Καρκίνος: Τι εντόπισαν οι επιστήμονες για τις μεταστάσεις

Μια σημαντική ανακάλυψη για τον τρόπο που εξαπλώνεται ο καρκίνος έκαναν οι επιστήμονες, ώστε να υπάρξουν βελτιωμένες θεραπείες αντιμετώπισής του.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα καταλαμβάνουν μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα υγιή κύτταρα για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, αλλάζοντας όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τον καρκίνο.

Παρά το γεγονός ότι παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για τους καρκινοπαθείς, η μετάσταση προλαμβάνεται πολύ δύσκολα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές να εντοπίσουν τους βασικούς οδηγούς αυτής της διαδικασίας, οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από φαρμακευτική αγωγή.

Η νέα ανακάλυψη που έγινε αφορά σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NALCN και μπορεί να παίζει βασικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία. Μέσω πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης NALCN πυροδότησε μετάσταση.

Ανακάλυψαν επίσης ότι όταν αφαίρεσαν την πρωτεΐνη από τα ποντίκια που δεν είχαν καρκίνο, αυτό έκανε τα υγιή κύτταρά τους να εγκαταλείψουν τον αρχικό τους ιστό και να ταξιδέψουν γύρω από το σώμα, όπου ένωσαν άλλα όργανα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάσταση δεν αποτελεί ανώμαλη διαδικασία που περιορίζεται στον καρκίνο, όπως πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται από υγιή κύτταρα, την οποία εκμεταλλεύονται τα καρκινικά κύτταρα για να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο επικεφαλής της ομάδας για τη μελέτη και διευθυντής του Βρετανικού Ινστιτούτου στο Κέιμπριτζ για την Έρευνα του Καρκίνου, καθηγητής Ρίτσαρντ Γκίλμπερτσον, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα είναι από τα πιο σημαντικά που έχουν βγει από το εργαστήριό μου εδώ και τρεις δεκαετίες».

Συνεχίζει: «Όχι μόνο εντοπίσαμε έναν από τους οδηγούς της μετάστασης που μας διέφευγε, αλλά ανατρέψαμε επίσης μια κοινή αντίληψη γι’ αυτό, δείχνοντας πως ο καρκίνος επηρεάζει τις διαδικασίες σε υγιή κύτταρα για τα δικά του οφέλη».

«Θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε ακόμα και κατεστραμμένα όργανα»

«Αν επικυρωθεί μέσω περαιτέρω έρευνας, αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένα αποτελέσματα στον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του καρκίνου και να μας επιτρέψει να χειριστούμε αυτήν τη διαδικασία για να θεραπεύσουμε κατεστραμμένα όργανα», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Το NALCN σημαίνει «κανάλι διαρροής νατρίου (Na+)», μη εκλεκτικό. Τα κανάλια διαρροής νατρίου εκφράζονται κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά βρίσκονται επίσης σε όλο το υπόλοιπο σώμα.

Αυτά τα κανάλια κάθονται στις μεμβράνες των κυττάρων και ελέγχουν την ποσότητα του άλατος που μπαίνει και βγαίνει από το κύτταρο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί αυτά τα κανάλια φαίνεται να εμπλέκονται τόσο άμεσα στη μετάσταση του καρκίνου.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ανώτερος συνεργάτης στο Βρετανικό Ινστιτούτο του Κέιμπριτζ για την Έρευνα του Καρκίνου, δρ Έρικ Ραρμάν, δήλωσε:

«Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που εντοπίσαμε μια μοναδική πρωτεΐνη που ρυθμίζει όχι μόνο τον τρόπο εξάπλωσης του καρκίνου στο σώμα, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και τη φυσιολογική αποβολή και επιδιόρθωση των ιστών. Αναπτύσσουμε μια πιο σαφή εικόνα σχετικά με τις διαδικασίες που διέπουν τον τρόπο εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε εάν κάποια ήδη υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν αυτόν τον μηχανισμό από το να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου στους ασθενείς».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Genetics.

Καρκίνος: Τα τρία σημάδια που δεν τα βλέπει κανείς

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά στον καρκίνο.

Η σοβαρότητα του καρκίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι μεταστατικός. Αλλά η σημασία του έγκαιρου εντοπισμού της νόσου ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου καθώς προσφέρει θεραπευτική θεραπεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.

Ο καρκίνος συνδέεται κλινικά με μια σειρά συμπτωμάτων που συνήθως αντικατοπτρίζουν το κύτταρο ή το όργανο που έχει αρρωστήσει. Μερικές φορές, ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή ή απροσδιόριστα. Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα με τους ασθενείς είναι πόσο συχνά αγνοούνται τα αποκαλυπτικά σημάδια της νόσου, ειδικά όταν έχουν ασαφή αιτία. Η απώλεια βάρους, ο πόνος και τα εξογκώματα που είναι ανεξήγητα θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα της νόσου.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να κλείστε ένα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας ο οποίος εφόσον κριθεί αναγκαίο θα σας παραπέμψει σε ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση.

