«Καίνε» τα πόδια σας; Ανακουφιστείτε με αυτούς τους απλούς τρόπους

Μία από τις χειρότερες εποχές είναι για τους πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια είναι το καλοκαίρι, καθώς υποφέρουν περισσότερο από τα συμπτώματα, όπως η έντονη αίσθηση καψίματος στα πόδια και το πρήξιμο.

Η πιο συχνή μορφή φλεβικής ανεπάρκειας είναι οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί.

Περίπου 50% των γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών και το 75% των γυναικών μεταξύ 60 και 70 ετών εμφανίζουν παθολογικές φλέβες στα πόδια. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνδρες είναι χαμηλότερα.

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, περίπου οι μισοί ασθενείς παραπονιούνται και για τοπικά ενοχλήματα ή πόνο.

Φλεβική ανεπάρκεια: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η φλεβική ανεπάρκεια στα πόδια μπορεί να είναι τα εξής:

-Καύσος (κάψιμο)

– Οίδημα (πρήξιμο)

– Κράμπες

– Φαγούρα

– Πόνος

– Αλλοίωση του χρώματος του δέρματος και έλκη (σαν μικρά τραύματα).

Η φλεβική ανεπάρκεια ξεκινά από τις πιο απλές μορφές, τις ευρυαγγείες και τις τηλεαγγειεκτασίες που προκαλούν μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Σε επόμενο στάδιο εμφανίζονται κιρσοί που μπορεί να συνοδεύονται από οίδημα. Τις πιο προχωρημένες μορφές αποτελούν η εμφάνιση αλλοιώσεων του δέρματος και ελκών που μπορεί να επουλωθούν ή να είναι ενεργά.

Τι προκαλεί τα συμπτώματα

Σε πολλούς ασθενείς δεν μπορεί να αναγνωριστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία για την εμφάνιση της φλεβικής ανεπάρκειας. Η κληρονομικότητα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας.

Η εργασία σε συνεχή όρθια στάση, η παχυσαρκία, η χρήση αντισυλληπτικών, η χορήγηση ορμονών κατά την εμμηνόπαυση, η προδιάθεση του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβους (θρομβοφιλία) και οι καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά (δυσκοιλιότητα, όγκοι, κ.ά.) αποτελούν επίσης προδιαθεσικούς παράγοντες.

Ειδικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη επιβαρύνει τη νόσο κυρίως λόγω ορμονικών παραγόντων.

Φλεβική ανεπάρκεια: Αντιμετώπιση

– Η αποφυγή ορθοστασίας, η βάδιση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και των αντισυλληπτικών και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και στη θερμότητα είναι μερικά από αυτά.

– Η χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών αποτελεί την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση, πέρα από την χειρουργική.

– Διάφορα φλεβοτονικά φάρμακα (φλαβονοειδή κ.ά.) που βελτιώνουν την φλεβική κυκλοφορία ανακουφίζουν τα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς.

– Όσον αφορά στις ευρυαγγείες και τις τηλεαγγεικτασίες οι σκληρυντικές ενέσεις (δηλαδή η έγχυση μέσα στα φλεβίδια σκληρυντικών παραγόντων που προκαλούν χημική βλάβη) είναι η παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης.

– Παράλληλα η θεραπεία με laser και η φωτοπηξία έχουν εξελιχθεί, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα ή σε συνδιασμό με σκληρυντικές ενέσεις.

– Η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση για τους κιρσούς είναι η σαφηνεκτομή (αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας) σε συνδυασμό με κιρσεκτομές. Λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι η ενδαγγειακή χρήση laser, υπερήχων και η σκληροθεραπεία με αφρό.

Προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως το ότι γίνονται υπό τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί και να επιστρέψει στο σπίτι πολύ σύντομα.

Σε περισσότερο σοβαρές καταστάσεις, όπως η ύπαρξη ελκών, απαιτούνται πιο σύνθετες επεμβάσεις.

