Η ψυχογενής βουλιμία, είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς διατροφική αλλά και ψυχολογική διαταραχή. Οι ασθενείς, που πάσχουν από βουλιμία, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, ενώ στη συνέχεια αισθάνονται τύψεις και ενοχές, και προσπαθούν να το “ξεφορτωθούν” με ανθυγιεινούς τρόπους. Μερικές εκφράσεις των συναισθημάτων αυτών είναι η απόπειρα εμετού, η χρήση λιποδιαλυτικών προϊόντων, διουρητικών, η νηστεία, αλλά και η εξαντλητική σωματική άσκηση.
Ψυχογενής βουλιμία: Συμπτώματα
- Ανησυχία και ψύχωση με το σωματικό βάρος
- Επεισόδια υπερκατανάλωσης φαγητού
- Αίσθημα έλλειψης ελέγχου στα επεισόδια υπερκατανάλωσης φαγητού
- Απόπειρες εμετού μετά το φαγητό και εξαντλητική σωματική άσκηση
- Χρήση διουρητικών, καθαρτικών και άλλων φαρμάκων, τα οποία δεν προέρχονται από συνταγή γιατρού, σχετικά με κάποιο νόσημα.
- Εξαντλητικές νηστείες, ψύχωση με τις θερμίδες και αποφυγή συγκεκριμένων ομάδων φαγητού, που θεωρούνται “παχυντικές”
- Υπερκατανάλωση προϊόντων για αδυνάτισμα και λιποδιάλυση
Μερικές ενδείξεις, ότι κάποιος από το στενό σας περιβάλλον, πάσχει από βουλιμία είναι επίσης:
- Τα συνεχή παράπονα σχετικά με το σωματικό βάρος
- Η πολλή αυστηρή δίαιτα και νηστεία
- Η άρνηση κατανάλωσης φαγητού μπροστά σε άλλα άτομα
- Η επίσκεψη της τουαλέτας αμέσως μετά από κάθε γεύμα
- Οι έντονες μεταβολές στο σωματικό βάρος
- Το πρήξιμο των άκρων και του προσώπου
Ψυχογενής βουλιμία: Αίτια
Αν και τα ακριβή αίτια της βουλιμίας δεν είναι γνωστά, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην εμφάνιση της διαταραχής:
- Φύλο: Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, έχουν αρκετά μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν βουλιμία, απ’ ό,τι οι άντρες και τα αγόρια.
- Κληρονομικότητα και βιολογικοί παράγοντες: Η ύπαρξη ενός οικογενειακού μέλους με διατροφική διαταραχή, αλλά και η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος σε παιδική ηλικία, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διατροφικής διαταραχής.
- Ψυχολογικοί και συναισθηματικοί παράγοντες: Ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά και η χρήση ψυχογενών ουσιών, συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. Το ίδιο ισχύει και για παιδικά τραύματα ή άλλες τραυματικές εμπειρίες, κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
- Διατροφή: Οι άνθρωποι, που ακολουθούν ακραίες δίαιτες και έχουν κακές διατροφικές συνήθειες, έχουν περισσότερες πιθανότητες, μετά από κάποιο επεισόδιο υπερκατανάλωσης φαγητού, να καταφύγουν σε ακραίες “λύσεις” απώλειας βάρους.
Εάν γνωρίζετε κάποιον, που πιστεύετε ότι πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή, ή αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κάποια από τα συμπτώματα, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (διατροφολόγο/ψυχολόγο) ή τον γιατρό που σας παρακολουθεί, ώστε να δεχτείτε την σωστή καθοδήγηση και να αντιμετωπίσετε τα αίτια πίσω από την βουλιμία, και επομένως την ίδια την διαταραχή.