Δυστυχώς η ανεξήγητη απώλεια βάρους, τα ανεξήγητα εξογκώματα και ο ανεξήγητος πόνος είναι τρία συμπτώματα που εύκολα παραβλέπονται από τους ασθενείς. Αλλά πολλές φορές, οι πάσχοντες αγνοούν επίσης τον πυρετό άγνωστης προέλευσης, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την επίμονη καούρα, τις πληγές στο στόμα ή τη γλώσσα που δεν επουλώνονται, το φούσκωμα, την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου και το πρόβλημα κατάποσης.

Ανεξήγητος πόνος

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν δικά τους νεύρα, η πλειοψηφία των ασθενών δεν νιώθει πόνο. Ο πόνος προκύπτει όταν ο όγκος πιέζει τα νεύρα που βρίσκονται δίπλα του.

Η Cancer Research UK λέει: «Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 38 από τα 100 άτομα με καρκίνο αισθάνονται μέτριο έως σοβαρό πόνο. Ο πόνος είναι πιο πιθανός σε προχωρημένο καρκίνο. Να σημειωθεί πως περίπου 65 στα 100 άτομα με προχωρημένο καρκίνο νιώθουν πόνο.

Ανεξήγητοι όγκοι

Τα εξογκώματα είναι κοινά συμπτώματα καρκίνου που συχνά περνούν απαρατήρητα εάν είναι ανώδυνα στην αφή. Συνήθως, ένα εξόγκωμα που είναι σύμπτωμα της νόσου θα αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών.

«Καρκινικοί όγκοι που μπορούν να γίνουν αισθητοί εξωτερικά μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος, τον όρχι, το λαιμό, αλλά και στα χέρια και τα πόδια», εξηγεί η κλινική του Κλίβελαντ.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί σε κάθε καρκίνο αλλά συνδέεται περισσότερο με καρκίνους που επηρεάζουν το στομάχι, τον οισοφάγο του παγκρέατος και τον πνεύμονα. Επιπλέον, για πολλούς ανθρώπους είναι το πρώτο ορατό σημάδι της νόσου.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες ο καρκίνος απελευθερώνει ουσίες στο αίμα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί θερμίδες από τα τρόφιμα.

Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τα υγιή γι’ αυτό και παρατηρείται απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή Richard Levine στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt, η απώλεια βάρους άνω του 5% σε μια περίοδο 6 έως 12 μηνών μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας εφόσον είναι ανεξήγητη.

Ο γιατρός εξήγησε, στη συνέχεια: «Σε μελέτες που εξέτασαν τις αιτίες της ακούσιας απώλειας βάρους, 5 έως 37% των ασθενών τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενδεικτικό του καρκίνου, και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες».

Ενώ δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι πρόληψης του καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων προκύπτει από κακές διατροφικές συνήθειες, οπότε η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική για την αποτροπή της νόσου.

Καρκίνος: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα όταν ξυπνάς το πρωί

«Κλειδί» για να προλάβεις τον ύπουλο καρκίνο εν τη γενέσει του είναι να παρακολουθείς διαφορές στο σώμα σου, στην καθημερινότητά τους. Γενικώς να διαβάζεις τα συμπτώματα.

Επομένως, η έγκαιρη διάγνωσή του αποτελεί μονόδρομο.
Δυστυχώς, τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί είτε να είναι ανύπαρκτα είτε ανεπαίσθητα για να παρατηρηθούν στην αρχή. Ωστόσο, οποιεσδήποτε σωματικές αλλαγές που είναι ασυνήθιστες θα πρέπει να διερευνώνται από έναν παθολόγο, συμβουλεύει το NHS.

Καρκίνος: Ο επίμονος βήχας

Σύμφωνα με τον Αμπάς Κανάνι, φαρμακοποιό στο Chemist Click, το πώς ξυπνάτε το πρωί μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Το να ξυπνάτε με έναν επίμονο πονόλαιμο που δεν υποχωρεί μετά από δύο εβδομάδες είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι. Το ίδιο ισχύει και για τον βήχα, είπε ο φαρμακοποιός. Οι καπνιστές συχνά ξυπνούν με βήχα το πρωί. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχεται ένας επίμονος βήχας για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ειδικότερα αν καπνίζετε.

Καρκίνος: Η ανεξήγητη κόπωση

Ένα άλλο αποκαλυπτικό σημάδι που μπορεί να νιώσετε το πρωί και να σας ταλαιπωρεί όλη την ημέρα είναι η κόπωση.
Ο κ. Κανάνι εξήγησε: «Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι το πρωί, αλλά αν αυτό δεν είναι συνηθισμένο για εσάς ή νιώθετε κόπωση που διαρκεί όλη την ημέρα, θα πρέπει να το ελέγξετε καθώς η κόπωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εάν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά σημάδια», ανέφερε.

Καρκίνος: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις

«Εάν ξυπνήσετε το πρωί και το κρεβάτι είναι υγρό από τον ιδρώτα, αυτό δείχνει ότι θα μπορούσατε να έχετε βιώσει νυχτερινές εφιδρώσεις», εξήγησε ο κ. Kanani.
«Ελέγξτε αυτό με τον γιατρό σας, ειδικά αν οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνοδεύονται από κόπωση, απώλεια βάρους ή μώλωπες».

Τα γενικά συμπτώματα του καρκίνου

  • Ασυνήθιστο εξόγκωμα ή πρήξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αλλαγές στην αφόδευση ή την ούρηση