Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως διατροφή και κληρονομικότητα, αλλά τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα.
Επικρατέστερη είναι η άποψη πως ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ζωικό λίπος και ζωικές πρωτεΐνες, και φτωχό σε φυτικές ίνες (όσπρια-φρούτα-λαχανικά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κάποιου ατόμου όπου οι γονείς του ή ο αδελφός ή η αδελφή του είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο σε ηλικία κάτω των 45 χρονών, θεωρείται ως άτομο υψηλού κινδύνου για να αναπτύξει σε κάποιο στάδιο της ζωής του καρκίνο στο παχύ έντερο καθώς επίσης αν άλλα συγγενικά άτομα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο.
Επίσης άτομα που υποφέρουν από γενετικές ασθένειες του εντέρου ή πάσχουν από χρόνιες κολίτιδες ή έχουν πολύποδες στο έντερο, διατρέχουν ψηλό κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο. Οι πολύποδες του εντέρου είναι καλό να αφαιρούνται γιατί εύκολα εξαλλάσσονται σε καρκίνο.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια είναι τα στάδια;
Υπάρχουν διαφορετικά στάδια του καρκίνου και περιγράφονται ως εξής:
- Dukes A: Ο όγκος βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου.
- Dukes B: Ο όγκος εισχωρεί από το εσωτερικό τοίχωμα προς τον μυ αλλά δεν επηρεάζει τους λεμφαδένες της περιοχής.
- Dukes C: Ο όγκος έχει προσβάλει έναν ή περισσότερους λεμφαδένες της περιοχής.
- Dukes D: Τα καρκινικά κύτταρα του όγκου έχουν εισχωρήσει σε άλλα όργανα του σώματος και έχουν δημιουργήσει μεταστάσεις.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Αίτια που προκαλούν τον προκαλούν
Πολύ συχνά δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο. Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του καρκίνου παίζουν οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες και οι πολύποδες στο έντερο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος εξέλιξής τους σε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλός. Έρευνες αναφέρουν ότι η νόσος μπορεί να σχετίζεται και με τον παράγοντα της κακής διατροφής του ατόμου.
Η αυξημένη κατανάλωση σε ζωικό λίπος και ο περιορισμός σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια στην καθημερινή διατροφή, δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο.
Η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμη παράγοντας που συνδέεται στενά με την ασθένεια. Αν κάποιος από τους α’ βαθμού συγγενείς του ατόμου είχε εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου σε μικρή ηλικία (κάτω των 45 ετών), τότε θεωρείται πως και αυτό το άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει σε κάποια περίοδο της ζωής του.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πιο συχνά συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι και μόνο ένα οποιοδήποτε από τα πιο κάτω:
- Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα
- Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης – εμμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Απώλεια βάρους
- Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει στάση ή απόφραξη του εντέρου. Τα συμπτώματα είναι ο εμετός, η δυσκοιλιότητα, ο περισφιγμένος πόνος και η διάταση (φούσκωμα) της κοιλιάς. Αυτά τα συμπτώματα όμως μπορεί να παρουσιαστούν και σε άλλες ασθένειες γι’ αυτό όταν θα προκύψουν είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν από τον ιατρό σας.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Σιωπηλά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Αναιμία
Η αναιμία μπορεί κάποιες φορές να συμβαίνει λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει εμμηνόπαυση.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς να αιμορραγούν εσωτερικά για περίπου έξι μήνες πριν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα στον ορθό.
Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια αναιμίας, όπως κόπωση, χλωμάδα δέρματος ή ζάλη, επισκεφτείτε έναν γιατρό. αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου
Δύσπνοια
Μια άλλη παρενέργεια της εσωτερικής αιμορραγίας είναι η δύσπνοια. Εάν δεν αιμορραγείτε υπερβολικά ο οργανισμός σας βάζει περισσότερο πλάσμα στο αίμα χωρίς να παράγει περισσότερο σίδηρο ή ερυθρά αιμοσφαίρια.
Αυτό μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε δύσπνοια, ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Φούσκωμα
Αν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι το παχύ σας έντερο βρίσκει εμπόδια, μπορεί να εμφανίσετε φούσκωμα. Εάν αισθάνεστε λίγο πρησμένος, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να φταίνε, αλλά εάν τα συμπτώματα του στομάχου παραμένουν, δείτε το γιατρό σας.
Σοβαρή δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα δεν είναι ανησυχητικό σημάδι γενικά, αλλά αν γίνει σοβαρή και επίμονη, θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι κάτι εμποδίζει το παχύ έντερο, κι αν κάτι στέκεται για καιρό εμπόδιο, τότε πρέπει να το ελέγξετε.
Ελέγξετε τις κενώσεις σας
Δώστε προσοχή σε αυτό που βλέπετε στη λεκάνη, ακόμα κι αν δεν βλέπετε αίμα. Εάν τα κόπρανα σας είναι πολύ λεπτά, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει λόγω περιορισμού στο κόλον που προκαλείται από πολύποδες. Η επίμονη διάρροια μπορεί επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Κενώσεις με περίεργο χρώμα
Η αιμορραγία από το ορθό είναι συνήθως κόκκινη. Αλλά τα σκουρόχρωμα κόπρανα είναι επίσης ένα σημάδι που δείχνει ότι ίσως και να υπάρχει αίμα, και, ενώ μπορεί να προκληθεί από κάτι λιγότερο σοβαρό, όπως ένα έλκος, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ο ειδικός ιατρός μετά από το ιστορικό της υγείας σας, θα προχωρήσει σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η δακτυλική εξέταση του εντέρου, αναλύσεις αίματος και κοπράνων και η ακτινογραφία θώρακος.
Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να ακολουθήσουν και συνήθως είναι: η πρωκτοσκόπηση/σιγμοειδοσκόπηση, ο βαριούχος υποκλυσμός, η κολονοσκόπηση, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η βασική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται με την χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται συνδυασμός με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Η θεραπεία που θα πρέπει να σας χορηγηθεί θα εξαρτηθεί από το στάδιο της διάγνωσης του καρκίνου, δηλαδή το μέγεθος, την θέση και την επέκταση του όγκου, που αποτελούν τα κύρια ευρήματα της χειρουργικής επέμβασης και της κυτταρολογικής εξέτασης του όγκου.
Με μερικές φορές ο ιατρός μπορεί να εισηγηθεί να προηγηθούν της χειρουργικής επέμβασης άλλα είδη θεραπείας. Αυτό θα το κρίνει από τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν θέσει την αρχική διάγνωση του καρκίνου στο παχύ έντερο.
Χειρουργική επέμβαση
Ίσως να είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία που θα χρειαστείτε και αν το στάδιο του όγκου είναι πρώιμο (αρχικό) τότε υπάρχει πιθανότητα αποθεραπείας. Στις περιπτώσεις που ο όγκος προκαλεί απόφραξη στα έντερα, τότε η χειρουργική επέμβαση θα γίνει για την αντιμετώπιση και την θεραπεία των συμπτωμάτων.
Χημειοθεραπεία
Χορηγείται συνήθως μετά την εγχείρηση για περιορισμό της πιθανότητας επανεμφάνισης της ασθένειας κυρίως όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί και πριν από την εγχείρηση ή και σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία.
Ακτινοθεραπεία
Συνήθως χορηγείται σε καρκίνο του πρωκτού είτε προ-εγχειρητικά, είτε μετ’ εγχειρητικά.