Καπνιστά ψάρια: Σοβαρός κίνδυνος για εγκύους

Οι ειδικοί προειδοποιούν τις εγκύους και τους ηλικιωμένους για την κατανάλωση καπνιστών ψαριών καθώς υπάρχει πιθανότητα να πάθουν τροφική δηλητηρίαση από λιστέρια, ένα άκρως επικίνδυνο βακτήριο.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια, όπως είναι ο καπνιστός σολομός, μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η λιστερίωση δεν προκαλεί συμπτώματα ή προκαλεί μόνο μικρά προβλήματα, όπως πόνους ή διάρροια.

Για τα μωρά, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όμως, η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως είναι η σήψη και η μηνιγγίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, ακόμη και θνησιγένεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί φέτος 8 κρούσματα λιστερίωσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους και μία έγκυος, ανέφεραν ότι έτρωγαν έτοιμο προς κατανάλωση καπνιστό ψάρι. H βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) προειδοποιεί τώρα όσους είναι άνω των 65 ετών, τις έγκυες γυναίκες και όσους έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως καρκίνο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, να βεβαιωθούν ότι το καπνιστό ψάρι έχει μαγειρευτεί καλά πριν το φάνε.

Το μαγείρεμα του καπνιστού ψαριού στον ατμό, θα σκοτώσει τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας το ασφαλές για κατανάλωση, αναφέρει η FSA.

Η Δρ. Caroline Handford, επικεφαλής του τμήματος έκτακτων περιστατικών στην FSA, δήλωσε: «Ενώ οι κίνδυνοι για το ευρύ κοινό να αρρωστήσει σοβαρά λόγω λιστέριας είναι πολύ χαμηλός, τα άτομα που είναι ευάλωτα –ειδικά οι άνω των 65 ετών, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα– πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους από την κατανάλωση έτοιμου προς κατανάλωση καπνιστού ψαριού.

Εάν κάποιος από αυτές τις ομάδες τρώει έτοιμο προς κατανάλωση καπνιστό ψάρι, του υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει μαγειρευτεί καλά πριν το φάει, ακόμη και όταν σερβίρεται ως μέρος ενός πιάτου».

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο, διατηρώντας τα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια κρύα (στους -5 C ή χαμηλότερα), καταναλώνοντάς τα πάντα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης στην ετικέτα».

Εγκυμοσύνη και λοιμώξεις: Πώς θα τις αποφύγετε

Πώς να αποφύγετε τις λοιμώξεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο.

Λοιμώξεις που είναι πιθανό να εμφανίσει η έγκυος είναι από μία απλή γρίπη ή κρύωμα, μέχρι κολπίτιδες, ουρολομώξεις ή και πιο απειλιτικές όπως ο αιμολυτικός Streptococcus Group-B (GBS), η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση.

Η πρόληψη είναι το Α και το Ω και μπορείτε να φροντίσετε την υγεία τη δική σας και το μωρού σας, κάνοντας τα εξής:

Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής

Πλένετε τα χέρια σας συχνά και ιδιαίτερα εάν συναναστρέφεστε με παιδιά. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ιδιαίτερα πριν και μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια και να αποφύγετε ασθένειες και λοιμώξεις. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την απολύμανση των χεριών σας κάποιο αντισηπτικό.

Καλό ψήσιμο των κρεατικών

Όλα τα είδη κρέατος θα πρέπει να ψήνονται πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε. Αποφύγετε τα hot dog, τα ωμά αλλαντικά ή τα αλλαντικά που ενδεχομένως να μην έχουν ψηθεί καλά, καθώς ενδέχεται να έχουν τα επιβλαβή βακτήρια Listeria monocytogenes.

Επιπτώσεις λιστερίωσης για το έμβρυο: Το βακτήριο μπορεί να μολύνει τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και το ίδιο το μωρό και να προκαλέσει αποβολή ή και πρόωρο τοκετό. Τα μωρά ενδέχεται να γεννηθούν βαριά άρρωστα ή να αρρωστήσουν αμέσως μετά τη γέννηση, με προβλήματα όπως μολύνσεις στο αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, δερματικές πληγές, βλάβες σε πολλαπλά όργανα και λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως μηνιγγίτιδα.

Κάποια νεογέννητα μαμάδων που έχουν μολυνθεί από λιστερίωση, γεννιούνται υγιή αλλά εμφανίζουν σημάδια μολύνσεις, συνήθως μηνιγγίτιδα μία ή και περισσότερες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά που παράγονται από αυτό

Η παστερίωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο γάλα θερμαίνεται σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία κατά την οποία σκοτώνονται τα βλαβερά βακτήρια. Το μη παστεριωμένο γάλα προτείνεται να  αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, όπως και τα τυριά γκοργκοντζόλα, ροκφόρ και το μπλε τυρί. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται και τα τυριά ωρίμανσης όπως είναι το καμαμπέρ και το μπρι.

Ρωτήστε τον γιατρό σας για τον Αιμολυτικό Streptococcus Group-B (GBS)

1 στις 4 γυναίκες έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο στον κόλπο τους, χωρίς ωστόσο να νιώθουν συμπτώματα. Σε μικρό αριθμό γυναικών μπορεί να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Ο έλεγχος για την ύπαρξη αυτού του βακτηρίου γίνεται συνήθως λίγο πριν τον τοκετό, στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης και κρίνεται απαραίτητος για την ασφάλεια και η υγεία του βρέφους. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού ή και πριν.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα εμβόλια

Κάποια εμβόλια συνίστανται πριν την εγκυμοσύνη, άλλα κατά τη διάρκεια και άλλα μετά. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το κάθε ένα και για το ποια θα πρέπει να κάνετε και πότε.

Κάντε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μωρό. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και εάν κάποιες βγουν θετικές, συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας αλλά και τον εαυτό σας. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι θεραπεύσιμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τη συναναστροφή με νοσούντες που έχουν κάποια λοίμωξη

Είτε πρόκειται για τον Covid-19, είτε για οποιαδήποτε άλλη μεταδιδόμενη νόσο, κρατήστε αποστάσεις και προφυλάξτε το έμβρυο και τον εαυτό σας. Εν μέσω πανδημίας είναι σημαντικό να τηρείτε τα μέτρα για τη χρήση μάσκας, κτλ.. Επικίνδυνη μεταδιδόμενη ασθένεια είναι και η ερυθρά, η οποία ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο μωρό όπως νοητική καθυστέρηση και κώφωση.

Κρατήστε τα έντομα μακριά

Κάποια κουνούπια μπορεί να είναι φορείς ιών, όπως είναι ο Zika, ο οποίος έχει συσχετιστεί με τη βρεφική θνησιμότητα. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά για να κρατήστε τα έντομα μακριά και το μωρό σας ασφαλές.

Προστασία από την τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα, ιδιαίτερα το είδος Toxoplasma gondii, μεταδιδόμενο στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Η νόσος μεταδίδεται από το ωμό κρέας που έχει μολυνθεί ή με την επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας. Αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με κόπρανα γάτας, και αναθέστε σε κάποιον άλλον να την καθαρίζει. Πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας κάθε φορά που πιάνετε κόκκινο κρέας και βεβαιωθείτε ότι το ψήνετε πολύ καλά πριν το καταναλώσετε.