Ραγάδες: Δώσε οριστικό τέλος – Έτσι θα τις εξαφανίσεις χωρίς κόπο

Ραγάδες: Βλέπεις στο σώμα σου τις ενοχλητικές λευκές ή κόκκινες γραμμές στην κοιλία ή στους μηρούς. Δες πώς θα τις αντιμετωπίσεις φυσικά χωρίς κόπο.

Η εμφάνιση των ραγάδων αποτελεί τον πιο συχνό «πονοκέφαλο» για πολλές γυναίκες αλλά και για αρκετούς άνδρες. Αυτές οι ανεπιθύμητες ουλές στο δέρμα, μπορούν και να προληφθούν, αλλά και να μειωθούν δραστικά.

Προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια απαλλαγής από τις ραγάδες στο δέρμα, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε το πρόβλημα και να εντοπίσετε τα αίτιά του.

Ραγάδες: Τι είναι

Οι ραγάδες είναι με απλά λόγια ουλές του δέρματος. Αρχικά το δέρμα μοιάζει σπασμένο, χάνει την ελαστικότητά του, ενώ αργότερα δημιουργούνται ραβδώσεις που μοιάζουν με λευκές γραμμές.

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία επίπεδα, την επιδερμίδα που είναι το εξωτερικό στρώμα, το χόριο που είναι το μεσαίο στρώμα και το υποδόριο που είναι και το τελευταίο στρώμα.

Οι ραγάδες είναι λεπτές γραμμές που σχηματίζονται στο μεσαίο στρώμα όταν ο συνδετικός ιστός τεντώνεται παραπάνω από το ελαστικό του όριο. Το τέντωμα αυτό προκαλεί στο μεσαίο στρώμα “τραύμα” ή σκίσιμο, το οποίο περνάει στο υποδόριο και έτσι, δημιουργούνται οι ραγάδες.

Ραγάδες: Πότε εμφανίζονται

  • Το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη κυρίως λόγω του ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, επιβραδύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καθιστώντας το δέρμα πιο ευάλωτο.
  • Κατά την περίοδο πρόσληψης αντισυλληπτικών για τους ίδιους λόγους με την εγκυμοσύνη.
  • Κατά τη διάρκεια της εφηβείας λόγω της απότομης ανάπτυξης.
  • Μετά από αυξομείωση βάρους.
  • Λόγω ορμονικών διαταραχών όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης ή το σύνδρομο Cushing.
  • Λόγω λήψης φαρμάκων πχ κορτιζόνη.
  • Σε αθλητές λόγω ταχείας αύξησης μυϊκής μάζας.
  • Επιπλέον, η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμίνης Α και πρωτεϊνών και το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Ραγάδες: Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται

Οι ραγάδες εμφανίζονται αρχικά σαν κόκκινες ή μωβ λεπτές γραμμές. Στην συνέχεια, γίνονται λευκές και πλαταίνουν. Για ορμονικούς λόγους, οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες από τους άνδρες.

Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στα εξής σημεία του σώματος:

  • Στήθος
  • Μηροί
  • Γλουτοί
  • Μπράτσα
  • Στομάχι
  • Προσαγωγοί

Ραγάδες: Εκχυλίσματα που βοηθούν

Κάποια φυτικά εκχυλίσματα είναι πραγματικά θαυματουργά στην καταπολέμηση των ραγάδων.

– Καλεντουλα (Calendula officinalis): Αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων και βοηθά στην ανάπλαση νέων ιστών. Το εκχύλισμά της δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση ραγάδων και ρυτίδων.

– Μαύρη ορχιδέα (Orchidaceae): Η ορχιδέα είναι γνωστή ως σύμβολο ομορφιάς. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το εκχύλισμα της βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος ενώ, η ιδιότητα του να απορροφά και να διατηρεί την υγρασία το κάνει πολύ δημοφιλές στην βιομηχανία καλλυντικών.

Η ορχιδέα είναι πλούσια σε στοιχεία όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που θρέφουν και αναζωογονούν το δέρμα. Τα συστατικά αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση κάθε ατέλειας της επιδερμίδας είτε πρόκειται για ρυτίδες, είτε για ραγάδες, χαρίζοντας λεία και υγιή επιδερμίδα.

Βάλσαμο (Hypericum perforatum): Πρόκειται για το βότανο – πανάκεια. Μεταξύ των πολυάριθμων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είναι τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση των ραγάδων. Το βάλσαμο αποτελεί τον μοναδικό 100% φυσικό τρόπο για να απαλλαγείς από τις ραγάδες ή και να μην αποκτήσεις ποτέ.

Χάρη στην υπερφορίνη, την υπερικίνη, τα φαινολικά οξέα και τις τανίνες του, αναπλάθει τους ιστούς του δέρματος και το βοηθά να ενισχύσει την ελαστικότητά του.

