Πόσα χρόνια θα ζήσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022;

Πώς διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής για τα νεογέννητα; Τι έδειξε γαλλική έρευνα;

Σημαντικά έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου αιώνα, ενώ για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022, προβλέπεται μακροζωία, ξεπερνώντας τα 90 έτη.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE), η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα Le Monde, υπολογίζεται ότι τα κοριτσάκια που γεννήθηκαν φέτος έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 93 χρόνια, ενώ τα αγοράκια 90 χρόνια.

Η νέα γενιά κρατά τα σκήπτρα της μακροζωίας

Για τους Γάλλους ηλικίας 20 ετών φέτος, το προσδόκιμο είναι μικρότερο: Στα 91 χρόνια για τις γυναίκες και στα 88 χρόνια για τους άνδρες.

Επίσης, η μέση ηλικία θανάτου των γυναικών και των ανδρών που κλείνουν τα 50 φέτος, υπολογίζεται στα 89 και στα 85 αντίστοιχα.

Αυτές οι προβλέψεις δεν βρίσκονται στο ίδιο μητρώο με το άμεσο προσδόκιμο ζωής, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη δημογραφική έκθεση INSEE, το οποίο το 2021 ήταν 85,4 έτη για τις γυναίκες και 79,3 έτη για τους άνδρες.

Το άμεσο προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται από τα στοιχεία θνησιμότητας του εξεταζόμενου έτους, ενώ το προσδόκιμο ζωής της γενιάς του 2022 υπολογίζεται από τις προβλέψεις δεδομένων θνησιμότητας.

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο

Το προσδόκιμο ζωής ανά γενιά φαίνεται να εξελίσσεται πιο γρήγορα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες: «Οι γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1990 θα μπορούσαν να κερδίσουν 2,1 χρόνια για κάθε δέκα χρόνια γέννησης», σε σύγκριση με «3,1 χρόνια» για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη INSEE, σχεδόν όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022 θα φτάσουν την ηλικία των 65 ετών, σε σύγκριση με το 91% των γυναικών και το 84% των ανδρών που γεννήθηκαν το 1970. Η πιθανότητα δε, για όσους γεννήθηκαν το 1940, ήταν στο 81% για τις γυναίκες και στο 69% για τους άνδρες

Για τη δημιουργία αυτής της μελέτης, το Ινστιτούτο χρησιμοποίησε ένα κεντρικό σενάριο πληθυσμιακών προβολών. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην απογραφή πληθυσμού.

«Οι πληθυσμιακές προβλέψεις 2021-2070 συνίστανται στην εκτίμηση του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικία την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους στη Γαλλία», διευκρινίζει το INSEE.

Μακροζωία: Μυστικά για να πατήσεις τα 100

Μυστικά μακροζωίας που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις ή ακόμα και να ξεπεράσεις τα 100!

1. Προσπάθησε να πιστέψεις σε κάτι

Ένα από τα μυστικά μακροζωίας που επιβεβαιώνουν πάνω από 1000 έρευνες, συνδέει την πίστη σε κάτι με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η ισχυρή πίστη σε κάτι μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει το άγχος και τα αισθηματικά του προβλήματα ενώ φαίνεται πως και η καρδιά προστατεύεται από την πίστη όπως και τα προβλήματα αναπνοής ή πέψης.

2. Γέλα τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα

Το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εξολοθρεύει τις ορμόνες του στρες. Ως ενήλικες, γελάμε μόνο πέντε με δεκαπέντε φορές την ημέρα, τη στιγμή που ως παιδιά ξεπερνούσαμε τα 100 γέλια την ημέρα.

3. Παρακολούθησε μια ώρα λιγότερη τηλεόραση το βράδυ

Μετά την ηλικία των 25, κάθε μία ώρα τηλεόρασης που παρακολουθείς, μπορεί να σου κόψει μέχρι και 20 λεπτά από τη ζωή σου, υποστηρίζουν επιστήμονες του Αμερικάνικου Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου. Η σκέψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός πως όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπεις, τόσο το σώμα σου κάθεται και δεν κάνει τίποτα, οι μύες δεν γυμνάζονται, δεν καις θερμίδες και ανεβαίνουν τα ποσοστά ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

4. Ζωγράφισε το δικό σου οικογενειακό δέντρο και μάθε την ιστορία σας

Το να μάθεις την ιστορία υγείας της οικογένειάς σου, θα σε βοηθήσει να προβλέψεις την πορεία που θα έχει και η δική σου υγεία, αφού πολλές ασθένειες συνδέονται και γονιδιακά.Ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες ή ο καρκίνος μπορούν να βρεθούν γονιδιακά και σε σένα, ενώ μπορείς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα και να λάβεις τα μέτρα σου έγκαιρά. Εκτός αυτού, αν κάποιοι από τους προγόνους σου είχαν κάποια δικά τους μυστικά μακροζωίας , δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις!

5. Προσπάθησε να μην γκρινιάζεις τόσο

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι φαίνεται πως ζουν 12 χρόνια περισσότερα σε σχέση με τους απαισιόδοξους, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Mayo Clinic της Αμερικής. Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι αρρωσταίνουν ευκολότερα, αποφεύγουν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους υγείας και τελικά ζουν λιγότερο.

6. Τραγούδα στο μπάνιο

Το να τραγουδάς, μπορεί να είναι καλύτερη στρατηγική υγείας ακόμα και σε σχέση με το να παίρνεις βιταμίνες σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γιέιλ. Η έρευνα αποκάλυψε πως το να ανήκεις σε χορωδία, είναι το κλειδί για να βελτιώσεις το προσδόκιμο ζωής σου,βελτιώνοντας και την υγεία της καρδιάς σου και αποφεύγοντας την κατάθλιψη.Εσύ μπορείς απλά να τραγουδάς στο μπάνιο.

7. Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα κάθε βράδυ

Η ουλίτιδα αποτελεί παγκόσμια ασθένεια πλέον και το να βοηθάς τα δόντια με το νήμα κάθε βράδυ, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως ο διαβήτης. Η καρδιοπάθεια ή συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν δεκαετείς έρευνες που προηγήθηκαν.

8. Στήσου στο ένα πόδι κάθε πρωί

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αν στηρίζεσαι στο ένα πόδι (διαφορετικό καθημερινά) για κάποια λεπτά κάθε μέρα, αναγκάζεις το σώμα σου να ισορροπεί καλύτερα ενώ ταυτόχρονα, δυναμώνεις την πλάτη και το στομάχι σου! Σύμφωνα με φυσιοθεραπευτή αυτή η απλή αλλαγή στη ζωή μας, μπορεί να μας κάνει πιο δραστήριους, να δυναμώσει τα οστά και να μας προστατεύσεις από τυχόν πτώσεις και σπασίματα.

9. Απόκτησε ένα σκύλο

Οι άνθρωποι που έχουν κάποιο κατοικίδιο, στρεσάρονται λιγότερο και ζουν περισσότερο σε σχέση με άλλους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Σε άλλη έρευνα φανερώθηκε πως οι κάτοχοι σκύλου που τον βγάζουν βόλτα καθημερινά, ζουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια περισσότερο σε σχέση με άλλους ανθρώπους.

10. Γίνε άνθρωπος της λεπτομέρειας

Έρευνα υπό την καθοδήγηση του Δρ Howard Friedman αποκάλυψε πως ο καλύτερος τρόπος πρόβλεψης μακροζωίας, είναι το πόσο ευσυνείδητο είναι ένα άτομο. Οι άνθρωποι που ήταν προσεκτικοί σε κάθε κίνησή τους, είχαν την τάση να ζουν περισσότερο. Όπως φαίνεται τα σωστά στη λεπτομέρεια άτομα, παράγουν περισσότερη σεροτονίνη η οποία αποτρέπει το συναισθηματικό φαγητό και βελτιώνει τον ύπνο. Ταυτόχρονα, τα ευσυνείδητα άτομα κάνουν καλύτερες επιλογές υγείας και παίρνουν λιγότερα ρίσκα.

11. Κάνε έξι καλούς φίλους

Οι στενές φιλίες και οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια είναι το μυστικό για να φτάσεις τα 100, σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα. Ειδικά, οι φίλοι, παρέχουν συναισθηματική στήριξη, η οποία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος ενώ η αγάπη προς τους φίλους ή την οικογένεια, μας βοηθά να παράγουμε ορμόνες όπως η ντοπαμίνη ή οξυτοκίνη, οι οποίες βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και πολεμούν την γήρανση. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, έξι φίλοι είναι όσοι χρειαζόμαστε!

12. Πήγαινε στο κρεβάτι μία ώρα νωρίτερα

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να βάλει την υγεία σου σε κίνδυνο ειδικά κόντρα στην κατάθλιψη ή τις καρδιοπάθειες.Ακόμαι και μια μικρή αλλαγή, όπως το να πας για ύπνο μια ώρα νωρίτερα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματός σου και να σε βοηθήσει να ρίξεις την πίεση, σύμφωνα με έρευνα του Harvard ­Business School, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος.

13. Bοήθησε τον κόσμο γύρω σου

Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου, όχι μόνο σε κάνει να νιώθεις καλά αλλά βοηθά και την υγεία σου. Μια μακροχρόνια έρευνα που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά σε τακτικά διαστήματα, ζουν περισσότερο από άλλους. Οι εθελοντές, αντιμετωπίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, πόνους και γενικά έχουν καλύτερη υγεία.