Πρήξιμο ποδιών: Πέντε συνηθισμένες αιτίες και η αντιμετώπισή τους

Όταν τα πόδια πρήζονται και πονάνε, ακόμη και το να φορέσετε τα παπούτσια σας μπορεί να γίνει αληθινό μαρτύριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρήξιμο των ποδιών είναι παροδικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πέντε κοινοί λόγοι για τους οποίους πρήζονται τα πόδια είναι οι εξής:

Ορθοστασία

Εάν το φορτωμένο σας πρόγραμμα επιβάλλει να είστε όλη την ημέρα στο πόδι, είτε όρθιοι είτε περπατώντας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί οίδημα στα κάτω άκρα. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και βάζετε τα πόδια σας πάνω από το ύψος της καρδιάς για να επανέλθει η κυκλοφορία του αίματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα πόδια σας θα ξεπρηστούν.

Στενά παπούτσια

Τα μυτερά ψηλοτάκουνα ή τα σανδάλια με κορδόνια δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία των ποδιών σας. Τα παπούτσια που ασκούν πίεση στα πόδια περιορίζουν την κίνηση των υγρών και οδηγούν σε πρήξιμο. Η επιλογή των παπουτσιών πρέπει να γίνεται με βάση τη στήριξη της καμάρας του ποδιού και την απορρόφηση των κραδασμών.

Πρόσληψη βάρους

Τα παραπανίσια κιλά αναγκάζουν τα πόδια σας να κουβαλούν περισσότερο βάρος και ως αποτέλεσμα κουράζονται και πρήζονται. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ή πιο αποτελεσματική λύση για την ανακούφισή τους είναι η απώλεια βάρους. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις εγκυμονούσες οι οποίες διανύουν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο οργανισμός της εγκύου παράγει 50% περισσότερο αίμα και υγρά για τις ανάγκες του εμβρύου και την προετοιμασία του τοκετού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των ποδιών και την ανάγκη για αλλαγή μεγέθους παπουτσιών. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, επιλέξτε άνετα παπούτσια και κρατήστε τα πόδια σας όσο μπορείτε σε οριζόντια θέση για να τα ξεκουράζετε.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Αν έχετε πρησμένα πόδια και δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος, όπως φλεβίτιδα ή φλεβική ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση οι φλέβες παρουσιάζουν δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει ομαλά το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, προκειμένου να διαγνώσει το πρόβλημα και να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Μόλυνση

Τα βακτήρια και οι μύκητες των ποδιών μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη στα πόδια με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξανθήματος και φλεγμονής. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, η οποία θα αποτρέψει τη διόγκωση του προβλήματος.

Κατακράτηση υγρών και πρησμένα πόδια: Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Πώς θα αποφύγετε την κατακράτηση υγρών

-Πίνετε πολλά υγρά και κατά προτίμηση νερό.

-Αποφεύγετε τις αλμυρές και πικάντικες τροφές οι οποίες οδηγούν σε κατακράτηση αλλά και τον καφέ και τα αναψυκτικά.

-Γυμναστείτε. Η τακτική άσκηση και γενικότερα η σωματική κίνηση βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών, την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ρυθμίζει την κυκλοφορία της λέμφου.

Πρησμένα πόδια – Τι μπορείτε να κάνετε

-Φορέστε άνετα παπούτσια που δεν σας σφίγγουν και αποφύγετε τα κορδόνια. Προτιμήστε αυτά με χαμηλό τακούνι 2-4 εκατοστά.

-Αν κάνετε καθιστική εργασία, προσπαθήστε κάθε μισή ώρα να σηκώνεστε και να κάνετε μερικά βήματα. Όποτε μπορείτε ξεκουράστε τα πόδια σας ανεβάζοντάς τα ψηλά, π.χ. σε ένα χαμηλό σκαμνάκι.

-Αποφύγετε τα στενά παντελόνια.

-Κάντε μασάζ στις γάμπες σας με νερό. Εναλλάσσετε χλιαρό και πιο δροσερό νερό και κάνετε με το τηλέφωνο του ντους ανοδικές και καθοδικές κινήσεις.

-Ανακουφίστε τα πόδια σας με κρέμα ή τζελ με δροσιστική και αποσυμφορητική δράση. Ιδανική επιλογή ανάμεσα στα συστατικά τους είναι η μέντα.