Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Δες από τι υποφέρεις και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Είναι πολύ σημαντικό να δεις αν υποφέρεις από ημικρανίες ή από πονοκέφαλο, καθώς το κάθε πρόβλημα έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.  Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών πονοκεφάλων. 

Πονοκέφαλος: Τι είναι;

Οι πονοκέφαλοι είναι δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι σας που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός, και συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι περιλαμβάνουν το μέτωπο και το πίσω μέρος του λαιμού.

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου είναι ένας πονοκέφαλος από συναισθηματική φόρτιση. Οι λόγοι που προκαλούν αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν στρες, μυϊκή καταπόνηση και άγχος.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Άλλοι τύποι κεφαλαλγίας

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Είναι σοβαρά επώδυνοι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζετε κύκλους επιθέσεων κεφαλαλγίας, ακολουθούμενους από περιόδους χωρίς κεφαλαλγία.

Πονοκεφάλος από ιγμορίτιδα

Συχνά συγχέεται με ημικρανίες, αυτοί οι πονοκέφαλοι συνυπάρχουν με συμπτώματα λοίμωξης όπως πυρετός, βουλωμένη μύτη, βήχας, συμφόρηση και πίεση του προσώπου.

Πονοκέφαλοι «βροντή»

Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι ένας πολύ σοβαρός πονοκέφαλος που αναπτύσσεται σε 60 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποαραχνοειδούς αιμορραγίας- μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεύρυσμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τραυματισμό. Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο αν νιώσετε κάτι τέτοιο.

Τι είναι η ημικρανία

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και συχνά έχουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο κεφάλι.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο της ημικρανίας περιλαμβάνουν:

-ναυτία

-πόνο πίσω από το ένα μάτι ή το αυτί

-πόνο στους κροτάφους

– αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν

-ευαισθησία στο φως και / ή τον ήχο

-προσωρινή απώλεια όρασης

-εμετό

Πονοκέφαλος ή ημικρανία: Τι διαφορά έχουν

Σε σύγκριση με την ένταση ή άλλους τύπους πονοκεφάλου, ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να είναι μέτριος έως σοβαρός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους τόσο σοβαρούς που αναζητούν φροντίδα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν μόνο μία πλευρά του κεφαλιού. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί η κεφαλαλγία ημικρανίας που να επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν την ποιότητα του πόνου: Ένας ημικρανικός πονοκέφαλος θα προκαλέσει έντονο πόνο που μπορεί να είναι παλλόμενος και θα κάνει πολύ δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: ημικρανία με αύρα και ημικρανία χωρίς αύρα. Μια «αύρα» αναφέρεται στις αισθήσεις ενός ατόμου που βιώνει πριν πάθει μια ημικρανία. Οι αισθήσεις συνήθως συμβαίνουν οπουδήποτε από 10 έως 30 λεπτά πριν από μια επίθεση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-αίσθηση διανοητικής μείωσης ή αντιμετωπίζει πρόβλημα σκέψης

-αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν ή ασυνήθιστες γραμμές

-αίσθηση τσουξίματος ή μουδιάσματος στο πρόσωπο ή τα χέρια

-ασυνήθιστη αίσθηση οσμής, γεύσης ή αφής

Ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανία ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα μία ή δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση της ημικρανίας. Γνωστή ως φάση “πρόδρομος”, αυτά τα πιο ευδιάκριτα σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δυσκοιλιότητα
  • -κατάθλιψη
  • -συχνό χασμουρητό
  • -ευερεθιστότητα
  • -δυσκαμψία του αυχένα
  • -περίεργες διατροφικές συνήθειες

Πονοκέφαλος ή ημικρανία: Αιτίες τις ημικρανίας

Τα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανίες αναφέρουν διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με αυτές. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

-συναισθηματικό άγχος

-αντισυλληπτικά

-αλκοόλ

-ορμονικές αλλαγές

-εμμηνόπαυση

Παρατηρήστε πώς αναπτύσσεται η κεφαλαλγία σας και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Ημικρανία: 6 τρόποι για να μην υποφέρετε

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας

Αποφεύγετε να καταπονείτε τον οργανισμό σας. Μπορεί η καθημερινότητα να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, φροντίστε ωστόσο να μην φτάνετε στα άκρα τις αντοχές σας και να πίνετε πολύ νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν λιγότερη κούραση, θα σας γλιτώσουν από το δυσάρεστο αίσθημα της ημικρανίας.

