Ποια είναι τα συμπτώματα του τέταρτου πιο συχνού καρκίνου στις γυναίκες, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Και ποιο τεστ πρέπει να κάνετε.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας για τη νόσο έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παραμένει υψηλός.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ασθένεια θεραπεύεται εάν διαγνωστεί εγκαίρως.
Οι γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και προκαρκινικούς όγκους συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των θανάτων.
Σε συνδυασμό με την έλλειψη ευαισθητοποίησης όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε πολλά μέρη του κόσμου, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά.
Τα καλά νέα είναι ότι μια νέα εξέταση ελπίζει να εξαλείψει αυτό το βασικό πρόβλημα.
Τεστ για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο ακριβές τεστ για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η νόσος συνδέεται στενά με την ηλικία των γυναικών, με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης να αφορούν τις ηλικίες 30 έως 34 ετών.
Το τεστ βοηθά στην πρόβλεψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χρόνια πριν αρχίσει να αναπτύσσεται η ασθένεια.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανίχνευσης κυτταρικών αλλαγών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το νέο τεστ θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, θα μπορούσε όμως να ανοίξει το δρόμο και για άλλα τεστ για τον καρκίνο.
Περισσότερες από 340.000 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο παγκοσμίως μόνο το 2020.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων σημειώθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου οι γυναίκες έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι ειδικοί έχουν θέσει νέους στόχους για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως παράλληλα με το νέο τεστ, με την ελπίδα να μειωθούν οι θάνατοι.
Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:
- Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
- Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
- Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
- Πόνο στην περιοχή της πυέλου
Εάν όμως η ασθένεια έχει εξαπλωθεί, οι ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πρήξιμο των ποδιών
- Προβλήματα ούρησης ή κένωσης
- Αίμα στα ούρα
Τακτικός έλεγχος
Οι τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ HPV (για τον ιό των κονδυλωμάτων) και το τεστ ΠΑΠ.
Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνες τους ή συνδυαστικά.
Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σώζει ζωές.
Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Οι ελαφρού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις δεν απαιτούν κατά κανόνα θεραπεία, αλλά παρακολούθηση με κυτταρολογική και κολποσκοπική εξέταση ανά 6μηνο, εάν δεν ενδείκνυται και με την λήψη μικροβιοψιών για ιστολογική εκτίμηση. Οι σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίζονται χειρουργικά και μάλιστα με εξαίρεση της βλάβης (η καταστροφή της βλάβης με κρυοθεραπεία , Laser ή ηλεκτροδιαθερμία δεν εξασφαλίζει την πλήρη διάγνωση ούτε την πλήρη εξάλειψη της βλάβης-έτσι οι υποτροπές είναι σαφώς συχνότερες). Η εξαίρεση της βλάβης είναι δυνατόν να διενεργηθεί με την βοήθεια ηλεκτροδιαθερμικής αγκύλης υψίσυχνου ρεύματος (LLETZ), με ακτίνες Laser ή με νυστέρι.
Οι δύο πρώτες μέθοδοι είναι δυνατόν να διενεργηθούν με τοπική αναλγησία , ενέχουν όμως το μειονέκτημα της πιθανής θερμικής βλάβης των ορίων του ιστικού δείγματος, το οποίο θα εξετασθεί από τον ιστοπαθολόγο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ως προς την δυνατότητα εκτίμησης της συνολικής ή μη αφαίρεσης της βλάβης.
Στην κωνοειδή εκτομή του τραχήλου με νυστέρι συνήθως αφαιρείται μεγαλύτερο τμήμα του τραχήλου και απαιτείται γενική αναισθησία, τα όρια όμως του ιστικού δείγματος είναι πλήρως αξιολογήσιμα. Η διενέργεια κολποσκόπησης πριν από την χειρουργική εξαίρεση της βλάβης είναι απαραίτητη για την πλήρη τοπογραφική οριοθέτηση της αλλοίωσης και την καθοδήγηση της αγκύλης, της δέσμης Laser ή του νυστεριού. Η διάμετρος της βάσης και το ύψος του κώνου θα πρέπει να καθορίζονται ξεχωριστά για την κάθε ασθενή, ανάλογα με την έκταση και την τοπογραφία της βλάβης, την ηλικία της ασθενούς και το μαιευτικό ιστορικό της.