Κάηκες στον ήλιο; 10 λύσεις για άμεση ανακούφιση

Έγινες κόκκινος σαν αστακός από τον ήλιο; Δες τι να κάνεις.

Το κάψιμο είναι διπλό χτύπημα στις καλοκαιρινές σου διακοπές: πρώτον πονάς για 1-2 μέρες και δεύτερον χάνεις το μαύρισμα που απέκτησες τις προηγούμενες μέρες. Ανάλογα με τη σοβαρότητά του, το έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί ως απλό κοκκίνισμα, 2-3 ώρες μετά την έκθεσή σου στον ήλιο φτάνοντας έως το έντονο κοκκίνισμα με οίδημα (πρήξιμο) του δέρματος, φυσαλίδες γεμάτες ορό και πόνο. Αφού δεν έκανες αυτό το τόσο απλό, να βάλεις αντηλιακό δηλαδή, τουλάχιστον αυτές οι 10 λύσεις που θα σε ανακουφίσουν θα σου φανούν χρήσιμες, ακόμη κι αν δεν έχεις πάρει μαζί σου ούτε ένα after sun.

1 Κάνε δροσερά ντους και κομπρέσες
Χλιαρά ντους και απαλές κινήσεις με την πετσέτα για να ενυδατώσεις το δέρμα σου επιβάλλονται. Επίσης βάζε κομπρέσες (γάζες ή πετσέτες) με φυσιολογικό ορό ή χαμομήλι στην καμένη περιοχή. Επανέλαβε πολλές φορές τις πρώτες 12 ώρες για να μειώσεις την εξάπλωση και το βάθος του εγκαύματος.

2 Βάλε πάγο
Βάλε στην καμένη περιοχή παγάκια (τυλιγμένα σε πετσέτα) και μετά άπλωσε κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα με βιταμίνες Α και Β. Θα καταπολεμήσουν την φλεγμονή και θα περιορίσουν τον πόνο και τη φαγούρα.

3 Ταμπόναρε την επιδερμίδα σου με πράσινο τσάι
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από τη φωτογήρανση. Εάν το δέρμα σου δείχνει ερεθισμένο πέρασε με ταμποναριστές κινήσεις μία βαμβακερή πετσέτα που θα έχεις μουλιάσει στο τσάι. Οι ταννίνες που περιέχει θα το ανακουφίσουν.

4 Ρίξε έλαιο λεβάντας
Η λεβάντα έχει θαυματουργές. Ρίξε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μπουκαλάκι με νερό. Ράντισε με το μείγμα το έγκαυμα όσο πιο συχνά μπορείς. Μην χρησιμοποιείς ενυδατικά λάδια στο έγκαυμα, γιατί παγιδεύουν τη θερμότητα μέσα στο δέρμα.

5 Πίνε πολύ νερό
Το δέρμα που έχει καεί στην ουσία έχει αφυδατωθεί ενώ τα προστατευτικά λιπίδια της επιδερμίδας έχουν «στεγνώσει». Ενυδάτωσε το δέρμα σου εκ των έσω, πίνοντας πολύ νερό, θα βοηθήσει στην επούλωσή του.

6 Αναζήτησε μια γλάστρα με αλόη
Η αλόη βέρα μειώνει τη φλεγμονή κατά 3 μέρες γρηγορότερα από αντίστοιχες φαρμακευτικές αγωγές. Περιέχει γλυκοπρωτεΐνες που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή και ενυδατικά στοιχεία που ενεργοποιούν την ανάπλαση του δέρματος. Αν υπάρχει γλάστρα ή δέντρο αλόης (στα νησιά θα βρεις σίγουρα) σπάσε δυο – τρία φύλλα και ρίξε το χυμό της στο έγκαυμα.

7 Πάρε συμπληρώματα με βιταμίνες E και C
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών E και C μπορούν να συμβάλλουν στην επούλωση του δέρματος και να μειώσουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος στο μέλλον. Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες καταπολεμούν την βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο βοηθώντας στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος.

8 «Σπάσε» μία κάψουλα βιταμίνης Ε
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να σε ανακουφίσουν από την φλεγμονή που δημιουργεί το ηλιακό έγκαυμα. Σπάσε μία κάψουλα βιταμίνης Ε, στάξε στην περιοχή μερικές σταγόνες και κάνε επάλειψη. Επίσης βοηθά και στην ενυδάτωση του δέρματος.

9 Μην πέφτεις στην παγίδα του γιαουρτιού
Είναι το πιο δημοφιλές γιατροσόφι (αλήθεια, υπάρχει Έλληνας που δεν έχει παστωθεί με γιαούρτι μπας και μειώσει τον πόνο του εγκαυμάτος;). Κι όμως τα ένζυμα του γιαουρτιού δεν ανακουφίζουν από τη φλόγωση και τον πόνο του εγκαύματος. Αντίθετα μπορεί να επιδεινώσουν το έγκαυμα και να δημιουργήσουν δερματίτιδα. Το ίδιο ισχύει για ντομάτα, οδοντόπαστα και πατάτα.

10 Πιες μία ασπιρίνη
Έχει αποδειχτεί ότι η ασπιρίνη επιταχύνει πολύ και την επούλωση των εγκαυμάτων λόγω των αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων που έχει.