Έτσι, οι ραγάδες και οι λεπτές γραμμές σε αποχαιρετούν για πάντα, αρκεί να κάνεις συστηματική χρήση του στις «επικίνδυνες» περιοχές της κοιλιάς και τους στήθους κατά τις «επικίνδυνες» περιόδους, όπως η εγκυμοσύνη, η λοχεία ή κάποια περίοδος μεγάλης αυξομείωσης κιλών.

Αν τρίψετε με τα χέρια σας ένα άνθος βάλσαμου, θα εμφανιστεί ένα υγρό με έντονο κόκκινο χρώμα, το οποίο υποδηλώνει την παρουσία φλαβονοειδών.

Τα  φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικέ ιδιότητες, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε. Τα αντιοξειδωτικά αντιδρούν χημικά με τις ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για το κύτταρο και τον οργανισμό γενικότερα, βοηθώντας στην αποκατάσταση των ερεθισμών, των πρησμένων φλεβών (ειδικά κατά την εγκυμοσύνη), των μελανιών και των μυϊκών πόνων.

Ραγάδες: 5 σπιτικές μέθοδοι για να πείτε αντίο στις γραμμές

Ζάχαρη

Η άσπρη ζάχαρη είναι ένα από τα καλύτερα γιατροσόφια για την αντιμετώπιση των ραγάδων, καθώς προσφέρει ιδανική απολέπιση. Αρχικά, αναμείξτε καλά, ένα κουταλάκι άσπρη ζάχαρη με λίγο αμυγδαλέλαιο και μερικές σταγόνες χυμό από λεμόνι. Στη συνέχεια απλώστε το στις ραγάδες και κάνετε απαλό μασάζ την περιοχή για περίπου 10 λεπτά και καθημερινά, πριν κάνετε ντουζ. Εφαρμόστε το κόλπο, για περίπου ένα μήνα και θα δείτε τις ραγάδες να αποδυναμώνονται.

Αλόη

Η αλόη η γνήσια ή αλλιώς αλόη βέρα είναι θεραπευτική για πολλές δερματολογικές ασθένειες. Τα πολλά θρεπτικά της στοιχεία και οι δραστικές ενώσεις χρησιμεύουν στη θεραπεία εγκαυμάτων, ενώ τα καταπραϋντικά της χαρακτηριστικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Μπορείτε είτε να απλώσετε απευθείας στο δέρμα gel αλόης, να το αφήσετε να δράσει για λίγα λεπτά και να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό, είτε να φτιάξετε ένα μείγμα, με ¼ της κούπας gel αλόης, έλαιο από 10 κάψουλες βιταμίνης Ε και έλαιο από 5 κάψουλες βιταμίνης Α. Στη συνέχεια απλώστε το μείγμα στην περιοχή, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως και επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά.

Νερό

Η τακτική ενυδάτωση του σώματος προσφέρει πολλά καλά στον οργανισμό και την επιδερμίδα. Πέρα από την αποτοξίνωση των πόρων του δέρματος, ενισχύει την αποκατάσταση της ελαστικότητας, η οποία από μόνη της παίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των ραγάδων.

Πίνετε, ένα με δυο ποτήρια νερό, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, με minimum στόχο τα δέκα ποτήρια συνολικά ημερησίως, αν θέλετε την επιδερμίδα σας απαλή και ελαστική. Αποφεύγετε στο μέτρο του δυνατού, τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά που έχουν την τάση να αφυδατώνουν.

Χυμός από λεμόνι

Η φυσική οξύτητα του χυμού από λεμόνι βοηθάει στην θεραπεία και ελάττωση των ραγάδων, λοιπών δερματικών τραυματισμών, της ακμής και λοιπών σημαδιών στο δέρμα. Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις, φρέσκο χυμό λεμόνι πάνω στις ραγάδες και αφήστε το δέρμα να ρουφήξει το χυμό για τουλάχιστον δέκα λεπτά, πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μια εναλλακτική λύση είναι να αναμείξετε ίσες ποσότητες από χυμό λεμόνι και χυμό από αγγούρι και, επίσης, να απλώσετε το μείγμα στις ραγάδες.

Βούτυρο κακάου

Για να δείτε αποτελέσματα με το βούτυρο κακάου, πρέπει να το εφαρμόζετε στην περιοχή τουλάχιστον δυο φορές καθημερινά και θα δείτε τις ραγάδες να είναι σαφώς λιγότερο εμφανείς, μετά από ένα με δυο μήνες.

Μια άλλη επιλογή για τη χρήση του βούτυρο κακάου είναι να αναμείξετε μισή κούπα από αυτό με μια κουταλιά της σούπας σιτέλαιο, 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κερί μέλισσας και ένα κουταλάκι με έλαιο από το κουκούτσι του βερίκοκου και έλαιο βιταμίνης Ε. Ζεστάνετε το μείγμα μέχρι να λιώσει το κερί, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο και απλώνετε στις ραγάδες δυο με τρεις φορές τη μέρα. Το μείγμα θα βοηθήσει το δέρμα σας να γίνει πιο απαλό και ακόμα περισσότερο ενυδατωμένο.