Φλέβες στα πόδια: Πώς θα τις καταπολεμήσουμε

Η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί μια από τις πλέον κοινές νόσους σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται συνήθως με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο λόγος για τη φλεβική ανεπάρκεια, ένα πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο το 60% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να αποτελούν στη συγκεκριμένη περίπτωση την πλειονότητα.

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς είναι πολλά, ωστόσο, τα πλέον συνηθισμένα είναι η αίσθηση κούρασης στα πόδια, η εμφάνιση ευρυαγγειών, το οίδημα, οι κράμπες, ο πόνος και εν τέλει, οι κιρσοί.

Τι είναι, όμως η φλεβική ανεπάρκεια; Πώς και γιατί προκαλείται και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει, δίχως να προβεί σε χειρουργικές λύσεις;

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

Η φλεβική νόσος αφορά ουσιαστικά σε αλλοιώσεις στα κάτω άκρα και προκαλείται όταν οι φλέβες στα πόδια μας δεν λειτουργούν σωστά. Για την ακρίβεια, το πρόβλημα ξεκινά όταν οι βαλβίδες που ευθύνονται για την ομαλή ροή του αίματος δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα το αίμα να συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών, διογκώνοντας τες.

Πώς προκαλείται

Οι παράγοντες οι οποίες προκαλούν το εν λόγω πρόβλημα είναι αρκετοί, όμως, συνήθως οφείλονται στην προχωρημένη ηλικία, την κληρονομικότητα, το φύλο (επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες) και την παχυσαρκία. Η εμφάνιση της πάθησης σχετίζεται, βέβαια, πολύ και με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η πολύωρη ορθοστασία, η καθιστική ζωή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Πώς μπορεί να ανακουφιστεί ο ασθενής

Η σωστή αντιμετώπιση της πάθησης έχει άμεση σχέση με την έγκαιρη διάγνωσή της. Όταν ο ασθενής παρατηρήσει ή αισθανθεί ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν ειδικό, προκειμένου να γίνει η διάγνωση και να ενημερωθεί αναλυτικά αναφορικά με τη νόσο. Ευτυχώς, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων, σήμερα υπάρχουν καινοτόμα προϊόντα που βοηθούν αποτελεσματικά τους ασθενείς, προσφέροντας φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση. Επιλέγοντας το κατάλληλο φάρμακο κάποιος μπορεί να προστατέψει τα πόδια από τον πόνο, το οίδημα, τις κράμπες και από το αίσθημα βάρους και κούρασης. Έτσι, η ανακούφιση για το άτομο που υποφέρει από φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι άμεση (γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιον που βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει). Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσει στην επιλογή του κατάλληλου φλεβοτονικού φαρμάκου, καλό είναι να συμβουλεύεται τον φαρμακοποιό του.

Ποιες καθημερινές συνήθειες θα βοηθήσουν

Το άτομο που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια μπορεί, επίσης, να εντάξει στην καθημερινότητα του ορισμένες νέες συνήθειες οι οποίες θα το βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα και την ίδια ώρα, θα περιορίσουν την επιδείνωση του προβλήματος. Για παράδειγμα οι κάλτσες συμπίεσης ή το να περιορίσει κάποιος τις πολλές ώρες ορθοστασίας σίγουρα αποτελούν δύο επιλογές που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά. Το ίδιο ευεργετική θα είναι η συχνή άσκηση -και κατά κύριο λόγο το stretching. Τέλος, καλό είναι ο ασθενής να κάνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κρύο ντους και τοπικό, απαλό μασάζ στα πόδια και να αποφεύγει όσο πιο συχνά γίνεται το ζεστό νερό διότι μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση των κιρσών.

Σε κάθε περίπτωση και όπως τονίσαμε, η επίσκεψη σε έναν γιατρό κρίνεται απαραίτητη, όπως επίσης και οι συμβουλές από έναν ειδικό όσον αφορά στα είδη της γυμναστικής αλλά τη διατροφή που ένα άτομο με φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να ακολουθήσει. Ο ασθενής μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του με τις κατάλληλες επιλογές και κινήσεις. Το ζητούμενο είναι να δει από νωρίς το πρόβλημα και να προσπαθήσει να τοπ καταπολεμήσει όσο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια.

Φλεβική Ανεπάρκεια: Ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν;

Συντηρητική αγωγή

Εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας. Περιλαμβάνει:

  • Φλεβοτονικά φάρμακα
  • Αντιοιδηματώδη φάρμακα
  • Ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης
  • Απώλεια βάρους
  • Καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση  κ. α.), αλλά όχι γυμναστική με βάρη, που επιδεινώνει τη φλεβική ανεπάρκεια.

Βασικής προτεραιότητας είναι η καταπολέμηση του οιδήματος, η οποία γίνεται:

  • Με ελαστική περίδεση
  • Ελαστικές κάλτσες
  • Διουρητικά φάρμακα
  • Ανάρροπη θέση των σκελών, έτσι ώστε να επιστρέφει το αίμα χωρίς εμπόδια στη καρδιά
  • Αποφυγή στενών ρούχων και υποδημάτων καθώς και
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Επεμβατική θεραπεία με ενδοφλέβιο laser

Η μορφολογία των κιρσών και η βαρύτητα της πάθησης, καθορίζουν το είδος της θεραπείας. Η αφαίρεση της πάσχουσας φλέβας (σαφηνεκτομή), ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς οι ενδείξεις της είναι ελάχιστες (π.χ. θρόμβωση της σαφηνούς φλέβας, διάμετρος φλέβας άνω των 3 εκατοστών). Η πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος είναι η θεραπεία των κιρσών με το ενδοαϋλικό laser ELVeS 1470 nm. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 95-99% σε σχέση με τη κλασική ανοιχτή χειρουργική, που δεν ξεπερνούσε το 65-70%.

Με τη χρήση εξελιγμένων οπτικών ινών και με διαδερμική είσοδο στη φλέβα, εφαρμόζεται θερμική ακτινοβολία που κλείνει την ανεπαρκούσα φλέβα, συρρικνώνει το φλεβικό τοίχωμα και σταματάει την παλινδρόμηση του αίματος. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη υπερηχογραφικού μηχανήματος (triplex) για την εφαρμογή της τεχνικής. Γίνεται και με τοπική αναισθησία, ενώ η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί 50-60 λεπτά. Επίσης:

  • Δεν πραγματοποιούνται τομές.
  • Η τεχνική έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα.
  • Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες.
  • Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί λίγες ώρες.
  • Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
  • Πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.
  • Προξενεί ελάχιστη δυσφορία.
  • Δεν αφήνει ουλές.
  • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου.
  • Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο ίασης.
  • Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες.