Ποιο προϊόν της κουζίνας κάνει απίστευτο καλό στα μαλλιά σας;

Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, καμιά φορά είμαστε διστακτικοί στο να το φάμε, αλλά τα οφέλη του στην υγεία μας έχουν αποδειχτεί πολλάκις. Για ποιο προϊόν μιλάμε;

Αναφερόμαστε στο σκόρδο, ένα από τα βασικά συστατικά της ινδικής και ιταλικής κουζίνας, λόγω της ξεχωριστής του γεύσης.

Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του και των θρεπτικών του συστατικών, (όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο), το σκόρδο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο τριχωτό της κεφαλής.

Συγκεκριμένα, το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν αποτελεσματικά την υγεία των μαλλιών. Βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριακών προβλημάτων συμπεριλαμβανομένης της πιτυρίδας και της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής.

Λάδι σκόρδου για την ανάπτυξη των μαλλιών

Το σκόρδο θρέφει το τριχωτό της κεφαλής και ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να φτιάξετε ένα λάδι το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μια με δύο φορές τον μήνα

Τα οφέλη του σκόρδου στα μαλλιά

Το σκόρδο ενισχύει την αναγέννηση των νέων τριχοθυλακίων και απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από το τριχωτό της κεφαλής.

Το έλαιο σκόρδου έχει επίσης αντι-ιικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν το τριχωτό της κεφαλής από ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Το έλαιο σκόρδου περιέχει θείο το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Συγκεκριμένα, το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μειώσει την πτώση και το σπάσιμο της τρίχας.

Πώς να φτιάξετε το έλαιο σκόρδου στο σπίτι

Μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες που ακολουθούν:

  • Συνθλίψτε μερικές σκελίδες σκόρδου ή κάντε μια πάστα σκόρδου.
  • Βάλτε σε ένα τηγάνι την πάστα σκόρδου και προσθέστε ένα φλιτζάνι λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο το οποίο θα ζεστάνετε για 5’ σε χαμηλή φωτιά.
  • Μόλις κρυώσει μπορείτε να το βάλετε σε ένα βαποριζατέρ για να ψεκάζετε τα μαλλιά σας.

Μάσκα μαλλιών με σκόρδο και αλόη βέρα

Χρησιμοποιείστε 2 κρόκους αυγών, 20 γρ. μέλι, 25 ml χυμό αλόης και λίγες σταγόνες λάδι σκόρδου. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώστε το με ένα πινέλο στα μαλλιά σας και κάνετε ελαφρύ μασάζ. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 30′. Στη συνέχεια λουστείτε.

Χρήσιμα tips

  • Για βέλτιστα αποτελέσματα αφήστε το λάδι να ενεργήσει τουλάχιστον για 2 -3 ώρες.
  • Η θερμότητα θα ενισχύσει την απορρόφηση του ελαίου γι΄αυτό και τυλίξτε το κεφάλι σας με μια μεμβράνη.
  • Αν είστε αλλεργικοί στο σκόρδο αποφύγετε τη χρήση του.
  • Μπορείτε να κάνετε μια επιπλέον μάσκα μαλλιών χρησιμοποιώντας λίγες σταγόνες ελαίου σκόρδου μαζί με μέλι και το συνηθισμένο σας conditioner αφήνοντάς το να ενεργήσει για 15′.

Πίλινγκ προσώπου: Πώς θα κάνετε μόνες σας σπιτικές μάσκες

Πίλινγκ προσώπου: Δεν χρειάζεται να πληρώσετε μία περιουσία για να έχετε υγιές και λαμπερό δέρμα, μπορείτε μόνες σας από το σπίτι να φτιάξετε σπιτικές οικονομικές μάσκες.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκες απολέπισης με αβοκάντο και γιαούρτι

Το αβοκάντο είναι ιδανικό για το δέρμα χάρη στην περιεκτικότητά του σε υγιεινά έλαια και βιταμίνη Ε. Όταν συνδυάζεται με το γιαούρτι σχηματίζει ένα φυσικό απολεπιστικό με τη δυνατότητα να εξαλείφει όλους τους ρύπους από το δέρμα, αφήνοντάς το απαλό και ενυδατωμένο.

