Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στο σπέρμα

Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι μπορεί να ενισχύσει και την ανδρική γονιμότητα, καθιστώντας την μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική για ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, την επιτυχία της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας μεσογειακής διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Η υπογονιμότητα προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς επηρεάζει 48 εκατομμύρια ζευγάρια και 186 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

«Η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας -που περιλαμβάνει πολλά πολυακόρεστα ή «υγιεινά» λιπαρά, φλαβονοειδή (όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος- μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα» συμπληρώνουν.

«Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά στις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. Η τροποποίηση της διατροφής σας είναι μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη γονιμότητα. Φυσικά, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά τουλάχιστον, η στροφή σε μια μεσογειακή διατροφή όχι μόνο θα βελτιώσει τη συνολική υγεία σας, αλλά και τις πιθανότητές σας να τεκνοποιήσετε» καταλήγουν οι ερευνητές.

Αντίθετα, η δυτική διατροφή, η οποία δεν περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά είναι πλούσια σε λιπαρά και νάτριο, έχει συνδεθεί με περισσότερες φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας.

Αίμα στο σπέρμα: Τι σημαίνει

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η αιματοσπερμία;

Η αιματοσπερμία πολλές φορές δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της.

Αίμα στο σπέρμα: Αίτια

Το αίμα στο σπέρμα μπορεί να προκληθεί από πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν το ανδρικό γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα. Οι περιοχές που επηρεάζονται μπορεί να περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τους όρχεις, τους σωλήνες που διανέμουν το σπέρμα από τους όρχεις, την επιδιδυμίδα (ένα τμήμα των σπερματικών πόρων, που χρησιμεύει για την αποθήκευση, ωρίμανση και μεταφορά του σπέρματος και τον προστατικό αδένα.

Η αιματοσπερμία είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας βιοψίας του προστάτη. Η πλειοψηφία των ανδρών που υποβάλλονται σε βιοψία του προστάτη μπορεί να έχουν λίγο αίμα στο σπέρμα τους, που διαρκεί για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Σε άνδρες με αιματοσπερμία που δεν έχουν κάνει πρόσφατη κάποια βιοψία του προστάτη ή βαζεκτομή, η αιτία του αίματος στο σπέρμα μπορεί να είναι η παρουσία καλοηθών και κακοηθών νόσων του ανδρικού γεννητικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η οριστική αιτία δεν προσδιορίζεται.

Οι παρακάτω ασθένειες έχουν συσχετισθεί με την αιματοσπερμία:

  • Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των όρχεων, ή σπερματικά κυστίδια
  • Λοιμώξεις, όπως χλαμύδια, έρπης, κυτταρομεγαλοϊός και τριχομονάδες
  • Φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα), της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα), ή της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα)
  • Λιθίαση (πέτρες παρόμοιες με τις πέτρες στα νεφρά) στην σπερματοδόχο κύστη, ή στον προστάτη
  • Πολύποδες στην ουρήθρα
  • Άλλα εμπόδια στον αγωγό εκσπερμάτισης
  • Μεταστατικός καρκίνος (προέρχεται από άλλες περιοχές του σώματος) και φτάνει στο γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα
  • Κύστεις, αιμορραγία, ή άλλες ανωμαλίες στα σπερματικά κυστίδια

Αίμα στο σπέρμα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που ενίοτε συνοδεύουν την αιματοσπερμία μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα ακόλουθα, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία:

  • Επώδυνη ούρηση
  • Πόνος κατά την εκσπερμάτωση
  • Αίμα στα ούρα
  • Οσφυαλγία στο κάτω μέρος της πλάτης
  • Πυρετός
  • Τρυφερότητα στους όρχεις ή/και το όσχεο
  • Πρήξιμο στους όρχεις ή/και το όσχεο
  • Πρήξιμο ή πόνος στη βουβωνική χώρα

Αίμα στο σπέρμα: Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της αιματοσπερμίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, εφόσον εκείνη έχει προσδιοριστεί. Μερικές φορές, μια αγωγή με αντιβιοτικά για ενδεχόμενη προστατίτιδα είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 25% των ανδρών με αιματοσπερμία έχει προστατίτιδα. Ωστόσο, το όφελος από μια τέτοια θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί οριστικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν το αίμα στο σπέρμα δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γνωστή ανωμαλία, ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, δεν συστήνεται κάποια αγωγή και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Η επίμονη αιματοσπερμία (για έναν μήνα ή περισσότερο), ακόμα και εν απουσία άλλων συμπτωμάτων, σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις και να ακολουθηθεί κάποια αγωγή.

