Δίαιτα: Φθινοπωρινά φρούτα για γρήγορη απώλεια κιλων

Το καλοκαίρι αποτελεί εδώ και ένα μήνα παρελθόν, και η μάχη με τα παραπανίσια κιλά συνεχίζεται και για τον Οκτώβριο. Σύμμαχος στην προσπάθειά μας είναι τα φθινοπωρινά φρούτα.

Άλλωστε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής θα μας βοηθήσουν να τρεφόμαστε σωστά χωρίς περιττές θερμίδες και λιπαρά και ταυτόχρονα να χάσουμε το περιττό βάρος των διακοπών.

Όσον αφορά στα φρούτα τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή και σχετικά με τα λαχανικά το μαρούλι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο.

Τα φθινοπωρινά φρούτα

Μήλα

Δεν είναι τυχαία η παροιμία που ακούγαμε από παιδιά «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.» Το ιδανικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (κατακράτηση νερού) και πηκτίνη που ελαττώνει τη χοληστερόλη.

Μπορείτε να απολαύσετε τα κόκκινα, πράσινα μήλα καθώς και τα ξυνόμηλα. Ένα μήλο έχει 55 θερμίδες.

Αχλάδια

Το ιδανικό φρούτο για αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα αλλά και δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένα μέτριο αχλάδι έχει μόνο 75 θερμίδες.

Πορτοκάλι, εσπεριδοειδή

Τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που βοηθούν στις ιώσεις και στην άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, βοηθούν στην λαμπερότητα του δέρματος αλλά και στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση.

Φθινοπωρινά λαχανικά

Σπανάκι

Το αγαπημένο σπανάκι, η υπερτροφή για πολλούς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ ,σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι έχει μόνο 20 θερμίδες, γι’ αυτό και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την δίαιτα σου.

Μαρούλι

Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το μαρούλι περιέχει λίγες θερμίδες, καθώς επίσης αυξάνει γρήγορα τον κορεσμό, μειώνοντας την πείνα μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Κουνουπίδι και Μπρόκολο

Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού έχουν μόλις 25 θερμίδες, με 3 γραμμάρια ινών. Δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο, αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Eνέργεια: 10 τροφές που την αυξάνουν

Νιώθετε συχνά ότι σας λείπει η ενέργεια; Δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις; Βασίζεστε πολύ σε διεγερτικά, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, για να λειτουργήσετε αποτελεσματικά;

Εάν νιώθετε σαν να μην έχετε ενέργεια και κίνητρο, το πρόβλημα μπορεί να είναι η διατροφή σας.

Υγιεινά τρόφιμα και ποτά που θα αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας εάν τα καταναλώνετε τακτικά

1. Πλιγούρι βρώμης

Όταν χρειάζεστε μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό για μια σοκολάτα. Αλλά μια μπάρα σοκολάτας θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η ενέργειά σας θα καταρρακωθεί απότομα όταν το σώμα σας απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη. Το πλιγούρι βρώμης είναι καλύτερο από τις σοκολάτες. Περιέχει υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης. Αυτοί οι υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης σας παρέχουν ενέργεια για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, χωρίς την ενεργειακή κατάρρευση.

2. Φιστίκια κάσιους

Η κατανάλωση μιας μερίδας κάσιους κάθε μέρα ως σνακ θα ενισχύσει την υγεία σας και θα σας προσφέρει επιπλέον ενέργεια. Τα κάσιους περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, περιέχουν μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και χαλκό. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των μετάλλων και της παραγωγής ενέργειας. Εάν αισθάνεστε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας αρχίζουν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ είστε στη δουλειά, σκεφτείτε να φάτε μια χούφτα κάσιους. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάρα πολλά κάσιους κάθε μέρα, εάν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Τα υγιή λιπαρά κάνουν καλό στην υγεία σας, αλλά μπορείτε ακόμα να πάρετε βάρος από την υπερβολική κατανάλωσή τους.

3. Χούμους

Το χούμους είναι ένα ντιπ φτιαγμένο από ρεβίθια που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Τα ρεβίθια περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνη Β9, σίδηρο και μαγνήσιο. Όλες οι βιταμίνες Β βοηθούν στην μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Ο σίδηρος αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας ευκολότερο για να φτάσει το οξυγόνο στα κύτταρα. Το μαγνήσιο περιέχει ένζυμα που ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

4. Φακές

Οι φακές και άλλα όσπρια είναι μια εξαιρετική επιλογή για την αποκατάσταση των επιπέδων ενέργειας. Οι φακές περιέχουν φυτικές ίνες και υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης. Είναι επίσης γεμάτες σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το φυλλικό οξύ στις φακές και τα όσπρια θα σας βοηθήσει επίσης να μετατρέψετε την τροφή σας σε ενέργεια.

5. Φασόλια

Τα φασόλια είναι εξαιρετικά για τη γενική σας υγεία, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης. Οποιαδήποτε τροφή περιέχει υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης θα σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα σας και θα σας προσφέρει επιπλέον ενέργεια όλη την ημέρα. Τα περισσότερα φασόλια είναι παρόμοια διατροφικά, οπότε επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

6. Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν λιγότερο νερό από άλλα είδη φρούτων. Επειδή έχουν λιγότερο νερό, έχουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες ανά γραμμάριο. Οι μπανάνες περιέχουν γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Ο συνδυασμός τριών τύπων ζάχαρης σημαίνει ότι οι μπανάνες παρέχουν ενέργεια άμεσης και βραδείας απελευθέρωσης.

7. Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η πρωτεΐνη βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης τροφοδοτούν το σώμα για ώρες. Οι βιταμίνες Β βοηθούν το σώμα σας να μετατρέψει την ενέργεια των υδατανθράκων σε γλυκόζη.

8. Πράσινο τσάι

Όπως ο καφές, έτσι και το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Ωστόσο, μερικοί διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού τους παρέχει πιο σταθερή ενέργεια από ένα φλιτζάνι καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ και μπορεί να είναι πιο υγιεινό για εσάς, εάν υποφέρετε από αϋπνία ή άγχος. Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη. Η L-θεανίνη μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με την καφεΐνη για να βελτιώσει τη γνωστική σας λειτουργία.

9. Τσάι κανέλας

Η κανέλα είναι ευεργετική για όποιον αναζητά περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση. Η κανέλα είναι συστατικό πολλών διαφορετικών ειδών γλυκών. Ωστόσο, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για να φτιάξετε τσάι με κανέλα. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μυρωδιάς της κανέλας, του αυξημένου μεταβολισμού και της αυξημένης εγρήγορσης. Η κανέλα είναι ένα ζεστό, γλυκό μπαχαρικό. Όταν φτιάχνετε τσάι με κανέλα, δεν χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη για να γλυκάνετε το ρόφημα.

10. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β6μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, τα οποία βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει την ενέργεια στα τρόφιμα. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία θα σας προσφέρουν ενέργεια όλη την ημέρα.