Φρονιμίτες. Μία λέξη, μία πονεμένη ιστορία. Ο πόνος, άλλωστε, στα δόντια είναι από τους πόνους που δεν αντέχονται.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φρονιμίτες έχουν προκαλέσει πιο σύνθετα προβλήματα, αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητος ο έγκαιρος και ορθός «χειρισμός» τους.
Ποιος είναι αυτός, όμως, και σε ποια σημεία πρέπει να δίνουμε προσοχή;
Πότε βγαίνουν οι φρονιμίτες;
Οι τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται και εμφανίζονται στο στόμα μεταξύ 17 και 23 ετών, όταν τελειώνει η εφηβεία και ξεκινάει η περίοδος της ενηλικίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν ονομαστεί σωφρονιστήρες ή φρονιμίτες. Πολλές φορές δε βρίσκουν χώρο για να βγουν στο στόμα και έτσι παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.
Γιατί πονάμε από τους φρονιμίτες;
Η περιοχή όπου βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί και εύκολα αναπτύσσονται βακτήρια. Έτσι, όταν επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, δηλαδή είναι ημιέγκλειστος, αναπτύσσονται μολύνσεις (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο, περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος, ερυθρότητα και κακοσμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν τοπικά ή να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα.
Τι άλλα προβλήματα δημιουργεί ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης;
Η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας.
Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης, λόγω της περιοχής όπου βρίσκεται, δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά και έτσι πολύ γρήγορα και ο ίδιος τερηδονίζεται και αποκτάει σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα, που επεκτείνονται και στο διπλανό τραπεζίτη.
Ο έγκλειστος φρονιμίτης πολύ συχνά χαλά το διπλανό δόντι που πιέζει ή απορροφά τη ρίζα του.
Σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθεί κύστη ή ακόμα και κάποιος όγκος γύρω από το φρονιμίτη.
Πότε πρέπει να βγαίνει ένας φρονιμίτης;
Είναι αυτονόητο ότι οι φρονιμίτες που είτε έχουν πρόβλημα οι ίδιοι είτε δημιουργούν προβλήματα σε διπλανά δόντια και στις γνάθους, θα πρέπει να αφαιρούνται. Πιο συγκεκριμένα όταν:
- παρουσιάζουν οποιαδήποτε οδοντική παθολογία (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα),
- εμφανίζουν συχνές υποτροπές περιστεφανίτιδας,
- δημιουργούν βλάβες σε διπλανά δόντια,
- είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία κύστεων ή (πολύ σπάνια) όγκων.
Πρέπει να βγαίνουν και πότε οι φρονιμίτες που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα;
Φρονιμίτες που έχουν εμφανιστεί στο στόμα και λειτουργούν, εφόσον δεν έχουν την παραμικρή νόσο και βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα, δε χρειάζεται να αφαιρούνται. Φρονιμίτες που είναι είτε ημιέγκλειστοι είτε έγκλειστοι και δε συμμετέχουν στη μάσηση, ακόμα και αν δε δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, είναι καλό να αφαιρούνται.
Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή ενός ημιέγκλειστου ή έγκλειστου φρονιμίτη;
Ναι, για τον ιατρό με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως και την πείρα για να ολοκληρώσει αυτήν την επέμβαση ανώδυνα, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση είναι για την ομάδα μας μια απλή επέμβαση ρουτίνας, που μπορεί να γίνει με κλασική τοπική αναισθησία. Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ πολλές φορές επιλέγουμε τη μέθη με τη βοήθεια εξειδικευμένου αναισθησιολόγου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που θα γίνει η εξαγωγή 3-4 φρονιμιτών μαζί.
Είναι ασφαλής διαδικασία η μέθη και γιατί να την προτιμήσουμε;
Είναι μία διαδικασία που γίνεται και για πολλές άλλες ιατρικές πράξεις (π.χ. γαστροσκόπηση). Είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο παρουσία αναισθησιολόγου. Η κλασική ανάμνηση των ασθενών που ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία είναι ότι… δεν τη θυμούνται!