Μην παραλείπετε γεύματα

Φροντίστε να τρώτε κάθε τρεις ώρες και να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο, καθώς η πείνα σε συνδυασμό με την κούραση μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Σημαντικό είναι επίσης να παρατηρήσετε ποιες τροφές καταναλώσατε προτού εμφανιστεί η ημικρανία και να τις ελαττώσετε ώστε να δείτε πως αντιδρά ο οργανισμός σας.

Μειώστε την καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Προσέξτε όμως, εάν σταματήσετε απότομα την λήψη καφεΐνης μπορεί πάλι να προκληθούν ημικρανίες. Προσπαθήστε να την μειώσετε σταδιακά για σίγουρα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Με μέτρο η γυμναστική

Η γυμναστική έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας συνολικά, αλλά μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης ημικρανίας εάν οι ασκήσεις που κάνετε και η συχνότητα με την οποία γίνονται προκαλούν μια συνολική αδυναμία στον οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Κοιμηθείτε αρκετά

Προσπαθήστε να μην χάνετε ώρες από τον ύπνο σας και να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ποσότητα και την ποιότητα ύπνου που έχει ανάγκη. Ο αδιάκοπος ύπνος κατά την διάρκεια της νύχτας συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Ελαττώστε το άγχος

Ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες, είναι να ελέγξετε το άγχος. Ξεκινήστε διαλογισμό, φροντίστε να διασκεδάζετε με φίλους, επιλέξτε ένα χόμπι και γενικά εντάξτε στην ζωή σας δραστηριότητες και συνήθειες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.

Ημικρανία: Με ποιες 5 παθήσεις συνδέεται και γιατί

1. Κατάθλιψη και άγχος

Όταν μιλάμε για τη σχέση της ημικρανίας με την κατάθλιψη και το άγχος, η ημικρανία μοιάζει να είναι το αυγό και η κότα ταυτόχρονα! Η σχέση μεταξύ των δύο είναι αμφίδρομη: Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές εκδηλώνουν συχνότερα ημικρανίες και ταυτόχρονα τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες είναι πιο επιρρεπή σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, καθώς η ποιότητα ζωής τους δέχεται ισχυρό πλήγμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή προς αντιμετώπιση της κατάθλιψης (αντικαταθλιπτικά) βοηθά και στην καταστολή της ημικρανίας.

2. Καρδιοπάθεια

Περίπου το 30% των ατόμων που εκδηλώνουν ημικρανία βιώνουν πρόδρομες αισθητηριακές αλλοιώσεις γνωστές ως αύρα. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ημικρανία με αύρα αυξάνει πιθανώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Μια πιθανή εξήγηση της σχέσης μεταξύ των δύο είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών (προ-φλεγμονώδεις ουσίες) που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στην εκδήλωση του εμφράγματος ή του εγκεφαλικού.

3. Παχυσαρκία

Υπάρχει μια εμφανής συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος, με τις ημικρανίες να γίνονται πιο συχνές και πιο ισχυρές όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος. Κοινός παρονομαστής στις δύο περιπτώσεις είναι η εκδήλωση της φλεγμονής. Τόσο η ημικρανία όσο και η παχυσαρκία θεωρούνται φλεγμονώδεις καταστάσεις και η απώλεια μερικών περιττών κιλών μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή ή την πρόληψη της κεφαλαλγίας.

4. Επιληψία

Τόσο η επιληψία όσο και η ημικρανία χαρακτηρίζονται από την ευερεθιστότητα του εγκεφάλου. Ανεξαρτήτως ποιο από τα δύο προηγείται, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το άλλο, διπλασιάζοντας τις πιθανότητες εκδήλωσής του. Αυτό δεν υποδεικνύει απαραιτήτως σχέση αιτίας-αποτελέσματος, απλώς οι δύο παθήσεις συμπορεύονται και εν μέρει οι λόγοι είναι γενετικοί.

5. Αλλεργίες

Οι ημικρανίες εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που εκδηλώνουν ρινίτιδες και συναφείς αλλεργίες. Ο λόγος είναι ότι το τρίδυμο νεύρο παίζει βασικό ρόλο τόσο στην εκδήλωση της ημικρανίας όσο και στην παροχέτευση της βλέννας στη ρινική κοιλότητα.