Καρκίνος του μαστού: Πώς θα κάνω αυτοεξέταση – Πώς θα τον προλάβω

Καρκίνος του μαστού: Η αυτοεξέταση είναι ένας τρόπος για να ελέγξετε αν το στήθος παρουσιάζει κάποιες αλλαγές, όπως ασυνήθιστα εξογκώματα ή αυξομειώσεις ογκιδίων, οι οποίες είναι ενδεχομένως ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Πώς γίνεται η σωστή αυτοεξέταση

Όλες οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν το στήθος τους για εξογκώματα, πάχη και άλλες αλλαγές κάθε μήνα. Εξετάζοντας τακτικά τα στήθη σας, θα ξέρετε πώς νοιώθετε συνήθως το στήθος σας. Εάν μια αλλαγή συμβεί στο στήθος σας, θα είστε σε θέση να την αναγνωρίσετε και να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Ελέγξτε τα στήθη σας περίπου μία εβδομάδα μετά την περίοδο. Ο έλεγχος των μαστών σας στο ντους μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να κάνετε την αυτοεξέταση στη ρουτίνα σας.

  1. Πιέστε σταθερά με τις άκρες των δακτύλων σας. Μετακινήστε το αριστερό σας χέρι πάνω από το δεξί μαστό σας σε κύκλο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει παντού και συμπεριλάβετε τη μασχάλη.
  2. Τώρα ελέγξτε το αριστερό στήθος σας με το δεξί σας χέρι με τον ίδιο τρόπο.
  3. Θα πρέπει επίσης να κοιτάξετε τα στήθη σας σε έναν καθρέφτη. Αναζητήστε τυχόν αλλαγές στον τρόπο εμφάνισης του μαστού σας.
  4. Εάν εντοπίσετε εξογκώματα, πάχυνση ή αλλαγές, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας. Τα περισσότερα κομμάτια του μαστού δεν είναι καρκίνος, αλλά δεν ξέρετε αν δεν ρωτάτε. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εάν το βρείτε νωρίς.

Καρκίνος του μαστού: Μαστογραφία

Η απεικόνιση είναι ένα σημαντικό μέρος της εξέτασης για καρκίνο του μαστού . Μια μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία χαμηλής δόσης, του μαστού. Αν και δεν είναι πάντα αξιόπιστο, αυτό είναι ακόμα το καλύτερο τεστ που υπάρχει για να ελέγξουμε τις γυναίκες για καρκίνο του μαστού.

Μια μαστογραφία διαλογής αποτελείται από δύο “εικόνες” κάθε μαστού. Εάν μια περιοχή στη μαστογραφία φαίνεται ύποπτη ή δεν είναι καθαρή, ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον μαστογραφίες με διαφορετικές όψεις. Συνιστούμε την ετήσια μαστογραφία για όλες τις γυναίκες που είναι άνω των 40 ετών.

Η διαγνωστική μαστογραφία είναι μια μαστογραφία που χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων και όχι για έλεγχο. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής έχει ένα κομμάτι στο στήθος της, πραγματοποιείται κατευθυνόμενη διερεύνηση αυτής της περιοχής. Αυτό γίνεται επίσης όταν ένα συγκεκριμένο εύρημα στο στήθος παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου. Μια διαγνωστική μαστογραφία προσαρμόζεται στην περίπτωση του ασθενούς και παρακολουθείται προσεκτικά από έναν ακτινολόγο, ο οποίος ερμηνεύει τις εικόνες και καθορίζει εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις.

Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Η αλλαγή της σχέσης σας με το φαγητό συνεπάγεται μια σημαντική αλλαγή στη σκέψη, το συναίσθημα και την πράξη. Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι να δημιουργήσει μια αλλαγή στον τρόπο ζωής , όχι να χαθεί προσωρινά βάρος σε μια δίαιτα.

Η επιλογή, η παρασκευή και η κατανάλωση φαγητού με το “Μοντέλο Αφθονίας” περιλαμβάνει τις απολαύσεις νόστιμων επιλογών, πολλές γεύσεις, άφθονες μερίδες, χωρίς αίσθημα περιορισμού, χωρίς μέτρηση θερμίδων και φαγητό όταν πεινάτε.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πιο συνηθισμένο « Μοντέλο Στέρησης », όπου οι κανόνες «δεν πρέπει» και «δεν πρέπει» να μας αφήνουν να αισθανόμαστε άσχημα ή ένοχοι με ανυπόμονη πείνα και πόθο. Οι κύκλοι του στρες και της κατάθλιψης που σχετίζονται με τη διατροφή είναι συνηθισμένοι με αυτό το μοντέλο. Η μετάβαση από το “Δεν μπορώ να φάω χωρίς να αισθάνομαι άσχημα και ένοχος” στο “Απολαμβάνω μια αφθονία υγιεινών, νόστιμων φαγητών” συχνά οδηγεί σε έναν καλύτερο θρεπτικό και υγιέστερο εαυτό.

Παραδείγματα

1. Μειώστε το διαιτητικό λίπος στο 10% έως 20% των θερμίδων (Χαμηλά ή μη λιπαρά τρόφιμα).

2. Τρώτε περισσότερη φυτική πρωτεΐνη και τρώτε λιγότερη ζωική πρωτεΐνη (Περισσότερα φασόλια και σόγια. Λιγότερο γαλοπούλα και άπαχα κρέατα).

3. Πίνετε 8 έως 10 οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

4. Περιορίστε την καφεΐνη σε όχι περισσότερο από 1 έως 2 φλιτζάνια την ημέρα.

5. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (Όχι περισσότερες από 3 μερίδες την εβδομάδα).

6. Περιορίστε τα νιτρικά και τα σκληρυμένα τρόφιμα (Χοτ ντογκ).

7. Μειώστε τα πρόσθετα τροφίμων (Τεχνητές γεύσεις).

Καρκίνος του μαστού: Πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος;

Ένας κακοήθης όγκος μπορεί να εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό και να τον καταστρέψει. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να ξεφύγουν από έναν κακοήθη όγκο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ή στο λεμφικό σύστημα. Έτσι διαδίδεται ο καρκίνος στο σώμα.

Όταν ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται έξω από το στήθος, τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται συχνά στους λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν πέρα ​​από το στήθος, όπως σε άλλους λεμφαδένες, τα οστά, το ήπαρ ή τους πνεύμονες Παρόλο που δεν είναι συνηθισμένο, ορισμένοι ασθενείς των οποίων οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες είναι καθαροί από καρκίνο του μαστού μπορεί να έχουν ακόμα καρκινικά κύτταρα που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώμα.

Ο καρκίνος που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος είναι η ίδια ασθένεια και έχει το ίδιο όνομα με τον αρχικό καρκίνο.

Όταν ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται, ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του μαστού παρόλο που βρίσκεται σε άλλο μέρος του σώματος.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού που έχει εξαπλωθεί στα οστά ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του μαστού, όχι καρκίνος των οστών.

Καρκίνος του μαστού: Τι τον προκαλεί;

Οι ιατρικοί ερευνητές μαθαίνουν για το τι συμβαίνει μέσα στα κύτταρα που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Έχουν εντοπίσει αλλαγές σε ορισμένα γονίδια στα κύτταρα του μαστού που μπορούν να συνδεθούν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα κύτταρα του μαστού περιέχουν μια ποικιλία γονιδίων που κανονικά συνεργάζονται με τις φυσικές ορμόνες, τη διατροφή και το περιβάλλον μιας γυναίκας για να διατηρήσει το στήθος της υγιές. Ορισμένα γονίδια συνήθως εμποδίζουν τα κύτταρα του μαστού να διαχωρίζονται και να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και να σχηματίζουν όγκους. Όταν αυτά τα γονίδια μεταβάλλονται, εμφανίζονται αλλαγές και ένα κύτταρο δεν μπορεί πλέον να αναπτυχθεί σωστά.

Οι γενετικές αλλαγές μπορεί να κληρονομηθούν από έναν γονέα και μπορεί να συσσωρευτούν καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Ο καρκίνος του μαστού συνήθως ξεκινά σε ένα μόνο κύτταρο που αλλάζει από φυσιολογικό σε κακοήθη για μια χρονική περίοδο.

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πότε θα εμφανιστεί ο καρκίνος ή πώς θα εξελιχθεί. Όταν διαγνωστεί καρκίνος του μαστού – ακόμη και αν εντοπιστεί στο αρχικό στάδιο – δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί ποια καρκινικά κύτταρα θα αντιμετωπιστούν επιτυχώς και ποια θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα εάν ένα κομμάτι του μαστού ή ένας μη φυσιολογικός ιστός είναι ο καρκίνος είναι με βιοψία. Ο ύποπτος ιστός που αφαιρείται από χειρουργό ή ακτινολόγο κατά τη διάρκεια βιοψίας εξετάζεται με μικροσκόπιο από παθολόγο που κάνει τη διάγνωση. Εάν το αποτέλεσμα της βιοψίας σας είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι ο όγκος ή ο ιστός από την ύποπτη περιοχή περιέχει καρκίνο και θα χρειαστείτε θεραπεία.