Ιώσεις: Έτσι θα νιώσετε καλύτερα σε 24 ώρες

Συμβουλές για να νιώσετε καλά αν έχετε ίωση και να έχετε όμορφες διακοπές.

Κατακόρυφη αύξηση των ιώσεων του αναπνευστικού παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, με μικρούς και μεγάλους να περνούν δύσκολες ώρες παλεύοντας με το συνάχι, τον βήχα και τον πονόλαιμο. Όποιος αρρωσταίνει, όμως, θέλει να γίνει γρήγορα καλά, ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Η άφθονη ανάπαυση και η καλή ενυδάτωση είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για να αναρρώσετε, λένε οι ειδικοί. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Υπάρχουν μερικοί ακόμα, αν και λιγότερο συνηθισμένοι, που μπορεί να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας. Να ποιοι είναι:

Κάνετε ένα ζεστό ντους

Ένα ζεστό ντους μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις της εποχής, αναφέρει ο Dr Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ.

Όπως εξηγεί, το ζεστό νερό θα ζεστάνει το σώμα σας και θα σας βοηθήσει να πάψετε να κρυώνετε. Επιπλέον, θα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνοντας τους μυς και μειώνοντας τους πόνους σας. Τέλος, θα αραιώσει τη βλέννα που συσσωρεύεται στη μύτη και στα ιγμόρειά σας, προκαλώντας σας ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Με αυτό τον τρόπο θα σας βοηθήσει να την αποβάλλετε πιο εύκολα.

Φτιάξτε ένα ζεστό

Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ είχε δείξει ότι ένα ζεστό ρόφημα παρέχει άμεση ανακούφιση από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις, όπως:

  • Το συνάχι
  • Τον βήχα
  • Το φτάρνισμα
  • Τον πονόλαιμο
  • Τα ρίγη
  • Την κόπωση

Ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου, όμως, καταπραΰνει μόνο το συνάχι, τον βήχα και το φτάρνισμα.

«Οποιοδήποτε ζεστό, νόστιμο ρόφημα θα καταπραΰνει τα περισσότερα συμπτώματα του κρυολογήματος, ιδίως τον πονόλαιμο και τον βήχα», τονίζει ο επικεφαλής εκείνης της μελέτης Dr. Ron Eccles, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και παγκοσμίου φήμης ειδικός στο κοινό κρυολόγημα.

Φάτε κάτι πικάντικο

Η κοτόσουπα θεωρείται ένα κλασικό «φάρμακο» για τις ιώσεις, καθώς μειώνει τη ρινική συμφόρηση, ενυδατώνει καλά τον οργανισμό, καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση και τροφοδοτεί τον οργανισμό με συστατικά που έχει ανάγκη (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες κ.λπ).

Όταν την ετοιμάζετε, μην παραλείψετε να βάλετε μέσα λίγο πιπέρι ή ακόμα και σκόρδο. «Δεν γνωρίζω κάποια επιστημονική μελέτη που να το επιβεβαιώνει, αλλά από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι η τακτική αυτή αποδίδει», λέει ο Dr Clarke.

Όπως εξηγεί, τρώγοντας κάτι λίγο καυτερό, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτό ίσως  οφείλεται στο ότι τα καυτερά συστατικά ερεθίζουν και ανοίγουν τους αεραγωγούς. Ή μπορεί να καταπολεμούν το «μπούκωμα», με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την αναπνοή.

Λίγο κοτόπουλο με λίγο καυτερή σάλτσα κάρυ επίσης μπορεί να σας βοηθήσει, σύμφωνα με άλλη μελέτη του Dr. Eccles.

Κάνετε έναν σύντομο περίπατο

Το τελευταίο που περνάει από το μυαλό σας όταν οι ιώσεις εξαντλούν κάθε ικμάδα και ενέργεια από τον οργανισμό σας, είναι να πάτε για βόλτα.  Ωστόσο λίγο περπάτημα πραγματικά μπορεί να σας βοηθήσει, τονίζει ο Dr. Clarke. Φροντίστε μόνο να ντυθείτε ζεστά και να μείνετε μακριά από άλλα άτομα, συνιστά.

9 απλά βήματα για να μην κολλήσεις όταν έχεις άρρωστο στο σπίτι

Αν ένα άτομο νοσεί στο σπίτι είναι θέμα χρόνου να κολλήσουν και τα υπόλοιπα. Τι μπορείτε να κάνετε όμως και να προστατευτείτε από τους γύρω σας;

Επιστήμονες από τους τομείς της Ιατρικής και Παιδιατρικής δίνουν πολύτιμες συμβουλές προστασίας που μειώνουν τον κίνδυνο μιας μόλυνσης από τα μικρόβια που βρίσκονται σχεδόν παντού στο σπίτι.

