Ηπατίτιδα C: Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Παρακάτω θα δείτε έναν πλήρη οδηγό για την Ηπατίτιδα C, τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται και τους τρόπους μετάδοσης.

Ας δούμε τι είναι.

Είναι φλεγµονή του ήπατος και οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Παγκοσµίως 130 -150 εκατ. άνθρωποι έχουν χρόνια Ηπατίτιδα C, ενώ 700.000 πεθαίνουν ετησίως από τις επιπλοκές της νόσου. Στην Ελλάδα τα περιστατικά υπολογίζονται περίπου στις 150.000, όµως, λιγότερο από το 20% αυτών έχουν διαγνωσθεί.

Τρόποι μετάδοσης Ηπατίτιδας C

Οι συνηθέστεροι τρόποι µετάδοσης είναι:

•    Χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών (80% των νέων και παλαιών χρηστών πάσχουν από ηπατίτιδα C)

•    Μετάγγιση αίµατος ή παράγωγων (συνήθης τρόπος µετάδοσης πριν το 1992)

•    Αιµοκάθαρση

•    Επεµβάσεις αισθητικής (τατουάζ, τρύπηµα διαφόρων σηµείων του σώµατος, κ.λ.π.)

•    Ιατρικές πράξεις µε µολυσµένα εργαλεία

•    Σπανιότερα µε τη σεξουαλική οδό

•    Ενδοοικογενειακή µετάδοση µε κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, ξυραφιών, κ.λ.π.

•    Κάθετη µετάδοση από µητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό

•    Παλαιότερα, κατά τη µεταµόσχευση µολυσµένων οργάνων

•    Άγνωστος τρόπος µετάδοσης. Σε ποσοστό 30 – 40% δεν είναι γνωστός ο τρόπος µετάδοσης

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός

∆ε µεταδίδεται µε την κοινωνική επαφή (κράτηµα χεριού, βήχας, φιλί). ∆ε µεταδίδεται µε το θηλασµό και τις συνήθεις εργασίες στο σπίτι (καθαριότητα κ.λ.π.)

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας c

Η περίοδος επώασης κυµαίνεται από 2 εβδοµάδες έως 6 µήνες. Το 80% των µολυνθέντων δεν εµφανίζει κανένα σύµπτωµα. Στην περίπτωση εµφάνισης συµπτωµάτων αυτά είναι: αδυναµία, κόπωση, ναυτία, ίκτερος (κίτρινη χροιά στο δέρµα και τα µάτια). ∆υστυχώς, το 80% των ασθενών δεν κατορθώνουν να καταπολεµήσουν τη λοίµωξη και αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται τυχαία, όταν οι ασθενείς πηγαίνουν στην αιµοδοσία για να δώσουν αίµα. Θα πρέπει να υποψιαζόµαστε λοίµωξη όταν οι αιµατολογικές εξετάσεις του ήπατος είναι επηρεασµένες.

Άτοµα που είναι πρώην ή ενεργοί χρήστες, ασθενείς που υποβάλλονται σε τεχνητό νεφρό, ερωτικοί σύντροφοι  ατόµων µε ηπατίτιδα C ή HIV λοίµωξη ή παιδιά που η µητέρα τους πάσχει από ηπατίτιδα C θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις προκειµένου να τεθεί η διάγνωση. Η διάγνωση βασίζεται στην ανίχνευση αντισωµάτων έναντι του ιού. Ακολούθως, επιβεβαιώνεται η παρουσία του ιού και ο γονότυπος στο αίµα µε ειδικές µεθόδους (PCR).

Ο εξειδικευµένος ιατρός θα κινηθεί πιθανά και µε πρόσθετες εξετάσεις (βιοψία ήπατος, ελαστογραφία), για να εκτιµήσει τη σοβαρότητα της νόσου προκειµένου να αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ποια είναι η θεραπεία

Όσοι ασθενείς δεν καταφέρουν να αντιµετωπίσουν τον ιό πρέπει να ακολουθήσουν φαρµακευτική αγωγή. Οι σύγχρονες θεραπείες έχουν πολύ υψηλή αποτελεσµατικότητα. Αυτή βασίζεται στο συνδυασµό φαρµάκων και έχει ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση του ιού από το αίµα.

Το θεραπευτικό σχήµα, η παρακολούθηση και η συµµόρφωση των ασθενών θα πρέπει να είναι στα χέρια «ειδικών». Στις εγκύους απαγορεύεται η λήψη αντιικών φαρµάκων σε όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και για διάστηµα 6 µηνών µετά.

Πώς θα προστατευτώ

  • Υγιεινή χεριών που περιλαµβάνει και τις χειρουργικές πράξεις
  • Βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία περιποίησης νυχιών, τατουάζ κ.λ.π. είναι αποστειρωµένα, οι βελόνες είναι καινούριες, τα σκουλαρίκια και οι αλυσίδες σφραγισµένες
  • Μη µοιράζεστε τα προσωπικά σας αντικείµενα µε άλλους
  • Χρησιµοποιείτε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή εάν έχετε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Στα µονογαµικά ζευγάρια δεν είναι απαραίτητη η χρήση
  • Εµβολιαστείτε για την Ηπατίτιδα Α και Β για να αποφύγετε τον κίνδυνο συνλοίµωξης

Εµβόλιο για την Ηπατίτιδα C δεν υπάρχει.