Ακροαστικά: Βρεφική και παιδική ηλικία – Ανάλυση των ενδείξεων – Ανακούφιση των συμπτωμάτων

Τα ακροαστικά στα παιδιά δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα κλινικό εύρημα που μπορεί, ανάλογα με το είδος του, να καθοδηγήσει τον παιδίατρο προς τη διάγνωση. Ακροαστικά ευρήματα είναι ο πλήρης όρος και πρόκειται για συμπτώματα που θα πρέπει να διαλευκάνει ο παιδίατρος. Να θυμάσαι πως αυτό που ονομάζει ο παιδίατρος ακροαστικά μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που νομίζεις ότι ακούς εσύ όταν το παιδί βήχει ή όταν αναπνέει.

Ακροαστικά: Ποια είναι τα συχνότερα ευρήματα;

  • Οι ρεγχάζοντες ήχοι, όπως τους αποκαλεί ο γιατρός, μοιάζουν με ροχαλητό ή με το γουργούρισμα της γάτας και είναι η περίπτωση που εσύ κι ο παιδίατρος μπορεί να μιλάτε για το ίδιο πράγμα όταν λέτε ότι το παιδί έχει ακροαστικά! Πρόκειται για έναν ήχο σαν το γουργουρητό της γάτας, που ακούγεται κατά την εκπνοή ή στο τελείωμα του βήχα. Ο ήχος αυτός οφείλεται στις βλέννες που έχουν συγκεντρωθεί στους πνεύμονες του παιδιού και γι’ αυτό ο βήχας σε αυτή την περίπτωση είναι παραγωγικός. Συνήθως το γουργουρητό αυτό σχετίζεται με μια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία συνήθως περνά χωρίς επιπλοκές σε μερικές ημέρες.
  • Ένας δεύτερος και διαφορετικός ήχος που, εκτός από τον παιδίατρο, μπορεί να ακούσουμε κι εμείς στο σπίτι, είναι ένα σφύριγμα στο τέλος της κάθε ανάσας του παιδιού. Αυτό είναι πιο ανησυχητικό και μπορεί να σημαίνει επιπλοκή της ίωσης που ταλαιπωρεί το μικρό. Ο συριγμός κατά την αναπνοή μπορεί να σχετίζεται με βρογχίτιδα ή άσθμα και είναι σημαντικό να ενημερωθεί χωρίς καθυστέρηση ο παιδίατρος.
  • Τρίξιμο: Κατά την ακρόαση με το στηθοσκόπιο ο παιδίατρος ακούει έναν ήχο σαν το πάτημα επάνω στο παγωμένο χιόνι ή σαν αυτόν που ακούγεται όταν τρίβεις μια τούφα μαλλιά δίπλα στο αφτί σου. Πρόκειται για την πιο ανησυχητική μορφή ακροαστικών, γιατί συνήθως οφείλονται σε μικροβιακή λοίμωξη.

Ακροαστικά: Ανακούφιση των συμπτωμάτων

Η υγρασία του αέρα βοηθά να μειωθεί ο βήχας και ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Ένας υγραντήρας στο δωμάτιο είναι πολύ χρήσιμος. Εναλλακτικά, βράσε μια μικρή κατσαρόλα με νερό και φύλλα ευκαλύπτου και βάλ’ τη σε ένα ασφαλές σημείο στο δωμάτιο του παιδιού ή πάρε το παιδί μαζί σου στο μπάνιο, κλείσε την πόρτα και άφησε να τρέξει ζεστό νερό. Μη δώσεις όμως στο παιδί σιρόπι για το βήχα ή αποχρεμπτικό, αν δεν το συζητήσεις με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

Ακροαστικά: Πότε να δείτε επειγόντως παιδίατρο;

  • Εάν το παιδί είναι κάτω των 12 μηνών.
  • Εάν έχει αλλεργικό άσθμα ή αρρωσταίνει συχνά από το
    ανώτερο αναπνευστικό.
  • Εάν ο βήχας το ξυπνά το βράδυ.
  • Εάν έχει πυρετό πάνω από 38ºC για περισσότερα από τρία 24ωρα.
  • Εάν έχει ατονία και μειωμένη όρεξη για φαγητό.