Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα είδος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας.
Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα, παρόλα αυτά είναι συνηθέστερη σε παιδιά και εφήβους.
Ποια τα αίτια
Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται συνήθως εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ειδικά σε άτομα με ήδη υπάρχουσες αυτοανοσίες (λεύκη, hashimoto, νόσος Addison, αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια, ατοπική δερματίτιδα)
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη γυροειδή αλωπεκία είναι:
- Μακροχρόνιο στρες
- Τοπικός τραυματισμός
- Λοίμωξη
- Ορμονικές διαταραχές
- Χημικές ουσίες
- Αλλεργικές αντιδράσεις
- Εποχιακές μεταβολές
Ποια τα συμπτώματα του τριχοφάγου
- Τμηματική απώλεια μαλλιών: ένα ή περισσότερα, στρογγυλά, λεία, γυμνά σημεία σαν ένα κέρμα. Συνήθως η τριχόπτωση εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής αν και μπορεί να περιλαμβάνει φρύδια, βλεφαρίδες, γένια, κλπ.
- Εκτεταμένη απώλεια μαλλιών: μερικοί ασθενείς γίνονται φαλακροί, άλλοι χάνουν όλες τις τρίχες του σώματος τους, αν και σπάνιο, και άλλοι έχουν ένα σημείο με απώλεια μαλλιών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
- Προβλήματα νυχιών: μπορεί να παρουσιάσουν μικρά εντυπώματα, λευκές κηλίδες ή γραμμές, να είναι τραχιά ή λεπτά και να σπάνε. Μερικές φορές οι αλλαγές των νυχιών είναι το πρώτο ή και μοναδικό σημάδι της γυροειδούς αλωπεκίας.
Θεραπείες αντιμετώπισης
Τα μαλλιά συχνά βγαίνουν από μόνα τους και σε ποσοστό 80% η νόσος αντιστρέφεται στη διετία. Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες, κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Κορτικοστεροειδή, για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, με τους παρακάτω τρόπους:
– Ενέσιμα, στα σημεία απώλειας μαλλιών ανά 3-6 εβδομάδες, με την ανάπτυξη των μαλλιών να ξεκινά μετά από 1μήνα από την τελευταία ένεση
– Τοπικά φάρμακα, με τον ασθενή να εφαρμόζει κρέμα, λοσιόν ή αλοιφή στα γυμνά σημεία. Δεν είναι τόσο αποτελεσματική μέθοδος, αλλά είναι η καλύτερη λύση για τα παιδιά
– Χάπια κορτικοστεροειδών – σπάνια επιλογή μιας και έχουν σοβαρές παρενέργειες – αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ασθενείς με πολλά αποψιλωτικά σημεία - Μινοξιδίλλη,για την αύξηση των μαλλιών με αποτελέσματα σε περίπου 2μήνες, ενδείκνυται για παιδιά και ενηλίκους.
- Ανθραλίνη, η οποία μεταβάλλει την ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Οι ασθενείς εφαρμόζουν μια ουσία σαν πίσσα, την αφήνουν για 20’-60’ και ξεπλένουν καλά για αποφυγή ερεθισμού
- Φωτοδυναμική θεραπεία
- Ψυχοθεραπεία και θεραπεία με αντικαταθλιπτικά
- Ομοιοπαθητική
- Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP,δηλαδή θεραπεία με ενεργοποιημένο πλάσμα από το αίμα του ίδιου του ασθενή
Συμβουλές για να αποτρέψετε την επιδείνωση της γυροειδούς αλωπεκίας
Αποφύγετε τα περιττά τραύματα στα μαλλιά ή στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να διαχειριστείτε την αλωπεκία σας και να μειώσετε την τριχόπτωση. Όσο λιγότερο τραύμα προκαλείτε στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τα διατηρήσετε. Τραύμα στα μαλλιά μπορεί να προκληθεί από το πολύ συχνό λούσιμο των μαλλιών, τη χρήση χημικών ή βαφών, ή ακόμη και τη χρήση εργαλείων styling με θερμότητα. Είναι επίσης σημαντικό να είστε εξαιρετικά απαλοί με τα μαλλιά σας ενώ είναι βρεγμένα, καθώς αυτή είναι η στιγμή που μπορεί να συμβεί το μεγαλύτερο σπάσιμο.
Επιπλέον, προσπαθήστε να αποφύγετε το τραύμα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό έρχεται κυρίως με τη μορφή χρήσης βουρτσών με σκληρές τρίχες, ή του βουρτσίσματος με πολύ δυναμικές κινήσεις. Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε τα χτενίσματα που τραβούν υπερβολικά το τριχωτό της κεφαλής σας. Οι αλογοουρές, οι κότσοι και οι πλεξούδες πρέπει να μειωθούν, εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια μαλλιών σας και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αλωπεκία.
- Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος. Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τριχόπτωση. Όταν τα επίπεδα άγχους είναι υψηλά, είναι πιο πιθανό να χάσετε μαλλιά. Αν και η γυροειδής αλωπεκία δεν συνδέεται συγκεκριμένα με το στρες, είναι πιο πιθανό να έχετε εξάρσεις σε περιόδους που βιώνετε υψηλά επίπεδα στρες.
- Αναλύστε τη διατροφή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να συνδεθεί με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών, αναλύστε εάν λαμβάνετε πάρα πολλά, ή πολύ λίγα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών, μια εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πρόσληψη ποιων θρεπτικών συστατικών χρειάζεται να ρυθμίσετε στη διατροφή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ακριβώς το πρόβλημα προτού πάρετε συμπληρώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού, ή μετάλλου μπορεί να επιδεινώσει την απώλεια μαλλιών.