Υλικά

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 3 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι

Προετοιμασία

Πολτοποιείτε τη σάρκα του ώριμου αβοκάντο, προσθέτετε το φυσικό γιαούρτι και τα αναμειγνύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα μείγμα σε μορφή πάστας. Το εφαρμόζετε σαν μάσκα προσώπου και το αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά ενώ στη συνέχεια το αφαιρείτε με βρεγμένο πανί. Επαναλαμβάνετε αυτή τη θεραπεία μια φορά την εβδομάδα.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα με βρώμη και αμύγδαλο

Η βρώμη και τα αμύγδαλα είναι δυο από τα καλύτερα υλικά για την απολέπιση του δέρματος με φυσικό τρόπο ενώ παράλληλα διευκολύνουν την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτή η μάσκα απολέπισης προσώπου είναι πραγματικά ξεχωριστή καθώς, εκτός από την απολέπιση, διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες και δρα ως τονωτικό του δέρματος.

Υλικά

  • 50 γραμμάρια βρώμη
  • 2 κουταλιές του γλυκού αμύγδαλα (12 γραμμάρια)
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας ενυδατική λοσιόν

Προετοιμασία

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και εφαρμόζετε την κρέμα σε ολόκληρο το πρόσωπό σας για απολέπιση. Την αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια την αφαιρείτε με μαλακό πανί.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα με παπάγια

Ένα ενυδατικό φρούτο όπως είναι η παπάγια αποτελεί ιδανικό υλικό για μια μάσκα απολέπισης.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας σάρκα παπάγιας
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι (7,5 γραμμάρια)
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα σύμφυτου (Symphytum officinale) σε σκόνη

Προετοιμασία

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και στη συνέχεια την εφαρμόζετε σε ολόκληρο το πρόσωπό σας και την αφήνετε να δράσει για 10 με 15 λεπτά.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα απολέπισης με καφέ

Ο καφές είναι ένα από τα καλύτερα σπιτικά υλικά απολέπισης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ο καφές κάνει καλό στο δέρμα και διευκολύνει την εξάλειψη των ρύπων ώστε το πρόσωπό σας να είναι καθαρό και φρέσκο.

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο καφέ
  • 3 κουταλιές της σούπας ενυδατική λοσιόν

Προετοιμασία

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια εφαρμόζετε το μείγμα στο πρόσωπό σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Το αφήνετε για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεπλένετε.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα με λιναρόσπορο και μέλι

Αυτή η σπιτική μάσκα απολέπισης είναι ιδανική για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των ρύπων σε σημεία όπως είναι οι αγκώνες και τα γόνατα.

Υλικά

  • 25 γραμμάρια λιναρόσπορο
  • 1 κούπα μέλι (335 γραμμάρια)
  • 1/2 κούπα ζεστό νερό (125 ml)

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα με λεμόνι και ζάχαρη

Αυτή η μάσκα είναι εξαιρετική για την απολέπιση του δέρματος ενώ παράλληλα το λευκαίνει με φυσικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να την εφαρμόζετε βραδινές ώρες καθώς μπορεί να προκαλέσει κηλίδες στο δέρμα μετά την έκθεσή σας στον ήλιο.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (30 γραμμάρια)
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

Προετοιμασία

Αναμειγνύετε τα δυο υλικά και εφαρμόζετε τη μάσκα με απαλές κυκλικές κινήσεις. Την αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια την αφαιρείτε με ζεστό νερό.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα με βούτυρο γάλακτος και αλάτι

Αυτή η φυσική μάσκα απολέπισης είναι ιδανική για το κλείσιμο των ανοιχτών πόρων, την εξάλειψη της υπερβολικής λιπαρότητας στο δέρμα ενώ παράλληλα το δέρμα αποκτά μια πιο ομαλή και απαλή υφή.

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος (45ml)
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Προετοιμασία

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και στη συνέχεια την εφαρμόζετε σαν μάσκα απολέπισης κάνοντας απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Πίλινγκ προσώπου: Μάσκα απολέπισης με βρώμη και μέλι

Αυτή η μάσκα απολέπισης με μέλι και βρώμη είναι ιδανική για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και προσφέρει στο πρόσωπο μια ανανεωμένη εμφάνιση.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας βρώμη (20 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι (7,5 γραμμάρια)

Προετοιμασία

Αναμειγνύετε καλά και τα δυο υλικά και στη συνέχεια εφαρμόζετε το μείγμα σαν μάσκα σε στεγνό δέρμα· βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει ολόκληρο το πρόσωπο. Την αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια την αφαιρείτε με ζεστό νερό ενώ κάνετε μασάζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Πίλινγκ προσώπου: Η σωστή ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου

Η επιδερμίδα ανανεώνεται καθημερινά με φυσικό τρόπο: νέα κύτταρα γεννιούνται και αντικαθιστούν τα παλιότερα τα οποία και αποβάλλονται από την επιφάνειά της. Συχνά, όμως, η διαδικασία της φυσικής ανανέωσης χρειάζεται μια μικρή ώθηση. Ειδικά αν διαπιστώσεις ότι το δέρμα σου είναι θαμπό, οι πόροι φραγμένοι και σπυράκια κάνουν την εμφάνισή τους, είναι καλό να απαλλαγείς από τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας το νέο, φρέσκο δέρμα να έρθει στην επιφάνεια.

