερό.

Μάσκα με αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής θρεπτικής μάσκας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε λιπαρές όσο και σε ξηρές επιδερμίδες. Το φρούτο αυτό εχει σημαντικές ενυδατικές, μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Συνδυάζεται άψογα με λεμόνι, το οποίο περιορίζει τη λιπαρότητα, συσφίγγει τους πόρους και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τα υλικά αυτά μπορούν να αναμειχθούν με μέλι το οποίο ενυδατώνει και θρέφει την επιδερμίδα. Το μέλι ενισχύει επίσης την ανανέωση των ιστών αλλά και παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει:

  • 2 κουταλιές της σούπας καθαρισμένο αβοκάντο
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για τη δημιουργία της μάσκας, πολτοποιείτε το αβοκάντο και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμόνι για να μη μαυρίσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πάστα. Εφαρμόζετε για 15 λεπτά και ξεβγάζετε με χλιαρό και, μετά, κρύο νερό.

Μάσκα “Λεμόνι και μέλι”

Μια δημοφιλής μάσκα ενυδάτωσης αλλά και περιορισμού της λιπαρότητας, σχηματίζεται με λεμόνι και μέλι. Ο χυμός λεμονιού είναι ιδανικός για το λιπαρό δέρμα με διεσταλμένους πόρους. Λειτουργεί τονωτικά και στυπτικά, μαλακώνει και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων, όταν εφαρμόζεται σε κομπρέσες. Το λεμόνι συνδυάζεται άψογα με το μέλι, το οποίο έχει ενυδατική, θρεπτική και αντιοξειδωτική δράση.

Αναμειγνύετε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού με δύο κουταλάκια μέλι και εφαρμόζετε για 15 λεπτά. Απομακρύνετε με χλιαρό και έπειτα κρύο νερό.