Φολικό οξύ: Πόσο πρέπει να παίρνετε στην εγκυμοσύνη

Πόσο φολικό οξύ χρειάζεται στην εγκυμοσύνη της η εγκυμονούσα;

Τι είναι το φολικό οξύ;

Το φυλλικό (ή φολικό) οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β (Β9) και βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι και το λάχανο, επίσης στο χυμό του πορτοκαλιού, στα καρύδια, στον κρόκο του αυγού, στα φασολάκια, στις φακές, στο συκώτι, στον αρακά, στις φράουλες, στις μπανάνες, στο ψωμί αλλά και στο γιαούρτι. Τα προϊόντα με επιπλέον φολικό οξύ εμφανίζουν ένα στρογγυλό σύμβολο με το γράμμα F στο κέντρο.

Γιατί χρειάζομαι το φολικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ βοηθά στην προστασία του αγέννητου μωρού σας από την ανάπτυξη ελαττωμάτων του νευρικού συστήματος (ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα), όπως η δισχιδής ράχη.

Δισχιδής ράχη συμβαίνει όταν το προστατευτικό κάλυμμα που αναπτύσσεται γύρω από το νωτιαίο μυελό ενός αγέννητου μωρού δεν κλείνει σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων.

Κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας είναι η περίοδος που ο εγκέφαλος  του μωρού σας και το νευρικό του σύστημα διαμορφώνεται και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε καθημερινά συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά αυτή την περίοδο.

Μόλις είστε στο δεύτερο τρίμηνο, από την 13 εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε να σταματήσετε τη λήψη των συμπληρωμάτων. Όμως λαμβάνοντας συμπληρώματα φυλλικού οξέως καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωρό σας.

Πόσο φολικό οξύ χρειάζομαι;

Συνιστάται η λήψη 400 μικρογραμμαρίων (mcg) από καθημερινό συμπλήρωμα του φολικού οξέος, από την στιγμή που αποφασίσετε να μείνετε έγκυος. Στη συνέχεια, συνεχίζετε να το παίρνετε για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Είναι καλό να τρώτε και άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ.

Αν είχατε ένα παιδί με έλλειμμα του νευρικού σωλήνα, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσετε ξανά παιδί με το ίδιο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα σκεύασμα με πολύ υψηλότερη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος.

Εάν παίρνετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως για παράδειγμα για επιληψία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια υψηλότερη δόση του φυλλικού οξέος. Αυτό συμβαίνει διότι τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει το φυλλικό οξύ.

Επίσης αν ο δείκτης μάζας του σωματός σας είναι μεγαλύτερο από 30, ή αν έχετε διαβήτη, θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υψηλότερη δόση φυλλικού οξέος. Ιδανικά προτείνετε να λαμβάνετε σκευάσματα με υψηλότερη δόση φυλλικού οξέος πριν την εγκυμοσύνη και για τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας. Όντας υπέρβαρες και / ή αν έχετε διαβήτη έχετε αυξημένο τον κίνδυνο να αποκτήσετε παιδί με έλλειμμα του νευρικού σωλήνα.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώω;

H κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ είναι πολύ καλό για εσάς και το μωρό σας. Αυτά τα τρόφιμα θα περιέχουν και όλα τα είδη των άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε και οι δύο.Εδώ είναι μερικά πλούσια σε φυλλικό οξύ τρόφιμα για να μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • 90g βραστά λαχανάκια Βρυξελλών (περιέχουν 99mcg του φυλλικού οξέος)
  • Δύο κουταλιές της σούπας μαυρομάτικα φασόλια (126mcg)
  • Πέντε λόγχες του σπαραγγιού στον ατμό (92mcg)
  • Δύο κορφές μπρόκολο στον ατμό (58mcg)
  • Μία μεσαίου μεγέθους πατάτα (80mcg)
  • Ένα κύπελλο 30g brown flakes (100mcg)
  • Ένα μεγάλο αυγό βραστό (22mcg)
  • 1g εκχύλισμα ζύμης (26mcg)
  • Ένα μέτριο πορτοκάλι (54mcg)
Είναι καλύτερα να μην τρώτε τα λαχανικά πολύ βρασμένα, γιατί αυτό καταστρέφει το φυσικό φυλλικό οξύ. Βράσιμο στον ατμό είναι μια πιο ήπια μέθοδος μαγειρέματος.