Μειώστε την επαφή με τον ασθενή

Η αυτοαπομόνωση του νοσούντος ιδανικά σε δικό του δωμάτιο είναι η πρωταρχική κίνηση ασφαλείας, ιδίως σε περιπτώσεις λοίμωξης του αναπνευστικού και τους ιούς που μεταδίδονται αερογενώς με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Προσοχή ακόμα στα είδης προσωπικής υγιεινής, σκεύη, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και, σε περίπτωση COVID-19, χρήση μάσκας και γαντιών κατά τη μπουγάδα σύμφωνα με συστάσεις του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Προσοχή στην τουαλέτα

Αν δεν υπάρχουν δύο μπάνια ώστε το ένα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το άτομο που νοσεί, τότε απαρεγκλίτως:

  • εξασφαλίστε επαρκή εξαερισμό έστω και αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό
  • κατεβάστε το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξετε το καζανάκι καθώς μολυσμένα αερολύματα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλους χώρους. Αυτή είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως λοίμωξης
  • πλύνετε τα χέρια σας για να μη μεταφερθούν τα μικρόβια αλλού όπως στο πόμολο
  • αποφύγετε τη χρήση της τουαλέτας αμέσως μετά τον ασθενή και φορέστε μάσκα.

Πλύνετε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών για 20″ ήταν μια από τις καλές συνήθειες της πανδημίας που πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε, ιδίως μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή κάποιο αντικείμενο που έχει αγγίξει. Και φυσικά, ποτέ τα χέρια στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα που αποτελούν διόδους για να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό.

Φορέστε μάσκα

Η χρήση μάσκας προφυλάσσει και η προστασία μεγιστοποιείται όταν φορούν και τα δύο άτομα. Άτομα με COVID-19 πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους στο σπίτι και όπως αντίστοιχα μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και όποιος εισέρχεται στο δωμάτιο του ασθενούς.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες

Τα παθογόνα επιβιώνουν στις επιφάνειες. Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνότερα όπως πόμολα, κάγκελα, διακόπτες φωτισμού, πόρτα ψυγείου κ.ο.κ. πρώτα με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια με απολυμαντικό, σύμφωνα με το CDC, χρησιμοποιώντας πάντα γάντια μίας χρήσης.

Αερίστε τον χώρο

Ένα φτέρνισμα αρκεί για να εκτοξευθούν χιλιάδες μικροσταγονίδια με τον ιό στην ατμόσφαιρα. Η λύση εν προκειμένω είναι τα φίλτρα αέρα ή απλώς ο καλός αερισμός. Σύμφωνα με το CDC, ένα ανοιχτό παράθυρο για μεγαλύτερη κυκλοφορία του αέρα είναι μια καλή κίνηση. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να επιλέξετε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA.

Χρησιμοποιείστε υγραντήρα

Η ξηρότητα δεν ευνοεί το αναπνευστικό σύστημα να υψώσει την άμυνά του έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkinsσας, η ξηρή ρινική κοιλότητα είναι πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, ενώ μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One‌ το 2013, οι ιοί είναι πιο μολυσματικοί σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Προσπαθήστε να τη διατηρήσετε στο 40%.

Μην αμελείτε τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Στρατηγικής σημασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι αργά να τον πραγματοποιήσετε ακόμα και αν κάποιος από την οικογένεια έχει ήδη νοσήσει. Παράλληλα, για να προφυλαχθεί από άλλα στελέη, συστήνεται να εμβολιαστούν ακόμη και όσοι νόσησαν.

Φροντίστε για τον ποιοτικό ύπνο

Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμάστε κάποιο από τα 9 top tips για να αποκοιμηθείτε αμέσως και πλαισιώστε την πολύτιμη ξεκούραση με υγιή διατροφή και σωματική άσκηση.

Ιώσεις: Μέχρι πότε μεταδίδει κάποιος που νοσεί

Οι ιώσεις έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας μετά την καραντίνα και τον Covid-19, με τις λοιμώξεις ειδικά του αναπνευστικού να βρίσκονται σε έξαρση αυτό το Φθινόπωρο.

Η καραντίνα και η απομόνωση ωστόσο φαίνεται πως μας έχει κάνει να ξεχάσουμε κάποια βασικά σχετικά με τις ιώσεις που κυκλοφορούν. Ένα από αυτά είναι ο χρόνος μετάδοσης της εκάστοτε ίωσης.

