Νεφρά και πόνος: Τι μπορεί να κρύβει

Τα νεφρά για το ανθρώπινο σώμα αποτελούν το φυσικό φίλτρο που κατακρατά και αποβάλλει όλα τις περιττές ουσίες  του σώματος ,τα τοξικά απόβλητα του μεταβολισμού , ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος καθώς και τα περισσεύματα του νερού.

Bοηθούν στον μεταβολισμό, ρυθμίζουν τον όγκο και την πίεση του αίματος, δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια, διατηρούν τα οστά ισχυρά και απαλλάσσουν τον οργανισμό από όλα τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο σώμα μας. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει τα νεφρά, τα οποία γίνονται ευαίσθητα στις πέτρες στα νεφρά, στις μολύνσεις, στις κύστες, σε όγκους και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Νεφρά και πρόβλημα: Συμπτώματα

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις και τα οποία μαρτυρούν ότι μπορεί να έχεις πρόβλημα στα νεφρά σου είναι τα παρακάτω :

  1. Έντονος πόνος: Οι έντονοι πόνοι στις περιοχή των νεφρών είναι ανησυχητικοί γι’ αυτό αν τους νιώσεις καλό θα ήταν να επισκεφτείς αμέσως τον γιατρό σου.
  2. Αλλαγές στην ενούρηση και πόνος: Ένα από τα κύρια σημάδια που υποδηλώνουν ότι έχεις πρόβλημα στα νεφρά σου είναι η συχνότητα της ενούρησης, η ποσότητα αλλά και το χρώμα τους . Αν, λοιπόν, παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο ή αν πονάς την ώρα που πηγαίνεις στην τουαλέτα κάνε τις ανάλογες εξετάσεις.
  3. Ατονία και αδυναμία: Χωρίς να έχει γίνει κάτι εκτός από τους πόνους που νιώθεις στην περιοχή των νεφρών σου η διάθεση σου έχει πέσει πολύ. Τι γίνεται τότε; Τα νεφρά έχουν την ικανότητα να παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. ‘Όταν μειώνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια η έλλειψη της ερυθροποιητίνης οδηγεί σε αναιμία .Τότε η διάθεση σου πέφτει και νιώθεις πολύ αδύναμος-η.
  4. Έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο ή σε όλο το σώμα: Τα νεφρά λειτουργούν σαν φίλτρο στον οργανισμό σου. Αν, για κάποιο λόγο αυτά δεν λειτουργούν σωστά μερικές περιττές ουσίες έχουν εισχωρήσει στον οργανισμό σου και σου προκαλούν οίδημα.
  5. Ρίγη: Ένα από τα συμπτώματα που μαρτυρούν πρόβλημα στα νεφρά είναι η έντονη ρίγη. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να ανεβάσεις και πυρετό.
  1. Δερματικά εξανθήματα και φαγούραΤα προβλήματα στα νεφρά οδηγούν στη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στο αίμα. Έτσι, επηρεάζεται η όψη του δέρματος και μπορεί να εκδηλωθούν εξανθήματα και έντονη φαγούρα.
  1. Περίεργη γεύση στο στόμα: Αν έχεις προβλήματα στα νεφρά θα παρατηρήσεις ότι νιώθεις μια έντονη μεταλλική γεύση στο στόμα σου. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η ουρία στο αίμα

Πόνος στα νεφρά: Πρόληψη

Τα νεφρά μας απαιτούν  την συνεχή προσοχή μας  έτσι ώστε να μη μας προδώσουν. Βέβαια, για τους ειδικούς παραμένουν ο «σιωπηλός» κίνδυνος, καθώς, όταν νοσούν, δε δίνουν ξεκάθαρα συμπτώματα. Έτσι, δυστυχώς, πολλές φορές ο κίνδυνος περνά απαρατήρητος, ενώ τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν θα είναι πια πολύ αργά. Εάν μια νεφρική νόσος διαγνωστεί νωρίς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των νεφρών. Μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή είναι οι παρακάτω :

  • Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τη διατροφή σας ώστε να αποτρέπεται η αύξηση των τοξινών στο σώμα σας. Οι τοξίνες καταλήγουν στο αίμα και δεν μπορούν να εξαλειφθούν μέσω των ούρων.
  • Αποφύγετε την δημιουργία πέτρας και την νεφρική ανεπάρκεια με το να αποφεύγετε το αλάτι και τα επεξεργασμένα φαγητά (ειδικά τα κατεψυγμένα και παναρισμένα φαγητά)
  • Μην καταναλώνετε πάρα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνετε, ειδικότερα κόκκινο κρέας. Οι τροφές αυτές απομακρύνουν το ασβέστιο μέσω του ούρων και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας και ουρικού οξέος.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών και άλλων ποτών με πολλή ζάχαρη επειδή καταστρέφουν το ασβέστιο πολύ γρήγορα.
  • Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική δίαιτα ή μια δίαιτα πλούσια σε φυσικά θρεπτικά συστατικά. Προσθέστε στη διατροφή σας φρέσκα φρούτα και χυμούς λαχανικών.
  • Καταναλώστε μεγάλες ποσότητες τροφών με διουρητικές ικανότητες, όπως τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, το σέλερι, τα καρότα, το αγγούρι, τα μήλα, το καρπούζι, το πεπόνι, το σπανάκι και τα ροδάκινα.
  • Μειώστε τη χρήση φαρμάκων όπως της ασπιρίνης, της ιβουπροφαίνης ή άλλων τέτοιου είδους σκευασμάτων
  • Καταναλώστε πολύ νερό κάθε μέρα (δύο λίτρα το χειμώνα και τρία το καλοκαίρι) ώστε τα ούρα σας να είναι σχεδόν διάφανα ή να έχουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε κατά πολύ την ανωτέρω ποσότητα γιατί θα αναγκάσετε τα νεφρά σας να δουλεύουν περισσότερο.

Πόνος στα νεφρά: πότε η κατάσταση είναι σοβαρή

Ο πόνος στα νεφρά αναφέρεται στον πόνο που προκύπτει από την μόλυνση, τον τραυματισμό, ή την φλεγμονή του νεφρού.

Ένας πόνος στα νεφρά μπορεί να σας φανεί ως γενικευμένος, μονόπλευρος πόνος στο πάνω μέρος της μέσης σας, που συχνά συνοδεύεται από πυρετό και συμπτώματα προβλήματος του ουροποιητικού συστήματος.

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται οι νεφροί. Τα νεφρά σας βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά από ό,τι νομίζετε. Για την ακρίβεια είναι κάτω από κάτω πλευρά σας. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο ένας πόνος στα νεφρά να παρεξηγηθεί με πόνο στα πλευρά, ή την πλάτη.

Οι πιθανές αιτίες για τον πόνο στα νεφρά περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία στα νεφρά
  • θρόμβοι αίματος στις φλέβες των νεφρών (νεφρική φλεβική θρόμβωση)
  • Ουρολοίμωξη
  • Αρτηριοσκλήρωση/αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγούν στα νεφρά)
  • Κολλημένα νεφρά (μια κατάσταση κατά τη γέννηση, όπου οι δύο νεφροί συντήκονται μαζί)
  • Καρκίνος στα νεφρά, ή άλλος νεφρικός όγκος
  • Λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)
  • Διόγκωση των νεφρών λόγω της ροής ούρων προς τα πίσω (υδρονέφρωση)
  • Πολυκυστική νόσος των νεφρών
  • Πέτρες στα νεφρά που προκαλούν πόνο, αλλά με μια ιδιαιτερότητα: Για όσο διάστημα παραμένουν στα νεφρά, δεν προκαλούν καθόλου πόνο. Αυτό συμβαίνει όταν μετακινηθούν προς την έξοδο από τα νεφρά, οπότε και ο πόνος εμφανίζεται συνήθως κατά κύματα, είναι απότομος, έντονος και οι γιατροί τον αποκαλούν ως κολικό του νεφρού, ή του ουρητήρα.

 

Παρόλα αυτά  είναι πιθανό να έχετε κάτι από τα παραπάνω , αλλά να εκδηλώσετε πολύ λίγα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στα νεφρά σας …….!!!!!