Η απολέπιση στο δερματολόγο χωρίζεται σε χημική και μηχανική, ανάλογα με τη διαδικασία και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ο ειδικός. Στην αγορά υπάρχουν επίσης 2 κατηγορίες προϊόντων, που ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Πώς να επιλέξεις ένα προϊόν απολέπισης; Τα προϊόντα απολέπισης χωρίζονται ανάλογα με τα συστατικά τους σε δύο κατηγορίες:

Χημικής απολέπισης (πίλινγκ)

Πρόκειται για καλλυντικά που μιμούνται το χημικό πίλινγκ του δερματολόγου, αφού περιέχουν παρόμοια συστατικά, είτε A-υδροξύ οξέα (AHA) είτε σαλικυλικό οξύ, και τα οποία εισχωρούν μεν βαθιά στην επιδερμίδα, αλλά δεν έχουν τα ίδια δραστικά αποτελέσματα. Είναι σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται μία έως δύο φορές την εβδομάδα και η περιεκτικότητά τους σε οξέα είναι ελεγμένη ώστε να είναι ασφαλή. Παρ’ όλα αυτά, δεν ενδείκνυνται για ευαίσθητα δέρματα που εμφανίζουν συχνά ερεθισμούς και είναι καλό πριν τα απλώσεις σε όλο το πρόσωπο να τα δοκιμάσεις στο χέρι σου, για να αποφύγεις τυχόν αλλεργίες.

Μηχανικής απολέπισης (scrub)

Οι κρέμες ή τα ζελ αυτά λειτουργούν πιο απλά, αφού περιέχουν μικρούς κόκκους που, με ελαφρύ μασάζ, αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα. Οι κόκκοι αυτοί είναι άλλοτε φυσικοί, π.χ., από κουκούτσια ελιάς, και άλλοτε συνθετικοί. Συνήθως τα προϊόντα προσώπου έχουν μικρό μέγεθος ώστε να μην τραυματίζουν το δέρμα και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ερεθισμών ακόμη και στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Απλοί κανόνες απολέπισης

Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου και άφησέ το να στεγνώσει εντελώς. Έτσι, τα συστατικά του προϊόντος εισχωρούν καλύτερα στην επιδερμίδα και έχουν πιο άμεσα αποτελέσματα.

Εάν χρησιμοποιείς προϊόν χημικής ή μηχανικής απολέπισης, άπλωσέ το σε όλο το πρόσωπο, ξεκινώντας από την περιοχή Τ και αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, των χειλιών και το λαιμό. Είναι φυσικό να αισθανθείς ένα μικρό τράβηγμα, αλλά αν η επιδερμίδα σου παρουσιάσει κοκκινίλα ή ερεθισμό, πρέπει να ξεπλύνεις με κρύο νερό. Διαφορετικά, ακολούθησε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και άφησέ το να δράσει.

Εάν χρησιμοποιείς προϊόν μηχανικής απολέπισης, άπλωσε με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο – εκτός από την περιοχή των ματιών, το στόμα και το λαιμό. Δε χρειάζεται να βάζεις δύναμη και να τρίβεις το πρόσωπό σου. Οι κόκκοι που περιέχει το ίδιο είναι αρκετοί για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα με απαλό μασάζ.

Αφού ξεπλύνεις καλά το πρόσωπο με άφθονο νερό και σκουπίσεις με πετσέτα, άπλωσε ενυδατική κρέμα σε όλη την επιφάνειά του. Εάν η επιδερμίδα σου είναι λιπαρή, προτίμησε ένα ελαφρύ ενυδατικό γαλάκτωμα.

Μην κοιμηθείς αμέσως αφού έχεις κάνει απολέπιση, αλλά περίμενε τουλάχιστον 30′. Εάν ξαπλώσεις πριν ηρεμήσει εντελώς η επιδερμίδα, μπορεί να παρατηρήσεις ερεθισμούς.