Έτσι μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος χωρίς να το καταλάβετε

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη Guardian, ένα κοκτέιλ χημικών ρύπων συνδέεται με την πτώση της ποιότητας του σπέρματος.

Χημικές ουσίες όπως οι δισφαινόλες (μια σύνθετη χημική ουσία γνωστή και ως ΒΡΑ) και οι διοξίνες θεωρείται ότι παρεμβαίνουν στις ορμόνες και βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συνδυασμοί αυτών των ενώσεων υπάρχουν σε «εντυπωσιακά» επίπεδα, έως και 100 φορές υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή!

Η δισφαινόλη (BPA), όπως φαίνεται, είναι η ουσία που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες και ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στο γάλα και στις κονσέρβες τροφίμων.

Από την έρευνα, λοιπόν, προκύπτει ότι ο αριθμός και η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είχαν υποστεί ανησυχητική μείωση, κυρίως, στους συμμετέχοντες που προέρχονταν από δυτικές χώρες, με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων «να έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 40 χρόνια». Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες είναι ένας βασικός ύποπτος και η μελέτη ρίχνει νέο φως στην πιθανότητα τα χημικά κοκτέιλ να προκαλούν βλάβες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τοξικές χημικές ουσίες απειλούν την ανθρωπότητα. Η ομάδα μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Kortenkamp, στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, τόνισε ότι «έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος του δείκτη επικινδυνότητας και το μέτρο του κινδύνου από τα χημικά κοκτέιλ». Η ομάδα εξεπλάγη, επίσης, από το γεγονός ότι η BPA ήταν η πιο ανησυχητική χημική ουσία, καθώς προηγούμενες εργασίες είχαν επικεντρωθεί στους φθαλικούς εστέρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επιτρέψει να γίνουν καλύτερες επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις. «Πιστεύω ότι, με τα στοιχεία που έχουμε μέσα από την έρευνά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσουμε οποιαδήποτε περαιτέρω δράση».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environment International», αξιολόγησε μετρήσεις εννέα χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της δισφαινόλης, των φθαλικών ενώσεων και της παρακεταμόλης, σε δείγματα ούρων από σχεδόν 100 Δανούς άνδρες, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Χρησιμοποίησε, επίσης, δεδομένα και στοιχεία, κυρίως, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων.

Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με τα αποδεκτά επίπεδα έκθεσης, τα οποία, επίσης, προέκυψαν από την επιστημονική βιβλιογραφία. Αυτό έδωσε ένα μέτρο των πιθανών επιπτώσεων κάθε χημικής ουσίας, τα οποία στη συνέχεια αθροίστηκαν για να προκύψει ένα συνολικό μέτρο κινδύνου για το κοκτέιλ χημικών ουσιών σε κάθε έναν από τους άνδρες.

Ο καθηγητής Richard Sharpe, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε σχετικά με τη μελέτη: «Σε αντίθεση με τους συγγραφείς της νέας μελέτης και πολλούς στην επιστημονική κοινότητα, δεν έχω πειστεί ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες παίζει σημαντικό ρόλο στην πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων». Ο ίδιος εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις και οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες που αξιολογήθηκαν από τη μελέτη προκαλούν βλάβη στην ανάπτυξη των ανθρώπινων όρχεων, αν και υπάρχουν καλές ενδείξεις για την παρακεταμόλη».

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων πρέπει να έχει περιβαλλοντική αιτία. Για τον καθηγητή, η πλούσια σε λιπαρά, επεξεργασμένη διατροφή είναι τόσο επιβλαβής από μόνη της όσο και η κύρια πηγή των χημικών ουσιών, καθιστώντας δύσκολο να διακρίνει κανείς τι φταίει. Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ορισμένα χημικά κοκτέιλ μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Τι πρέπει να τρως για να είναι το σπέρμα σου υγιές;

Όλο και αυξάνονται τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς το άγχος και οι κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις έχουν αντίκτυπο και στην υγεία.

Η διάγνωση της υπογονιμότητας γίνεται όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν εγκυμοσύνη μετά από ένα έτος ελεύθερων (χωρίς προφυλάξεις) σεξουαλικών επαφών. Οι περιπτώσεις υπογονιμότητας αυξάνονται φτάνοντας σε 1 στα 6 ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν ένα παιδί. Παλαιότερα, ο όρος στειρότητα θεωρούνταν ότι αφορούσε κατά κύριο λόγο τη γυναίκα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου.