Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει αγνοείτε

Θρόμβωση: Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση θρομβώσεων μετά το εμβόλιο του κορονοϊού, η οποία αν και σπάνια, θα πρέπει να παρακολουθείται μετά τον εμβολιασμό.

Η θρόμβωση στο πόδι ή θρομβοφλεβίτιδα, είναι μία πολύ ανησυχητική και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία πάθηση, που επιφέρει σχηματισμούς πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών.

Η πάθηση αυτή μπορεί να προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την φλεβική ανεπάρκεια και με τη σειρά της να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή.

Μία από τις πιο επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις με τις οποίες συνδέεται η θρόμβωση στο πόδι, είναι η πνευμονική εμβολή, κατά την οποία ένας θρόμβος από τα κάτω άκρα αποκολλάται και φράσσει πνευμονική αρτηρία προκαλώντας δύσπνοια, ή πιο σοβαρά προβλήματα που αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο του ασθενούς.

Πριν φτάσουμε όμως στη θεραπεία, ας δούμε πρώτα τι είναι η θρόμβωση στο πόδι και πώς σχηματίζεται.

Θρόμβωση στο πόδι: Πώς προκαλείται

Ως φλεβική θρόμβωση ή θρομβοφλεβίτιδα χαρακτηρίζουμε τον Φλεβική σχηματισμό θρόμβων πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών, που μπορεί να επέλθει από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με τον τραυματισμό των φλεβών των κάτω άκρων καθώς επίσης και με συνθήκες αφυδάτωσης.

Η φλεβική θρόμβωση στο πόδι μπορεί να εμφανιστεί στις εσωτερικές φλέβες (πιο επικίνδυνη κατάσταση, με περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών και πνευμονικής εμβολής) ή στις επιφανειακές.

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι αρκετά εμφανή, ώστε να βοηθήσουν τον γιατρό αλλά και τον ασθενή να κατανοήσουν έγκαιρα ότι υπάρχει φλεβική θρόμβωση.

Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα

  • Πρήξιμο / οίδημα της πάσχουσας περιοχής
  • Ερυθρότητα και κοκκινίλες
  • Ενόχληση και πόνος
  • Αίσθημα βάρους που δυσκολεύει το περπάτημα

Θρόμβωση στο πόδι: Πώς αντιμετωπίζεται πριν γίνει επικίνδυνη

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της θρόμβωσης στο πόδι ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση, την σοβαρότητα της κατάστασης και την γενικότερη υγεία και ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης της θρόμβωσης, που μπορούν να λειτουργήσουν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά συγκαταλέγονται:

Ειδική αντιπηκτική αγωγή: Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, η οποία αραιώνει το αίμα εμποδίζοντας το να πήξει και έχει σαν στόχο να προλάβει τυχόν επεκτάσεις του θρόμβου σε γειτονικές φλέβες αποτρέποντας μία πνευμονική εμβολή.

Κάλτσες συμπίεσης: Στα πλαίσια της συντηρητικής αγωγής, προτείνεται ισχυρή εξωτερική συμπίεση του ποδιού με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Νοσηλεία – νοσοκομειακή αντιμετώπιση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νοσηλεία για την αντιμετώπιση τους και την πρόληψη εμβολής.

Θρόμβωση στο πόδι: Συμβουλές για καλύτερη θεραπεία

Ο γιατρός θα κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση σας με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο, όμως θα πρέπει κι εσείς να προσαρμοστείτε ανάλογα.

Δείτε στη συνέχεια 4+1 συμβουλές για την κατάλληλη θεραπεία της θρόμβωσης στο πόδι:

  1. Να μην παραλείπετε την φαρμακευτική αγωγή σας και να πραγματοποιείτε τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους σας. Συνίσταται επίσης να έχετε μαζί σας τα αρχεία της αντιθρομβωτικής σας θεραπείας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  2. Να μη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή άλλου είδους χωρίς να ενημερώσετε πρώτα τον θεράποντα γιατρό σας για τις παρενέργειες. Αν χρειαστείτε θεραπεία από κάποιον άλλο γιατρό, πχ έναν οδοντίατρο να τον ενημερώσετε ότι παίρνετε αντιπηκτικά.
  3. Να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες ή τραυματισμούς κυρίως στα πόδια.
  4. Να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σε όχι περισσότερα από ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.
  5. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ξυράφι ως μέθοδο αποτρίχωσης και να επιλέξετε μία μαλακή οδοντόβουρτσα για το πλύσιμο των δοντιών σας.

Με πληροφορίες από τον Γιώργο Ρόκα, Αγγειοχειρουργός απόφοιτο Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.