Δηλαδή πόσους φρονιμίτες να βγάζουμε;
Αν και ο κάθε φρονιμίτης μπορεί να βγει ξεχωριστά, είναι πολύ καλύτερο για τον ασθενή η εξαγωγή τους να γίνεται είτε σε ζευγάρι (κάθε πλευρά ξεχωριστά) είτε όλοι μαζί. Αν και η αφαίρεση όλων των φρονιμιτών μαζί ακούγεται αρχικά αρκετά επιβαρυντική για τον ασθενή, η τελική ταλαιπωρία του είναι σαφώς μειωμένη. Και αυτό διότι:
••• Είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και γρήγορη Οι χειρουργικές συνεδρίες μειώνονται από 4 σε 2 ή, ακόμα καλύτερα, σε 1. Η ίδια φαρμακευτική αγωγή (προληπτική αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα) χορηγείται μόνο 1 ή 2 φορές αντί για τέσσερις.
••• Οι καθημερινές επαγγελματικές, σχολικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις του ασθενή διαταράσσονται αντίστοιχα 1-2 φορές αντί για 4.
Πρέπει να βγαίνουν οι φρονιμίτες σε παιδιά και εφήβους μετά την ορθοδοντική θεραπεία;
Η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι ορθοδοντικοί συνιστούν την εξαγωγή των εγκλείστων σωφρονιστήρων στα παιδιά και τους εφήβους μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και στην αρχή της.
Φρονιμίτης: 5 τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο
Ο πόνος που προκαλείται, όταν ο φρονιμίτης μεγαλώνει, μπορεί να γίνει έντονος και να μην σας αφήσει να επικεντρωθείτε σε οτιδήποτε άλλο. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει φθορά των δοντιών εξαιτίας της ανάπτυξης ενός φρονιμίτη, αλλά ο πόνος μπορεί να εξακολουθεί να είναι αφόρητος ανά περιόδους. Πολλοί επιλέγουν τη χειρουργική εξαγωγή όταν αυτός επιμένει, αλλά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τον πόνο μέχρι το χειρουργείο.
Αλοιφή για τοπική αναισθησία
Αυτά είναι διαθέσιμα ως φάρμακα για τα στοματικά νοσήματα στα περισσότερα φαρμακεία. Απλά εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στην πληγείσα περιοχή για να απαλύνετε τον πόνο έως και 30 λεπτά τη φορά.
Πλύσεις με αλατόνερο
Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό αλατόνερο. Το ζεστό αλατόνερο βοηθάει στον ήπιο πόνο του φρονιμίτη και μπορείτε αποφύγετε τη χρήση φαρμάκων. Απλά αναδεύσετε το αλατόνερο μέσα στο στόμα σας για μισό λεπτό και φτύστε. Να είστε προσεκτικοί για να μην καταπιείτε το αλατόνερο.
Αναλγητικά
Ένα από αυτά είναι το Acetaminophen που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με τους φρονιμίτες που φυτρώνουν. Πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τη δοσολογία και τις άλλες προφυλάξεις που αναγράφονται στη συσκευασία. Ενδέχεται να υπάρχουν προειδοποιήσεις που να επισημαίνονται στο κουτί, στις οποίες πρέπει να εστιάσετε. Εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας ή εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Θα πρέπει να σας πει εάν η λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων χωρίς συνταγή μπορεί να αποφευχθεί λόγω βλαβερών αντιδράσεων φαρμάκων ή όχι.
Σκόρδο και Κρεμμύδι
Πολλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν επίσης να θεραπεύσουν τον πόνο από φρονιμίτη. Μασήστε σκόρδο ή κρεμμύδι, τα οποία κάνουν καλό στα δόντια. Το σκόρδο κάνει τα δόντια υγιή και δυνατά. Το μάσημα ενός κρεμμυδιού για μόνο τρία λεπτά έχει διαπιστωθεί κλινικά ότι μειώνει το επίπεδο των μικροβίων στο στόμα. Τοποθετήστε ένα κρεμμύδι σε φέτες στο φρονιμίτη ή στα ούλα, γενικά στα σημεία που νιώθετε πόνο. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσφορίας που προκαλεί ο φρονιμίτης, καθώς βοηθούν στη μείωση του πόνου.
Γαρίφαλο
Τα γαρίφαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλη σπιτική θεραπεία για τη μείωση του πόνου των δοντιών και βοηθούν επίσης με τη μόλυνση. Το λάδι γαρίφαλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πάσχοντα φρονιμίτη και στην περιοχή που περιβάλλεται. Ανακατέψτε το με σκόρδο και αλάτι και εφαρμόστε στο δόντι. Μπορεί να σας φανεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία. Το λάδι του γαρίφαλου μπορεί επίσης να εφαρμοστεί μαζί με λίγη σκόνη πιπεριού και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλάιων. Αυτή η πάστα πρέπει να εφαρμοστεί απευθείας στο δόντι ή στα ούλα που πονούν.