Και καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη πλειονότητα των λοιμώξεων της κοινότητας, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Ταυτόχρονα είναι και οι ευκολότερα μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεπώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μεταδίδονται, ώστε όταν είμαστε οι ίδιοι ασθενείς, να γνωρίζουμε πώς να προφυλάξουμε τους γύρω μας.

Ιώσεις του αναπνευστικού

  • Πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα που οφείλεται συνήθως σε ρινοϊούς, corona-ιούς, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό κ.ά. Στις περιπτώσεις αυτές μεταδίδουμε τον ιό για όσο έχουμε δέκατα, φτάρνισμα, βήχα, δηλαδή συνήθως για 2-3 ημέρες. Το διάστημα αυτό πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα όταν πταρνιζόμαστε ή βήχουμε και να σαπουνίζουμε τα χέρια μας. Όταν περάσει ο πυρετός και η καταρροή δεν είμαστε πια μεταδοτικοί.
  • Η γρίπη είναι μάλλον η σοβαρότερη ίωση του αναπνευστικού γιατί μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές. Εδώ το διάστημα μεταδοτικότητας διαφέρει: αρχίζει μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και διαρκεί 5-6 ημέρες συνολικά. Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1-2 ημέρες αφού εκτεθούμε στον ιό· έτσι αν έρθουμε σε επαφή με άνθρωπο που βήχει θα πρέπει να προσέχουμε για 1-2 ημέρες ειδικά αν φροντίζουμε μικρά παιδιά ή ενήλικες με προβλήματα υγείας. Και της γρίπης η μετάδοση γίνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, αλλά και τη χειραψία και την επαφή με άψυχες επιφάνειες όπου ο ιός επιζεί. Πρέπει απαραίτητα να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με το χέρι μας όταν πταρνιζόμαστε ή βήχουμε και να σαπουνίζουμε συχνά τα χέρια μας. Παύουμε να μεταδίδουμε τον ιό 5-6 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Ιώσεις του Γαστρεντερικού

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται το καλοκαίρι (rota ιός) αλλά και το χειμώνα (noro ιός). Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την απλή επαφή όταν αυτός που πάσχει δεν έχει σαπουνίσει τα χέρια του μετά από επίσκεψη στη τουαλέτα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σαπουνίζουμε τα χέρια μας αν είμαστε άρρωστοι με διάρροια όταν μαγειρεύουμε.

Τον norovirus τον μεταδίδουμε από την έναρξη των συμπτωμάτων (εμετοί, διάρροιες) και για δέκα ημέρες. Τον rota virus τον μεταδίδουμε για όσο έχουμε συμπτώματα (διάρροια, έμετοι).

Άτομα που πάσχουν από οξεία ηπατίτιδα Α, που εκδηλώνεται συχνά ως γαστρεντερίτιδα, επίσης μεταδίδουν τον ιό για 1-2 εβδομάδες.

Άλλες ιώσεις

Υπάρχουν συχνές λοιμώξεις που μεταδίδουμε ενώ δεν έχουμε συμπτώματα. Τέτοιες είναι ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) που βρίσκεται στις ρινικές εκκρίσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς αυτά να είναι άρρωστα, ο ιός Epstein-Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης που μεταδίδεται με το σάλιο και το φιλί, αλλά και οι εντεροϊοί όπως οι Coxsackie που μεταδίδονται λόγω της κακής υγιεινής των χεριών συχνά μεταξύ των παιδιών. Έτσι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα είναι να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας όταν πηγαίνουμε στη τουαλέτα.

Πνευμονιόκοκκος: Τα συμπτώματα που προκαλεί

Τα βακτήρια του πνευμονιόκοκκου ζουν συνήθως στην ανθρώπινη αναπνευστική οδό. Μεταξύ 5% και 90% των ανθρώπων μπορεί να είναι φορείς, ανάλογα με την ηλικία και το περιβάλλον. Τα παιδιά τείνουν να μεταφέρουν τα βακτήρια περισσότερο από τους ενήλικες.

Παρά τον επιπολασμό του, μόνο ένας μικρός αριθμός πνευμονιόκοκκων οδηγεί σε σχετικές λοιμώξεις. Όπως και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.

Πνευμονιόκοκκος: Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από πνευμονιοκοκκική νόσο

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες και τα μικρά παιδιά μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονιοκοκκική νόσο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υποκείμενες καταστάσεις υγείας που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η ΧΑΠ και το άσθμα
  • σακχαρώδης διαβήτης
  • ιός HIV (AIDS)
  • δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού
  • χρόνιες παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος ή των νεφρών
  • λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλες καταστάσεις
  • κάπνισμα τσιγάρων
  • υπερβολική χρήση αλκοόλ