Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια κακοήθεια που αναπτύσσεται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αίτια δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο η νόσος σχετίζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο στο παχύ έντερο ή το ατομικό ιστορικό με πολύποδες εντέρου ή χρόνιες κολίτιδες.
Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:
- Αίμα στα κόπρανα
- Απώλεια σωματικού βάρους
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Απόφραξη του εντέρου (λιγότερο συχνά)
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς γίνεται η διάγνωση
Για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γενικός χειρουργός και ο γαστρεντερολόγος.
Επιπλέον, χρειάζονται και διαγνωστικές εξετάσεις όπως:
Κολονοσκόπηση: η πιο αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου, απαιτεί χρήση ενδοσκοπίου και χειρισμό του από έναν εξειδικευμένο ιατρό.
Εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση: δε συνιστάται σε όλες τις ομάδες ασθενών, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κολονοσκόπηση.
Υπερηχογράφημα: απεικονιστική εξέταση με τη χρήση υπερήχων αξονική και μαγνητική τομογραφία (απεικονιστικές εξετάσεις).
Βαριούχος υποκλυσμός: ακτινογραφία παχέος εντέρου.
Εικονική κολονοσκόπηση: εναλλακτική μέθοδος κολονοσκόπησης για τα άτομα που δεν θέλουν την απλή διαδικασία.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πολύποδες
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, που ενώ δεν είναι ανησυχητικοί, πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με ιατρικές εξετάσεις. Ένας πολύποδας μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου, γι’ αυτό συχνά προτιμάται η αφαίρεσή του κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Θεραπεία
Η αντιμετώπιση του καρκίνου στο παχύ έντερο είναι κυρίως χειρουργική. Μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Το θεραπευτικό σχήμα που θα επιλεγεί εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.
Η σταδιοποίηση γίνεται βάσει της ένδειξης Dukes.
Τα στάδια είναι 4:
Στάδιο Α – Περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου.
Στάδιο B – Έχει προχωρήσει από το εσωτερικό τοίχωμα προς το μυ χωρίς να επηρεάσει τους παρακείμενους λεμφαδένες.
Στάδιο C – Έχει προχωρήσει στους παρακείμενους λεμφαδένες.
Στάδιο D – Τα καρκινικά κύτταρα έχουν προχωρήσει και σε άλλα όργανα του σώματος (μετάσταση).
Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται συχνά όταν ο καρκίνος είναι αρχικού σταδίου ή προκαλεί απόφραξη εντέρων. Αφαιρείται μέρος του εντέρου που εντοπίζεται ο όγκος και διπλανοί λεμφαδένες. Ακολουθεί ένωση των σημείων του εντέρου. Αν δεν είναι εφικτή αυτή η ένωση εφαρμόζεται κολοστομία (σημείο τομής από όπου θα αδειάζει το έντερο και το περιεχόμενο συλλέγεται με ειδικό συλλέκτη). Αν ο όγκος εντοπίζεται ψηλά στο παχύ έντερο (στην ένωση με το λεπτό έντερο) εφαρμόζεται ειλεοστομία.
Η χημειοθεραπεία εφαρμόζεται μετά το χειρουργείο αν το στάδιο είναι προχωρημένο. Μπορεί να εφαρμοστεί και μαζί με ακτινοθεραπεία.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι, επίσης, μία μέθοδος θεραπείας που πλέον χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς θεωρείται ότι είναι ισοδύναμη με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο. Πλεονεκτεί στο γεγονός ότι οδηγεί τον ασθενή σε ταχύτερη αποκατάσταση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ωστόσο πρέπει να εφαρμοστεί μόνο από εξειδικευμένο σε αυτές τις μεθόδους ιατρό.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Η διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν, καθώς οι φυτικές ίνες προστατεύουν την υγεία του εντέρου.
Την ίδια προστασία φαίνεται ότι εξασφαλίζουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, ασβέστιο και σελήνιο. Συνιστάται να αποφεύγεται η διατροφή που περιέχει λιπαρά κρέατα, ζάχαρη και λευκό αλεύρι.
Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο παχέος εντέρου. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.
Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές
Τροφές που απαγορεύονται | Τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται |
Ζάχαρη | Αβοκάντο |
Αλκοόλ | Ξηροί καρποί |
Επεξεργασμένα τρόφιμα | Ελαιόλαδο |
Σούσι | Λιναρόσπορος |
Ροκφόρ | Κουρκουμάς |
Καρκίνος Λεπτού Εντέρου
Ο καρκίνος του λεπτού εντέρου είναι μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου και απαντάται στο 2% των καρκίνων του γαστρεντερικού. Δημιουργείται λόγω της ανεξέλεγκτης κυτταρικής ανάπτυξης του λεπτού εντέρου, οδηγώντας στον σχηματισμό όγκου.
Το λεπτό έντερο είναι ο σωλήνας που συνδέει το στομάχι με το παχύ έντερο και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πεπτικού σωλήνα.
Τύποι Καρκίνου του Λεπτού Εντέρου
Οι τύποι του καρκίνου λεπτού εντέρου περιλαμβάνουν:
- Αδενοκαρκίνωμα
Είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου του λεπτού εντέρου στο δυτικό κόσμο. Ο όγκος εμφανίζεται στους αδένες του επιθηλιακού ιστού.
- Γαστρεντερικός στρωματικός όγκος
Αυτός ο όγκος εμφανίζεται σπάνια στα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου και αναπτύσσεται στους συνδετικούς ιστούς (οστά, μύες κ.α.)
- Καρκινοειδής όγκος
Αναπτύσσεται στο γαστρεντερικό και στους πνεύμονες και ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι πολύ αργός.
Καρκίνος που σχηματίζεται στο λεμφικό σύστημα.
Καρκίνος Λεπτού Εντέρου – Αίτια
Τα αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου λεπτού εντέρου δεν είναι ξεκάθαρα. Η σπανιότητα ανάπτυξής του, περιορίζει την κατανόηση εμφάνισης του καρκίνου.
Παράγοντες Κινδύνου για την εμφάνιση Καρκίνου του Λεπτού Εντέρου
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου είναι:
- Νόσος του Crohn
- Σύνδρομο Peutz-Jegher’s (κληρονομική πάθηση με πολύποδες στο έντερο)
- Κοιλιοκάκη
- Λιπαρή διατροφή και τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Τροφές καπνιστές ή παστές
Επίσης σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει προγενέστερη εμφάνιση καρκίνου του πρωκτού και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συμπτώματα Καρκίνου του Λεπτού Εντέρου
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα εξής:
- Πόνος στην κοιλιά, οποίος μπορεί να αυξηθεί μετά το φαγητό
- Αιμορραγία κατά την κένωση
- Μαύρα κόπρανα
- Ναυτία και εμετός
- Απότομη απώλεια βάρους
- Χαμηλοί αναιμικοί δείκτες λόγω της αιμορραγίας του καρκίνου μέσα στο λεπτό έντερο
- Διάτρηση όπου δημιουργείται δίοδος για το περιεχόμενο του εντέρου, το οποίο μεταφέρεται στην κοιλιά (σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις)
Καρκίνος Λεπτού Εντέρου – Θεραπεία
Η θεραπεία για τον καρκίνο λεπτού εντέρου εξαρτάται από τη μορφή και το στάδιο του καρκίνου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενή.
Συνήθως, η αντιμετώπισή του γίνεται μέσα από χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, όπου αφαιρείται μέρος του λεπτού εντέρου. Η έκταση της αφαίρεσης εξαρτάται από την έκταση του καρκίνου στην περιοχή.
Η θεραπεία μπορεί να συνοδεύεται από χημιοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία για να εξασφαλιστεί η εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και η αποφυγή μελλοντικής υποτροπής.
Συγχρόνως, η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να εμπεριέχει και βιολογική θεραπεία, η οποία επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή στα φυσιολογικά του επίπεδα. Η συγκεκριμένη θεραπεία περιλαμβάνει ουσίες όπως είναι η ιντερφερόνη και τα μονοκλωνικά αντισώματα.